Fem euro

söndag 5 juli 2015 - 19:19 | 12 Kommentarer

Haha hoho. Jag räknade just ihop ett och annat och insåg att jag i hela juli månad kommer att ha fem euro om dagen. Haha, det är helt sjukt. Det är helt sjukt, med tanke på:

- att maten kostar miljoner på den här ön

- att det är juli och jag vill terasshänga så saakelis

- att jag för någon dag sedan köpte en ekologisk solkräm för 30 faking euro (haha, hoho, crazy eyes)

Men det är också sjukt med tanke på att jag inte egentligen haft en riktig inkomst under hela det här året. Besparingar, bostadsbidrag och lånta fjädrar har varit mitt levebröd. Då är det ju ett under att jag alls har något att leva på tills jag får min första lön.

Nu behöver jag antagligen googla på hur man odlar sin egen potatissallad på balkongen och brygger sitt eget öl av navelludd. Passande nog fick jag boken Nuukaillen eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman till julklapp. Dags att göra detta till en UTMANING. Fem-euros-utmaningen.

(Till dig som tycker att jag går över gränsen genom att berätta lite för mycket om min ekonomi: jag tycker internet behöver det här.)

Kategorier:

Ekonomi

12

Kommentarer

 • Linda Holm

  06.07.2015 08:46 (4 år sen)

  Intressant! Du följer väl upp hur det går? :)

  • Liisa Mendelin

   06.07.2015 13:29 (4 år sen)

   Vi får se. Det måste ju gå helt enkelt, finns inte så många valmöjligheter. Men om det dyker upp nåt roligt under processen så landar det säkert här på bloggen!


 • Ika

  06.07.2015 13:33 (4 år sen)

  Det här måste ju bli ännu svårare med tanke på att du just flyttat och alltså inte har en massa i skafferiet som ändå behöver ätas upp. Jag skulle kunna behöva nån sorts matutmaning för att äta ur frys och skafferi, men är för lat för att dra igång det. Om vi bodde i samma stad skulle jag kunna bjuda in dig på middag mellan varven!
  (Jag borde ta modell av dig och se hur lite mat jag klarar av att köpa tills jag ger mig av norrut på semestern, men redan när jag skriver det här tänker jag på hur trevligt det är att köpa färska grönsaker på torget...)

  • Liisa Mendelin

   06.07.2015 20:17 (4 år sen)

   Ja precis! Som tur (?) är gick jag bananas i en asiatisk matbutik dagen före jag kollade upp min ekonomi, så här hemma fanns en massa roliga ingredienser... men inte alls sånt man verkligen behöver när det kniper, typ havreflingor och morötter.
   Det är otroligt svårt att knipa igen matinköpet om det inte är tvång på det, men lycka till!


 • http://carloine.blogspot.com

  06.07.2015 15:51 (4 år sen)

  5€ / dag är rätt mycket ändå. Det är ju fem ärtsoppsburkar = mat för fem dar om inte mer. Då har du råd med vin att njuta av på klipporna. ;) Lycka till med din fem euros utmaning.

  • Liisa Mendelin

   06.07.2015 20:19 (4 år sen)

   Du har så rätt. I dag har jag till exempel inte alls köpt nånting, det betyder ju att jag nästan tjänat in ett ölstop (nästan, här ute kostar en öl av blaskigaste sorten 6 €/stopet). Fem euro är inte lite!


 • Nanó

  06.07.2015 20:21 (4 år sen)

  Min bästa utan-studiestöd-mat är nog snabbhavregrynsgröt, bananer, rotfrukter, ris och mjölkprodukter med tjock konsistens! Kanske inte så jättesomrig mat men sparar mycket pengar :) Jag tycker också internet behöver mera prat om ekonomi, tror att folk är blyga att prata om det för att det synliggör inkomstskillnader som man lätt blir obekväm av att tänka på.

  • Liisa Mendelin

   07.07.2015 21:32 (4 år sen)

   Tack för tipset. Köpte hem ett lass havregryn och morötter i dag så vetja det ska ordna sig.

   Ja, kanske det är någon sådan rädsla som ligger under ytan. Den omedelbara orsaken tror jag helt enkelt är att det är för privat med privatekonomi. Ryggradsreflexen piper till och säger nej. Det är också intressant hur det behöver finnas många stora orsaker till att skriva något om sin privatekonomi, medan det inte behöver finnas någon motivering alls bakom att visa upp det senaste en köpt.


 • Mari

  07.07.2015 13:34 (4 år sen)

  Jag tycker själv det är just sånt här internet behöver mycket, mycket mera av - så tack för att du skriver! Och hoppas du trivs på Åland, Mariehamn brukar vara fint på sommarn.

  • Liisa Mendelin

   07.07.2015 21:37 (4 år sen)

   Roligt att höra! Jag trivs som fisken i vattnet, eller kanske som i ett akvarium, jag saknar mina andra fiskar!


 • malin / en gul apelsin

  08.07.2015 11:53 (4 år sen)

  JA, internet och världen behöver mer sånt här! Ska följa med den här utmaningen med spänning. Gröt och soppor är ju både billigt och bra, som du vet. Vi äter mycket sånt hemma.

  • Liisa Mendelin

   08.07.2015 21:05 (4 år sen)

   Efter den här kommentaren är jag övertygad om att jag behöver posta dagens matsedel också. Tack för det!


Skriv kommentar