Fem tjing så blir du min (kommunalvalskandidat)

söndag 2 april 2017 - 20:41 | 4 Kommentarer

Sevendays tema den här veckan är kommunalvalet, och det finns en blogglista den hugade kan fylla i. Jag är själv lite on the lazy side så jag svarar bara på en enda punkt:

 

När jag väljer min kandidat tänker jag på:

1. Kön. Det är väldigt få gånger jag röstat på en man, antagligen bara när det valet stått mellan man nummer ett och man nummer två. Hur klok och medkännande en man än är så kan han inte representera mig gott nog när det gäller politiska beslut, this I know.

2. Parti. I mitt första val röstade på en ung feministisk kvinna som inte blev invald – i stället gick min röst till att stöda en äldre man som lutade åt höger. Då insåg jag att det ju faktiskt inte gäller så mycket att hitta en kandidat en kan identifiera sig med, som att hitta ett parti vars linje en kan stå för. Här är vänster-högerskalan fortfarande mitt bästa verktyg. Hur ska resurserna fördelas? Jag vill ha höga skatter och ett samhälle som tar hand om de mest utsatta. Jag vill också att samhället tar hand om miljön, flyktingar, glesbygden och kollektivtrafiken – och som inte låter sig förblindas av "marknadskrafterna". Så jag brukar rösta på ett vänsterparti. Någon gång på SDP, oftast på Vänstern. (Har ju bott i Åbo där jag fått rösta på Li Andersson i flera omgångar, vilken lyx.)

3. Språk. Kandidaten måste vara svenskspråkig (i presidentval är det ju sällan möjligt, men annars). Någon annan minoritet kunde jag oc

kså rösta på. Det är viktigt för mig att det finns minoriteter med i beslutsfattandet. Det är så mycket som en majoritetsperson inte ser.

4. Tro. Det här var ett viktigt kriterium för mig tidigare, men just nu verkar det som att det bara leder mig till Kristdemokraterna. I den bästa av världar skulle min kandidat ha en insider-syn på vad religion innebär. Men i det land vi har just nu är jag glad så länge det finns partier som jobbar för medmänsklighet och resursfördelning. Ur ett kristet perspektiv så tycker jag ändå att Vänsterns och SDP:s prioriteringar står närmast den Jesus jag har som idol.

5. Ålder. Så ung att kandidaten vet hur det är att inte äga sitt boende, men så gammal att hon lärt sig hushålla med sina mentala resurser. 

 

Här finns Yles valkompass. Och här är Hesaris, för den som kan finska och bor i de större städer som finns i valmaskinen.

Valdagen är söndagen den 9 april 2017 och förhandsröstning i Finland ordnas 29.3-4.4.2017 och utomlands 29.3-1.4.2017. 

 

Använd din röst, det är freakin' awesome att vi har demokrati i det här landet!

 

Skarmklipp 2017 04 02 20.14.02

Hur ska vi leva ihop, undrar kaninerna. – Vi ska ha bättre cykelvägar, säger 34% av dem enligt de senaste opinionsmätningarna. (Min målning från 2006)

 

 

Och bara ett litet PS: Huj så trött jag är på att devisen "Hem, tro, fosterland" används så mycket i det här valet för att beskriva en konservativ politisk hållning. Jag älskar mitt hem! Jag tycker det är superviktigt med positiv religionsfrihet, och värdesätter att få bo i ett land med fred. Men jag vill inte rösta på Sannfinländarna, Kristdemokraterna eller Samlingspartiet för det. Fatta. Så himla luddig devis.

 

Tillägg: Nu har jag gjort lite tester och läst lite valmanfiest hit och dit. Det är troligt att min röst den här gången går till den här kandidaten.

Kommentarer

 • asd

  03.04.2017 09:22 (23 månader sen)

  Ja-a, kristna kandidater i vänsterparti, finns de? Jag har lite samma kamp som dig, helst vill jag rösta på någon kristen men efter att man sorterat bort KD, samlingspartiet och sannfinländarna finns det inte så många kvar. Jag klarar inte ens av att lyssna på radio Dei i valtider, för att det svämmar över av reklam för tidigare nämnda partier. Språk har aldrig tidigare varit en faktor för mig, intressant tanke du hade om det!

  • Liisa Mendelin

   03.04.2017 10:27 (23 månader sen)

   Ja, finns de? Tror att de är väldigt tysta om det i så fall, liksom så många andra i det här samhället fullt av faith-shaming.
   Imponerande att du klarar av att lyssna på radio dei överhuvudtaget! Kanske jag behöver ge kanalen en chans sen när valrumban är över.
   Tack för din kommentar, den gjorde mig glad!

   • asd

    03.04.2017 12:18 (23 månader sen)

    Tack själv, jag hittade en helt ny kandidat att beakta i hesaris valkompass! Ser ut som om ålder och språk eventuellt får ge vika...

    Radio Dei ska man lyssna på med försiktighet :) Minns en morgon då jag ringde min bror som jobbar på finlandssvensk radio och beklagade mig över fobiska åsikter. Men jag älskar raamattu kannesta kanteen som kommer på kvällen och morgonen - gubben som håller den har en viss ödmjukhet och ett lugn som skiner igenom, som ibland är en bristvara i andra program. Och om de har intervjuer med kvinnor (helst av kvinnor) så brukar det också bli riktigt bra program.

    • Liisa Mendelin

     03.04.2017 12:23 (23 månader sen)

     Roligt att höra! Som tur kommer det alltid fler val om man inte kunnat bonga in alla kriterier på en kandidat den här gången. Jag har inte heller någon info om att min kandidat skulle ha ett rellis-kunnande.

     Ska definitivt kika in raamattu kannesta kanten :D


Skriv kommentar