Insikten!

tisdag 7 juni 2016 - 22:49 | 4 Kommentarer

Jag har fått en insikt i klass med min Roger Pontare-insikt häromåret.

Detta kom till mig när jag duschade i kväll: Nordmans låt Vandraren handlar ju om människan. Som i hela mänskligheten; detta att vara människa. Den handlar om dig och just nu handlar den väldigt mycket om mig.

Det gör ont, men gå ändå

du kan aldrig vända om

det gör ont, men gå ändå

du är här och kom hit som en vandrare

Hur många gånger har jag inte läst om vandringen som en allegori för livet? Säkert tusen.

Att jag inte sett det här uppenbara tidigare måste bero på att jag hade en så stark och självklar tolkning av låten som barn. När jag första gångerna hörde den i min grannes flickrum så tog jag Vandraren som en väldigt konkret berättelse.

Om en mystisk Vandrare, som bara går och går, från by till by. Det fanns något hotfullt i att han (varför just en han?) aldrig kunde vända om. Vad hade han gjort för hemskheter i byn han senast kom från? Varför fick han inte gå tillbaka? Varför var han dömd till detta eviga vandrande? Den här kriminella tolkningen underströks av att vi hade hört att Nordman suttit i fängelse. För vad? Det varken visste eller förstod vi. Men förstås måste sagan i låten ha en självbiografisk underton. Vandraren var alltså Nordmans alter ego.

Men alltså inte bara Nordmans alter ego! Allas alter ego. Och just nu känns det här ofantligt upplyftande för mig. Det gör ont, men gå ändå. Medlidandet, medvandrarskapet. Åh, min andliga törst måtte vara stor när trösten kommer i något så sönderspelat som Nordmans Vandraren.

(Kanske är det detta som sommarteologerna får lov att sjunga för mig när jag ligger på bäddavdelningen i framtiden? I stället för Blott en dag.)

 

Taggar:

Kategorier:

Tro

4

Kommentarer

 • Annika

  08.06.2016 07:56 (3 år sen)

  Hörde nyligen en intervju med Nordman-killen och han sa att denna låt betyder mycket mer för honom nu än vad den gjorde då när det begav sig. Kanske han också kommit på vad den handlar om nu.

  • Liisa Mendelin

   08.06.2016 10:54 (3 år sen)

   Oj, är det sant! Så otroligt bra information, tack.


 • sylvia

  16.06.2016 20:39 (3 år sen)

  Jag tolkade den precis som du som barn! Den gjorde så starkt intryck på mig, minns ännu en bussresa när jag satt och funderade på den där tragiska vandraren ute på nån mörk hed. Och vart tusan skulle han? och VAD satt Nordman i fängelse för? jag vet fortfarande inte.
  Däremot har låten alltid tilltalat mig, som vuxen har jag tolkat den mer relaterat till lifvet. Kanske det finns en Vandraren-tolkningskurva som är åldersrelaterad? :)

  • Liisa Mendelin

   16.06.2016 21:37 (3 år sen)

   Så roligt att läsa! Ja, VAD var han dömd för? Jag hörde nog orsaken som barn men förstod inte så jag placerade det hela i den mystiska kategorin "droger", dit allt kriminellt jag inte förstod hamnade.
   Det tragiska som grep tag i mig var att vandraren hade "ingenstans" att gå. Inget mål! Ändå var han på något sätt dömd till att aldrig sluta vandra. Åh det tar fortfarande i hjärtat att tänka på det.


Skriv kommentar