Laifstail

måndag 1 juni 2015 - 14:23 | 12 Kommentarer

hbl lunch

Det finns kategorier på Sevendays för bloggar, artiklar och krönikor. Min blogg finns i kategorin lifestyle.

Lite roligt, kan jag tycka. Mina associationer från ordet lifestyle går till konsumtion av fina inredningsgrejer och smoothierecept och en massa vackert och härligt och glittrigt. Kanske lite mindfulness och yoga och naturpromenader. Att mitt blogginlägg igår om medmänsklighet med tiggarna kategoriserades som lifestyle på förstasidan kändes som en rolig krock. Typ: "ordet kan betyda något helt annat än fräscha vardagsbilder, det trodde ni inte!"

Men idag när artikeln om familjen Snickars som lever i fattigdom ("Svår situation blir bara värre"*) kategoriserades under "lifestyle" känns det inte lika roligt. Faktiskt känns det lite hånfullt. "Lifestyle" tycker jag syftar på något självvalt och positivt, medan familjen Snickars jävliga situation är allt annat än självvald och positiv. De är i en låst situation som riskerar att bli värre med vår nya regering.

Vad tänker ni kring det här? Finns det andra ord än "lifestyle" som kunde användas, eller är det en positiv sak att medvetet bredda begreppet så att det innefattar också livsstilar som inte är så glammiga?

Jag är själv helt okej med att kalla min blogg lifestyle, trots att jag inte har råd med dyra utlandsresor, yogakurser eller ens att gå på bio, trots att mina bilder på bloggen bara är gryniga instagrambiler. Min livsstil är ändå sjävvald och något positivt, för det jag kallar livsstil handlar inte om pengar. Det handlar om att utöva motstånd mot en kapitalistisk och individualistisk världsbild. Men mera om det en annan gång.

Hur tänker du kring ordet livsstil?

(Jag tog upp saken med proffsen på Sevendays. Det visade sig att de också tyckt att lifestyle är en lite svår etikett. Snart torde det dyka upp en kompletterande kategori.)

 

* Artikeln finns inte längre på Sevendays, men här kan du läsa den på Vasabladets sidor.

Taggar:

Kategorier:

Konsumtion

12

Kommentarer

 • Lisa Nylund

  02.06.2015 18:49 (4 år sen)

  Livsstil låter nog som någonting självvalt, kunde man kalla det "Livet", helt enkelt? Livet med både dess ljusa och mindre ljusa sidor.

  • Liisa Mendelin

   03.06.2015 12:43 (4 år sen)

   "Livet" tycker jag om! Risken är kanske ändå att det blir för brett, för det allra mesta går ju att kategorisera under den kategorin... mode, skönhet, inredning, familj, träning.

   Det är nog svårt att komma ifrån att "livsstil" låter självvalt, även om jag inte vet exakt varför det låter så.


 • Mari

  03.06.2015 16:04 (4 år sen)

  Själv har jag lite svårt för ordet livsstil, men förstår såklart att det kan breddas och få nya bruk. Det som ger mig lite obehag är kanske efterledet -stil. Att allt i livet kan bli just ett slags 'stil' som jag kan odla och göra anspråk på som 'min'. Men jag har kanske snöat in för mycket på en viss betoning.

  • Liisa Mendelin

   08.06.2015 11:41 (4 år sen)

   Ja, kanske det är just efterledet -stil som får det att skorra i öronen. Jag tar detta som en inbjudan till fri association:

   Det finns något performativt och lite "överklassigt" i ordet stil. Att göra saker med stil är att göra dem med lite mera finess. Att göra saker med stil är att ha uppfattat något som den stora massan inte har uppfattat. Därmed står man lite över de andra om man innehar detta "stil". En livsstil är då inte den stora massans liv, utan något utvalt och raffinerat. Något som skiljer mig (den stilfulle) från dem (de stillösa).

   Och detta behov vi tycks ha så starkt i vår tid: att göra saker till våra egna i stället för att bara nöjda ingå i ett större system. Det här är min livsstil och du får ha din. Därmed är jag inte ansvarig för hur din livsstil ser ut, eftersom du valt den själv.

   Jag blir snudd på raljant här, men märker att det finns något med ordet livsstil som vi behöver göra upp med.


