tisdag 26 september 2017 - 21:13

Att konstant köpa större byxor

Skarmklipp 2017 09 26 21.09.43

Med Zara Larsson och Destiny's Child i lurarna länkade jag i dag fram längs havskajen och funderade på kroppen.

Det senaste halvåret har jag köpt nya byxor fler gånger än jag kan räkna, samtidigt som jag sorterat bort för små byxor – även det fler gånger än jag kan räkna. Varje gång jag gått till UFF eller Fida har jag jagat så stora byxor att jag helt säkert ska slippa köpa större nånsin igen. Jag har letat i XXL-räckena och provat kopiösa mängder byxor för att hitta ett par – det hittas alltid bara ett par – som inte skaver nånstans när jag sitter eller går. Och likt förbannat har byxorna blivit för små andra gången jag ska använda dem.

Hallå kroppen! Vad är det här för jånor? Det har varit lite kämpigt att bära på en kropp i förändring i detta kapitalistiska samhälle som matar och profiterar på kvinnors kroppshat. Men idag när jag sprang fram i havsvinden och kände en enorm hästkraft i benen slog det mig att den här nya kroppen är rätt bra den med. Därav denna lista:

 

Vad jag lärt mig om kroppen av att konstant köpa större byxor

1. Kroppen slutar inte förändras efter puberteten. Länge trodde jag att den kropp jag hade som 21-åring skulle fortsätta att vara min bara jag hade lite disciplin. Nu har jag i och för sig inte haft någon jämt flytande ström av kroppslig disciplin de senaste 7 åren men hävdar ändå att detta är sant: Kroppen fortsätter att förändras längs med åren. Hållning, vikt, hud, ansikte, hår. Allt utvecklas.

2. Det finns andra sätt att se på kroppen än den kapitalistiska. Simhallar, omklädningsrum, crouquis-timmar, body positivity-instagramkonton. Det går att träna upp en mera älskande attityd till sin egen och andras kroppar, men då gäller det att regelbundet mata sin blick med andra bilder än ***Reklamkroppen***.

3. Det finns en ny, stark skönhet i min nya kropp. De större byxorna behövs för att jag fått mera mage, höfter, rumpa och lår. Ibland känns det fortfarande klumpigt med den här nya kroppen som inte är lika lätt att yoga med som den en gång var, som tar upp mera plats i kollektivtrafiken och behöver större handdukar. Men det som gör den här kroppen vackrare än min tidigare kropp är: mina ben som liksom har lika delar mera muskler och pondus nuförtiden, och mina silvriga tigerränder som dykt upp här och där. Jag har hört att de kallas bristningar men jag fattar inte: inget har brustit. Tvärtom har det inre ljuset brutit fram. Snyggare än alla tatueringar i världen.

4. Mera kropp betyder mera jag. I en kultur som ofta vill få kvinnor att bli mindre känns det befriande att min kropp bestämt sig för att bli större. Jag tar mer plats, och har därför lättare att hävda mig i situationer där någon vill förminska mig. Nu kan det ju hända att ingen annan märkt av denna förändring. Jag går åtminstone inte runt och kollar om andra gått upp fyra numror i byxstorlek sen senast, men den inre vetskapen om att det finns mera centimetrar av mig är hisnande. Mera Liisa i världen.

Varsågoda. Dela gärna med er om ni fått liknande insikter!

söndag 12 mars 2017 - 11:09

Morgonlistan

Skarmklipp 2017 03 12 11.37.20

När stiger du upp?
Nu under sjukledigehten råder det lite anarki över det här. Vardagar har jag mitt alarm på 8, men kan snooza en halvtimme eller bara ligga i sängen och scrolla instagram. Lämnar sängen typ 9? På helger är alarmet på 9, så då lämnar jag sängen typ 10.


Vad är det första du gör varje morgon?
Går på toa och borstar tänderna. Jag bekänner mig till åskådningen "det är bättre att borsta tänderna före frukost än efter för att undvika att skrubba bort tändernas emalj efter frukostens syra-attack".

