Klara november

tisdag 3 november 2015 - 18:57 | 11 Kommentarer

Det är mörkt ute när jobbdagen närmar sig slutet. Kollegernas gäspningar är långa som nödår. Ur spegeln stirrar en blek, rödögd varelse på mig. Hon har stripigt hår. November är här.

Saker som gör november lite lättare att uthärda:

1. Jag tvingar mig att yoga när jag kommer hem, trots att jag är hungrig och helst bara skulle gömma mig under täcket med en fryspizza. Det finns ingen motivation kvar att yoga efter eget huvud, så jag kör 30 days of yoga with Adriene. (Jag har hållit på med de där trettio dagarna sedan maj.)

2. Jag har köpt en konjacsvamp från Ruohonjuuri. Om kvällarna är det den och bara den som får mig att orka gå och borsta tänderna. Bara tanken på att om några timmar få tvätta mitt ansikte med den där magiska svampen gör mig smått förväntansfull. Under de två senaste veckorna har jag långsamt fått följa med hur pormaskarna sakta försvinner, hur huden blir lite lenare, lite friskare.

Det var det. Trodde listan skulle bli längre. Om du har tips på hur november kan göras uthärdligare får du jättegärna skriva en kommentar!

 

Skarmklipp 2015 11 03 19.12.08Mitt hem just nu. I helgen ska vi flytta resten av mina grejer, då blir livet lite mindre asketiskt, lite mera bekvämt. LJUSSLINGOR. Det är ju en till klara-novmeber-grej. Just det. Överallt ska de få hänga.

Kommentarer

 • Ileea

  03.11.2015 20:56 (3 år sen)

  Jag tänkte tidigare ikväll att "hoppas Liisa har skrivit ett nytt blogginlägg". Och det hade du ju! Även om det inte är av hoppsan hejsan-sorten, men vad är nu det i november. När blev november så svår? Jag kommer inte ihåg att det skulle ha varit tyngre än annars då jag var barn eller ung tonåring.

  Dina tips är bra. Speciellt ljusslingan (jag suktade efter en adventsljusstake i butiken idag, ynka 6 euro, men jag höll mig och ska se om jag hittar en på loppis istället). Andra saker att ägna sig åt är att gå tidigare till sängs för att sova lite mer och dricka kaffe med grädde. Sen tar mina tips slut... Måste nog jobba på det här med november, känner jag. Eller så låta bli att jobba på det och istället göra fler saker som är roliga och ger energi.

  Tänk det, att november så ofta handlar om att överleva och genomlida? Lindra symptom och på något vis linda filtar kring sin själ för att klara den mentala kylan? Få andra månader är jag så fokuserad på att bara klara mig igenom dem som november.


  (Nu blev det jättelång kommentar, men november är tydligen tankeväckande saker!)

  • Liisa Mendelin

   03.11.2015 21:57 (3 år sen)

   Tack för din härliga långa kommentar! Sova tidigt och grädde i kaffe låter ypperligt. Det för mina tankar till uttrycket hibernation, som min vän Laura svänger sig med. Om jag förstått det rätt är det att tanka kraft och gå i nån slags vinterdvala, där man ägnar sig åt sånt man tycker om och mår bra av. Tar hand om sig själv extra mycket, vilar. Och det låter ju trevligare än uthärda och genomlida.
   Jag tror november blev svårt när jag började studera. Visst har jag ända sen barn noterat att det är absurdt att vara i skolan enda ljusa tiden på dagen, men mörkret innebar också lugn och ro, tända ljus, filmer, böcker, pyssel. Tupplurar. Nuförtiden innebär mörkret nästan att det ska jobbas mer.

   • Ileea

    03.11.2015 22:20 (3 år sen)

    Ja, att gå i någon slags dvala eller ide - att leva lågmält, på sparlåga - känns ju som det enda rätta när det är så här "mörkt å kokkot", som en bekant uttryckte sig här om dagen (visserligen i en annan kontext, men jag tyckte det var så roligt uttryck). En har ju helt klart mindre energi än när det är försommar och ljust dygnet runt!

    Jag tror november blev svår också för min del när jag började studera. Det är något med det här att inte bara studera på heltid mitt emellan loven, utan också mörkret och det faktum att det är ett helt hushåll som ska skötas om samtidigt. Jag har inte städat lägenheten på flera veckor. Sådant slapp en ju när en var barn! Då gick det att mysa och tupplura och läsa sagor (och så kanske föräldrarna genomled månaden istället...).

    Detta skriver jag alltså tjugo över tio en tisdagskväll då jag just har avslutat dagens studier. Det är ju nästan skrattretande i sin sorgliga ironi.

    Imorgon ska jag dricka kaffe med grädde.

    • Liisa Mendelin

     04.11.2015 09:41 (3 år sen)

     Ja, just det där med hushåll som ska skötas stjäl ju av den tiden då man hellre kunde tupplura och samla kraft.
     Studier är så svåra att begränsa till arbetstid. Sen har man ju egentligen aldrig semester, eftersom det fota blir nån kur som hänger över julen, eller så ska man sommarjobba på sommaren för att få det att gå runt.


 • Christa

  04.11.2015 09:17 (3 år sen)

  Sori för en hurtig kommentar, men att vara ute och röra på sig kan hjälpa! (och åka till Thailand men det är ju lite skämmigt.)

  ps. Jag vill ha en sån där svamp!

  • Liisa Mendelin

   04.11.2015 09:43 (3 år sen)

   Giah, vad hurtigt. Men du har helt rätt! Det känns bara inte så motiverande att gå ut när det är mörkt som i en grotta. Men ut borde man, definitivt.

   Åka till Thailand är antagligen den bästa lösningen.

   Ja, skaffa en svamp när du kommer tillbaka, så kan vi prata om den!


 • Julia Holmqvist

  04.11.2015 14:41 (3 år sen)

  att spela en spellista som heter "morningjazz" på spotify om morgnarna burkar i alla fall hjälpa mig när men är seg om novembermorgnarna :)

  • Liisa Mendelin

   04.11.2015 15:04 (3 år sen)

   uuh, morning jazz, låter bra!


 • Liisa Mendelin

  05.11.2015 16:36 (3 år sen)

  massagen förstås! Den glömde jag skriva in på min lista.


 • Ika

  09.11.2015 16:00 (3 år sen)

  Först, det viktigaste: Man måste komma ihåg att november är övergående. Det här är inte hur ditt liv ser ut numera, det är bara november och den går över.

  Läs bra böcker. Det finns ju trots allt inget vackert väder därute som man måste gå ut och ta vara på. Drick gott te, ät choklad. Gå ut när det är ljust om det är möjligt. Motionera (t.ex. i simhallen om mörkret och vädret där ute är för avskräckande).

  • Liisa Mendelin

   09.11.2015 16:12 (3 år sen)

   Ja, hurra för dina tips! Du har helt rätt, det är inte så här mitt liv ser ut. Jag ska gräva fram mina simglasögon när jag kommer hem.


Skriv kommentar