Kalhyggen

måndag 18 september 2017 - 22:00 | 2 Kommentarer

"Har du hört talas om kalhyggen?"

Det är en Greenpeace-feissari som stannar mig där jag leder min cykel på en myllrig trottoar i Hagnäs. Kockan är 16.55 och jag har precis gått iväg från jobbet som tydligen har gett mig grus i hjärnan. Feissarens fråga får mig att stirra tomt framför mig. Hört talas om kalhyggen? Va? Jag trodde hon skulle visa mig bilder av lidande isbjörnar eller smältande isflak men alltså kalhyggen?

"Eh, jo det har jag väl."

Jag är förvirrad. Ska jag berätta hurdana svampar man hittar på kalhyggen? Hur fräscht det kan kännas att köra samma gamla skäriväg hem och inse att någon har huggit ner sin skog och att det som tidigare var en grågrön mur nu är kullar och flytblock och ett myller av rötter och ris? Ska jag berätta hur bra det känns i magen att veta att det här kalhygget kommer vara ett perfekt hallonställe om några år?

Feissaren öppnar sin mapp och pekar på två bilder tagna med drönare.

"Så här ser statens skogar ut. Visste du det här?"

Före-bilden visar en frodig granskog, efter-bilden ett grått kalhygge.

"Tycker du att det här är okej?"

Jag stirrar på henne och försöker förstå vilken reaktion hon vill ha av mig. Jag är klädd i en gammal grön fjällräven-jacka och stor gul yllekofta. Leder en skraltig cykel och har håret i en slarvig tofs. Hon tror kanske att jag är en sådan som får ont i själen av kalhyggen. Hon ser inte att min näsa älskar doften av kåda från nyavverkade träd.

"Nej förlåt, jag kan inte svara just nu. Min hjärna är grus."

Skarmklipp 2017 09 18 22.24.27

Taggar:

Kategorier:

Ekologi

2

Kommentarer

 • Ileea

  19.09.2017 18:12 (18 månader sen)

  Vilket befriande ärligt svar! Känner att jag behöver lite skog nu (inte nödvändigtvis kalhyggen).

  • Liisa Mendelin

   26.09.2017 20:05 (18 månader sen)

   Tack fina! Det kändes roligt att kunna ge feissaren en chans att byta till en medkännande växel i stället för den kampanjerande. Hoppas du fått dig lite skog till livs!


Skriv kommentar