 

Hur lång tid spenderar du i badrummet varje morgon?
En vanlig hemmadag är jag klar på en kvart. Om det är en duschdag (vilket är typ varannan dag) så är jag en kvart längre i badrummet. Om det är en gå-ut-dag så sätter jag tio minuter extra på att sminka mig och fixa håret, men det sker oftast först efter frukost.

 

Bild 12 03 2017 kl. 11.31 5


Är frukost viktigt?
Ja. Ibland är tanken på frukost det enda som får mig att stiga upp överhuvudtaget.


Vad äter du till frukost?
Smörgåsar, c-vitaminbrus och ett fancy koffeinfritt ekologiskt te (försöker med alla medel undvika koffein just nu). Kanske bärsmoothie om det finns i kylen. En palett av näringstillskott: d-vitamin, zink och magnesium. Kanske en chokladbit som avrundning. Är det en dag när jag tänkt gå ut steker jag ett ägg för att hållas mätt lite längre.

 

Skarmklipp 2017 03 12 11.38.40

 

Är du morgontrött?
Ja, men det värsta går över när jag kommit mig ur sängen. Då sätter jag oftast på musik och blir lite sprittande och dansant av mig.


Vad har du för alarm?
Summer storm från appen Sleep for Android. Det är en app som bokför mitt sovande. Osäker på om det är något jag vill ha med mig i långa loppet, men just nu känns det bra att ha koll på att jag sover tillräckligt och får nog av djupsömnen.


Hur ser en perfekt morgon ut?
Jag vaknar av mig själv. Det är mulet ute = noll press på att gå ut. Jag rullar ut yogamattan och sätter på skön musik och yogar lite i egen takt. Sen läser jag tidningen i soffan med en trevlig frukost bredvid mig.


Vad är det bästa med morgonen?
Att det är en nystart och att mitt humör nuförtiden är allra bäst då.


Hur går du helst klädd på morgonen?
Mysbyxor, yllesockor, linne och munkjacka.

 

Bild 12 03 2017 kl. 11.32 3Låtom oss glädjas åt att jag råkar ha en tänd glödlampa ovanför mitt huvud på den här bilden. Så kan det gå när man spionerar på grannen.

 

Lista från Niotillfem.

torsdag 2 mars 2017 - 20:42

Provocerande men genialt?

Den här bloggen går på sparlåga just nu, på grund av att all min energi går åt till att försöka vila ut mig ur min utmattning. Men nu när fastan är här igen kan jag inte låta bli att berätta hurdan idé jag fick för fastan i år. Jag tycker den är genial!

De senaste åren har jag haft många rätt krävande fastor. Gett bort hälften av inkomsten till välgörenhet, konsumtionsstrejkat, fastat från kaffe, från sociala medier. Men i år är jag sjukskriven för utmattning (och jaja depression också, inget att hymla om) och känner bara nej inför att fasta genom prestationer. Jag är redan vegetarian och känner att veganism i nuläget inte är klokt med tanke på utmattningen (vet inte annars heller om veganism faktiskt är lösningen på våra ekologiska problem). Annars är det ju en toppengrej att skippa köttet under 40 dagar fram till påsk, vilket är ett av de vanligaste sätten som kristna fastat på genom århundradena.

Men så slog det mig att kanske det går att hitta på en mera nådig fasta, något som hjälper mig att inse att Guds kärlek till mig faktiskt kommer före mina prestationer. Och det första riktigt nådiga jag kom att tänka på är massage! Att under fastan en gång i veckan gå på massage, eller på annat sätt ge kärleksbehandling till min kropp, kanske klippa mig, besöka Georgsgatans simhall. Måste ännu kolla om jag kan ha råd med det, har noll inkomst just nu, i väntan på att bostadsbidrag och sjukdagpenning ska uppenbara sig. Men jag tänker mig att pengarna till massagen nog ska dyka upp bara jag har tillit.

