Hur gick det med konståret?

tisdag 6 februari 2018 - 22:18 | 2 Kommentarer

received 10158277276235029En del av er kanske minns att jag hade en dramatisk insikt i slutet av 2016 som ledde till att jag bestämde mig för att år 2017 skulle vigas åt konsten?

Den biten av mitt liv har inte synts så mycket på bloggen, utan mera på instagram. (@liteskrik heter jag där, välkommen att följa!) Men nu vill jag sammanfatta året lite djupare här på bloggen. 

Planen var alltså att jag skulle jobba med något brödfödejobb några dagar i veckan och helga resten av dagarna för kreativiteten. Måla, gå på muséer, bygga en ateljé.

Nå, det visade sig att året började lite osmidigt med utmattning, uppbrott och allmän kollaps. Och så fick jag några jobberbjudanden jag inte kunde tacka nej till. Våren kom därför att handla mest om sjukskrivning, överlevnad och radioredaktörsjobb. Sommaren var jag ledig/arbetslös och till hösten började jag ett nytt jobb som informatör. Inte så frilansande som jag hade tänkt mig. Inte så mycket fritt konstnärsliv som jag drömde om.

Skarmklipp 2017 10 23 21.48.10

 

Men jag har definittivt fått in mera konst i mitt liv, kolla bara:

- Croqui-timmar på Arbis. Perfekt för det kreativa självförtroendet och för den utmattade hjärnan. Visste ni att hjärnan aldrig sover? Därför kan de överhettade delarna av hjärnan bara vila när andra delar av hjärnan aktiveras. (Citera mig inte här, jag har glömt alla källor.) När jag satt och intensivritade nakenmodeller hann inte min sorgsna del av hjärnan tänka på uppbrottet och alla hemska tankar som kom av det. Min hjärna fick alltså pausa några timmar i veckan, och efteråt kändes det som att hjärnan hade varit på spa. Pannans alla veck var utslätade.

- Museikortet har sänkt tröskeln att besöka muséer. Ändock berättar statistiken från museikortet att jag bara besökt 10 muséer under 2017. Det känns som för lite.

- Jag möblerade en ateljé åt mig. Med inspiration från minibutikerna i Hongkong insåg jag att mina små kvadratmetrar minsann kan bli en ateljé om jag bestämmer mig för det. Alla kreativa saker på en hylla och så ett bord. Så glad över detta.

- Tack vare min kompis Anna lärde jag mig göra hennatatueringar. Hela sommaren dekorerade jag diverse ben och axlar med snirkliga blommor, så roligt.

IMG 20170316 133930

 

- Jag fick vara en möjliggörare för konsten i och med mitt volontärande för Humlefestivalen. (I början av året tänkte jag kaxigt att jag minsann skulle ha en konstutställning på Humle 2017, men insåg fort att det inte skulle ske. Inte riktigt där än, om vi säger som så.)

- Som en skänk av ren nåd fick jag chansen att göra illustrationer till en jultidning för barn. Det var så mycket svårare än jag trodde, men en värdefull erfarenhet. Tänk att jag faktiskt fick (symboliskt) betalt för mina alster under konståret!

---

Skarmklipp 2017 11 27 21.35.33

 

Som med alla kursändringar i livet, kommer det att ta tid före de saker jag drömde om för 2017 blir verklighet. Om de alls blir det. Min erfarenhet är att det tar några år från den dagen man gör ett drömkollage till att drömmarna manifesteras på något konkret sätt.

Jag vill definititivt ha med mig konsten också i 2018. Men jag ska ligga lågt med de stora visionerna om konstnärskapet och i stället fortsätta med croquin, hennandet och museibesöken i lugn och ro. Ska inte hetsa upp mig själv med tankar om utställningar eller konstnärsresidens. Konsten får vara min lilla roliga kravlösa bubbla, där allt är möjligt. Förhoppningsvis får jag också gå i nån form av konstbetonad terapi så småningom. 

Jag har också valt ett tema för 2018. Det blir inte konst utan vänskap. Mer om det en annan gång!

 

Taggar:

Kategorier:

Konst

2

Kommentarer

 • Alex

  13.02.2018 22:54 (13 månader sen)

  Wow, speciellt den sista bilden är superfin!

  • Liisa Mendelin

   13.02.2018 23:19 (13 månader sen)

   Tack ska du ha! Vi hade en riktigt bra modell den gången.


Skriv kommentar