 • Ika

  03.06.2015 23:31 (4 år sen)

  Jag tycker också att livsstil låter som något självvalt.
  Och så storgillar jag att din blogg rör om i det stillastående vattnet av ljust, fräscht och snyggt fotade smoothies.

  • Liisa Mendelin

   08.06.2015 11:42 (4 år sen)

   <3
   Dessa smoothies. Jag älskar dem, men kan absolut inte fota dem snyggt. Kanske är det därför jag står här på barrikaden och viftar.


 • Julia Holmqvist

  05.06.2015 08:11 (4 år sen)

  "Lifestyle" som katergori än nog bara den som är mest allmän på Sevendays. Jag har svårt att se artikeln under "mode&Stil" "Resor" , "Hälsa & Träning", "Kultur&Konst", "Mat&Dryck" eller "Nöje". Tycker däremot att Nöje är en kategori som passar för positiva artiklar, medan lifestyle handlar om livet i allmänhet. Blir spännande att se vilken ny kategori som dyker upp. Dessutom kul att Sevendays i alla fall uppmärksammade artikeln (trots att den nu är borta) så fler människor som inte läser Vasabladet får läsa den.

  • Liisa Mendelin

   08.06.2015 11:48 (4 år sen)

   Ja, lifestyle råkar väl vara den allmännaste kategorin. Men jag tycker ändå att det är roligt hur olika världar krockar när etiketten lifestyle läggs på så många saker som man inte (åtminstone inte jag) självklart tänker på när man hör ordet lifestyle.
   Jag tycker det är jättebra att Sevendays tar in artiklar och ger dem längre livstid, men senast nu börjar det bli tydligt att det behövs andra kategorier om Sevendays ska ta in saker från "riktiga livet" och inte bara "myspys". Jag tycker absolut att Sevendays ska fortsätta ta in artiklar som berör och handlar om samhällsproblem, bara så kan den här sajten vara relevant på riktigt.


 • nadia

  07.06.2015 21:58 (4 år sen)

  Oj vad jag blev provocerad av början av ditt inlägg. Sedan förstod jag naturligtvis vad du menade och efter jag läst inlägget om Snickars!
  Svårt det där. Jag fattar ju att bloggarna ska indelas i någo slags grupper på 7d. Ibland hör man kanske inte dit vart man vill. Tydligen så i blogosfären som i riktiga livet. Det ska vara fack för allt.
  Ha det gott!

  • Liisa Mendelin

   08.06.2015 11:50 (4 år sen)

   Oj, vad blev du provocerad av? Min beskrivning av hur jag uppfattar ordet lifestyle? Eller något annat? mvh, nyfiken_88

   PS. På den här sajten är jag väldigt glad åt att det finns kategorier. Det underlättar läsningen något oerhört. Också slipper jag oftast tack vare dem att trilla in på inlägg om "träning" som bara får mig att må illa.


 • Maria

  07.06.2015 23:59 (4 år sen)

  Jag tycker nog inte att livsstil och livssituation är riktigt detsamma.. Lifestyle som bloggkategori tycker jag snarast syftar på det liv man VALT att leva åtminstone delvis frivilligt och kanske även "förespråkar", t.ex kan en lifestyle vara att upptäcka världen, likaså kan det vara familjeliv eller en ekologisk livsstil. Känns inte riktigt som att det platsar i situationen "jag har det för jävligt och jag får kämpa för att ha råd med mat för dagen åt barnen, men hej, detta är min livvstil"..? Nej, låter hur fel som helst. Vet dock inte riktigt vart annars det platsar, om det inte är t.ex. vinklat till att samtidigt ta upp samhälle/politik/samhällsproblem..? Livet kunde kanske vara en alternativ kategori.. Ditt inlägg om tiggare skulle jag inte heller placera under livsstil, det låter lite som att det syftas på tiggeri som livsstil..?? Tycker Samhällsfrågor, debatt eller något liknande vore en bättre benämning här..? :)

  • Liisa Mendelin

   08.06.2015 11:54 (4 år sen)

   Du satte fingret på det! Skillnaden ligger ju just mellan orden livsstil och livssituation. Precis så. Nu är det mycket lättare att tala om det.

   Tycker ordet samhälle gott kunde bli en ny kategori!


Skriv kommentar