På gårdagens askonsdagsmässa (som för mig är en årlig tradition att inleda fastan med) i Gamla kyrkan nämndes det flera gånger att Gud vill oss liv, att vi inte ska klä oss i säck och aska under fastan utan smörja in vårt hår med olja. Allright, säger jag. Det känns lite otippat men jag är övertygad om att efter allt sheisse som jag varit med om det senaste året så har Gud nu bestämt sig för att bjuda mig på en sju veckors spaupplevelse av rang. Lite som kompensation kanske, eller som påminnelse om att jag verkligen varit på villovägar på sistone och nu behöver komma hem.

Det handlar kanske om att jag nu äntligen ska få lämna prestations-Liisa bakom mig. Omvänd dig och tro evangelium, sa prästen medan jag fick ett kors av aska i pannan under mässan. Jag tolkar det som en omvändelse från prestationen till nåden, för det är ju ändå nåd hela evangeliet sjunger om.

Det är så vanligt att folk i dag skyller vår intensiva prestationskultur på Luther. Det gjorde min psykolog också för någon månad sen och det var nära att jag fick feil i hovo. Hon liksom skyllde mitt illamående på Luther, när det ju faktiskt är den lutherska nåden som burit mig genom de värsta stunderna. Jag är älskad och värdefull, oavsett hur snyggt mitt CV är.

Så massagefasta, gott folk. Någon som hakar på?

 

Skarmklipp 2017 03 02 21.23.33Vila. Mys. Kuddar. Bild från en tid när mitt kuddägande var ymnigt.

 

 

PS. Jag är ledsen om mina tidigare fastor (som många gånger fått oväntat stor medial uppmärksamhet) har gett dig prestationsångest. Jag var bara så ivrig över dessa häftiga möjligheter att öva in nya goda vanor och därmed göra världen bättre. Men jag fattar nu. Vi behöver också vara snälla mot oss själva ibland. Sori.

 

tisdag 3 november 2015 - 18:57

Klara november

Det är mörkt ute när jobbdagen närmar sig slutet. Kollegernas gäspningar är långa som nödår. Ur spegeln stirrar en blek, rödögd varelse på mig. Hon har stripigt hår. November är här.

Saker som gör november lite lättare att uthärda:

1. Jag tvingar mig att yoga när jag kommer hem, trots att jag är hungrig och helst bara skulle gömma mig under täcket med en fryspizza. Det finns ingen motivation kvar att yoga efter eget huvud, så jag kör 30 days of yoga with Adriene. (Jag har hållit på med de där trettio dagarna sedan maj.)

2. Jag har köpt en konjacsvamp från Ruohonjuuri. Om kvällarna är det den och bara den som får mig att orka gå och borsta tänderna. Bara tanken på att om några timmar få tvätta mitt ansikte med den där magiska svampen gör mig smått förväntansfull. Under de två senaste veckorna har jag långsamt fått följa med hur pormaskarna sakta försvinner, hur huden blir lite lenare, lite friskare.

Det var det. Trodde listan skulle bli längre. Om du har tips på hur november kan göras uthärdligare får du jättegärna skriva en kommentar!

 

Skarmklipp 2015 11 03 19.12.08Mitt hem just nu. I helgen ska vi flytta resten av mina grejer, då blir livet lite mindre asketiskt, lite mera bekvämt. LJUSSLINGOR. Det är ju en till klara-novmeber-grej. Just det. Överallt ska de få hänga.

onsdag 22 april 2015 - 20:39

Höutji-böutji

Det händer saker med min kropp när jag utsätter mig för stress.

Bland annat kan jag få ganska elaka smärtor som bara går bort när livet blir feng shui igen. Inte så kul, men förstås bra att min kropp ger så tydliga signaler.

Ett lite roligare (men också rätt störigt) stressymptom är att jag i sociala situationer plötsligt kan få känslan av att ingen förstår vad jag säger, att smidigheten i ordvalen liksom försvinner. Vem vet, när jag tror mig säga något allmänt trevligt och socialt så kanske jag egentligen bara säger höutji-böutji om och om igen.

Det här har hänt kanske sju gånger de närmaste dagarna.