Jag kämpar med ätandet

tisdag 18 oktober 2016 - 10:00 | 8 Kommentarer

I dag har jag varit i Hongkong i 19 dagar och börjar så småningom vänja mig vid att det är här jag ska vara. För exakt en vecka sedan åkte min praktikpartner hem till Finland. Det var meningen att vi skulle vara tillsammans här i 2,5 månader men hon var tvungen att avbryta sin praktik. Sedan dess har jag försökt vänja mig vid tanken att vara här ensam.

Helt ensam är jag absolut inte. Jag har min handledare, mina grannar, både finska och kinesiska kolleger på de två arbetsplatser jag hänger på. Så jag träffar en hel del människor. Men det finns ingen som det är självklart att jag ska äta mina middagar med.

Platsen jag bor på är ett lägenhetshotell. Jag har ett litet rum på fyra kvadrat och delar badrum och "kök" med en hel våning människor. Kylskåpet är fullspäckat av 25 människors mat och det finns egentligen inga möjligheter att kocka ordentlig måltider. Så om jag ska äta annat än frukt, gröt och flingor så är det restauranger och gatukök som gäller. Det är en helt annan sak att äta ensam hemma med sin favorittidning än att äta ute på restaurang ensam. När matstället dessutom finns i en helt annan kultur med annat språk och andra tankar om vad som är självklar mat så är det faktiskt rätt jobbigt.

Faktiskt så pass jobbigt att jag rätt ofta gör något jag skulle ha fnyst åt tidigare: Jag varvar Starbucks, McDonalds och Pret A Manger flera gånger i veckan. Egentligen gör jag bara som hongkongborna – de älskar verkligen dessa kedjor. 

Det är så dumt. För jag tycker faktiskt om sydkinesisk mat, åtminstone allt det som inte innehåller djur. Vilket ju det mesta gör, och de mest udda delarna av djuren dessutom. Tarmar, fötter, lever. Det är egentligen väldigt fint hur odramatisk inställning kineserna har till mat. Allt kan ätas. Tyvärr tyvärr förmår jag bara inte. Jag har varit vegetarian lite för länge för att klara av att äta det mesta som serveras på lokala ställen. Det var lättare att våga sig på kinesiska diners när vi var två. Jag måste helt klart öva mig på att beställa vegetarisk mat på kantonesiska. Min förmåga där är just nu noll.

Nu ska jag packa ihop mig från hipsterkaféet jag sitter på och leta reda på en biograf. Ska se Snowden-filmen tänkte jag mig. Tänkte kategorisera det som allmänbildning.

Taggar:

Kategorier:

Mat Resor

8

Kommentarer

 • Linn Jung

  18.10.2016 13:00 (2 år sen)

  Beundrar din kämparanda och ditt mod, Liisa!

  • Liisa Mendelin

   18.10.2016 14:51 (2 år sen)

   Visste inte att jag hade sånt, så TACK för de orden. Kämparanda och mod minnsann.


 • Mari

  18.10.2016 23:42 (2 år sen)

  Det är spännande att följa med din Hong Kong-vistelse - kämpa på! Det här med mat är inte alltid lätt.

  • Liisa Mendelin

   19.10.2016 06:33 (2 år sen)

   Tack Mari! Nej det är verkligen inte lätt med mat. Jag har aldrig sett mig som en kräsen ätare. Jag har ett moraliskt statement när det kommer till kött, men precis allt annat brukar jag kunna äta med stor glädje. Det är först i en helt annan matkultur som jag märker att det kanske faktiskt bor en liten kräsen connaisseur inom mig.


 • Emma Villman

  19.10.2016 09:52 (2 år sen)

  Bra beslut att gå på bio! Det tycker jag du skal göra ofta!

  • Liisa Mendelin

   20.10.2016 05:36 (2 år sen)

   Bra, den ordineringen ska jag följa!


 • Catrin

  19.10.2016 10:14 (2 år sen)

  Kämpa på, njut av de goda sida i den enorm staden så finns lugnet kvar här uppe sen. O ät ordentligt, man blir trött annars :)

  • Liisa Mendelin

   20.10.2016 05:38 (2 år sen)

   Du har så rätt, både om maten och lugnet. Tack för peppen!


Skriv kommentar