Läst på sistone!

söndag 17 juli 2016 - 22:28 | 8 Kommentarer

Hej från Öja! Den här veckan är jag och Rabbe på hans föräldrars stuga och njuter av allt möjligt somrigt. Mitt i allt kommer det regniga dagar och jag får tid att blogga.

Medan jag packade inför den här resan föll min blick på mitt nattduksbord. Böckerna där är verkligen laidasta laitaan (allt möjligt). Se bara:

 

13576611 10154197862745856 1248223743 n

Bibeln, Dagens lösen och missionshistoria varvat med Lena Dunham och en handbok i ashtanga-yoga. Lite akademisk feminism och så Rabbes pappas ordlösa serieroman Neri. Det här är en av orsakerna till att jag tycker om böcker: att det går att dyka in i så vitt skilda verkligheter bara genom att snusa lite på torra sidor i olika böcker.

Sedan jag senast gjorde en läserapport i april, har jag läst följande:

 

Teemestarin kirja av Emmi Itäranta OK ++

The Life-changing Magic of Tidying Up av Marie Kondo OK ++

Not That Kind of Girl av Lena Dunham OK –

Det händer när du vilar av Tomas Sjödin OK +

 

Jag hade alltför höga förväntningar på Lena Dunhams bok. Underrubriken är typ "A young woman tells you what she´s 'learned' " och det stämmer verkligen inte. Eller så har jag missförstått citattecknen kring learned. Kanske det faktiskt ska betyda att hon inte har lärt sig någonting alls. Boken är enbart en lång räcka observationer som Lena Dunham gjort under sitt livs gång. Helt intressanta saker i och för sig, men det kommer aldrig en tillstymmelse till lärdom i texten. Vad är det hon har lärt sig? Jag vet inte. Men jag vet nu väldigt mycket om hennes sexuella erfarenheter och att hon verkar ha haft någon sorts ångestproblem i barndomen. Det som stör mig är att det här bara beskrivs rakt upp och ner, utan någon egentlig röd tråd eller struktur. (Jag får lust att ta på mig hårdhandskarna och redigera boken riktigt ordentligt.) Jag hade gärna läst vad hon till exempel lärt sig om att älska sin kropp, men jag får bara en lång beskrivning av en bantningskur som misslyckas. Jag trodde jag skulle få ett lass med pepp och "älska dig själv som du är", men nej.

Marie Kondos bok däremot var superbra, även om jag förstår att man kan bli provocerad av hennes principfasthet. Och visst finns det problem: är det verkligen ansvarsfullt att göra sig av med alla grejer som inte "spark joy"? Vad händer med de grejerna, vem ska ta hand om dem? Om jag har ett par vinterskor som är bra och etiskt producerade men inte "spark joy", ska jag bara göra mig av med dem och köpa nya? För vilka pengar? Nåja, problemen till trots tycker jag att boken verkligen lyckades inspirera mig till att göra en sista stor utrensning i år, en gång för alla. Det är ju inte kul att hela tiden gå runt och granska sina grejer med en kritisk blick (tycker jag verkligen om dig? vad ska du vara bra för?). Rensandet måste få nå sitt mål någon gång, och tack vare Marie Kondo tror jag faktiskt att målet är i sikte nu.

Har du läst någon av de här böckerna? 

Taggar:

Kategorier:

Böcker

8

Kommentarer

 • Mikaela

  17.07.2016 23:46 (2 år sen)

  Håller helt med om Dunham. Det finns så mycket bättre att läsa i samma genre - ex Caitlin Moran som man både får mer ut av och skrattar mera till, som man kan lägga sin tid på. Det händer då du vilar ger insikter åtminstone medan man läser den, intressant om inte livsförändrande. Kvinnorna som springer med vargar kan du återkomma med recension om, den rekommenderades jag av äldre kvinnlig mentor för cirka 8 år sen och har inte läst ännu heller! ?

  • Liisa Mendelin

   18.07.2016 19:03 (2 år sen)

   Ja precis, Caitlin Morans Konsten att vara kvinna var definitivt bättre i den genren. Synd om Dunham, men å andra sidan skönt. Hon gör redan så mycket bra, så man hade lätt fått mindervärdeskomplex om den där boken också hade varit fenomenalt bra.
   Jag tyckte mycket om viloboken, kanske för att den hjälpte mig mycket att komma igång med semestrandet. Den fick mig också att vilja återinföra tydligare vilodagar i mitt liv.
   Åh, vargboken! Den är fascinerande men dessvärre rätt tungläst och därför hamnade den på is i en trötthetssvacka. Vill ändå fortfarande läsa den, så kanske det faktiskt kommer en minirecension om den också! Jätteroligt att du kommenterar och kommer med önskemål!


 • sevendays.fi/lagombackan

  18.07.2016 13:09 (2 år sen)

  Oj vad jag skulle vilja börja HINNA läsa igen! Kanske det blir mer tid för sånt igen till hösten när det inte ska påtas så mycket i trädgården. :) Och så blir barnen större så blir det mer tid att läsa ^^

  • Liisa Mendelin

   18.07.2016 19:09 (2 år sen)

   Ja, det är säkert jättesvårt om inte omöjligt att hinna läsa i en sån situation, när redan jag utan barn och trädgård får skrapa ihop läseminutrarna. Hoppas du hittar tiden så småningom!


 • Hannasvirrvarr

  19.07.2016 11:00 (2 år sen)

  Jag har fastnat någonstans halvvägs i Dunhams bok. Hade nog också för höga förväntningar. Inget som lockar att läsa vidare...


 • linnea p.

  19.07.2016 14:15 (2 år sen)

  Ja, håller också med om Not That Kind of Girl. Visst var den underhållande på sina ställen och jag har gett den tre av fem stjärnor på Goodreads, men nu, ett drygt halvår efter att jag läst den, minns jag inte varför för jag minns ungefär ingenting av den. Inte ens vad titeln syftar på, vilken typ av tjej hon inte är då, eller om det nånsin kom fram. Det som främst tycks ha fastnat i mitt minne är det där om bantningen. Jag lyssnade på den som ljudbok och höll på att få spader av det där bantningskapitlet. I fjorton sabla minuter räknade hon upp vad hon ätit olika dagar och vad kalorierna var. Alltså vilken värdelös redaktör överväger ens att släppa igenom sånt, undrar jag. Nä huhhu.

  • Liisa Mendelin

   19.07.2016 14:23 (2 år sen)

   Ja, jag tyckte nästan att det borde vara nån ätstörningstriggervarning på just det stället. Varför ge detaljerade bantningsinstruktioner till läsare som antagligen har fått alldeles för mycket av sånt under sin uppväxt? (Alltså de flesta kvinnor.)

   • linnea p.

    19.07.2016 16:16 (2 år sen)

    Det också! Dåligt på flera plan. Och nu då jag tänker på det och försöker minnas så känns som att boken kanske inte var så genomarbetad på nåt sätt...? Äsch ja. Synd, hur som helst.


Skriv kommentar