tisdag 18 oktober 2016 - 10:00

Jag kämpar med ätandet

I dag har jag varit i Hongkong i 19 dagar och börjar så småningom vänja mig vid att det är här jag ska vara. För exakt en vecka sedan åkte min praktikpartner hem till Finland. Det var meningen att vi skulle vara tillsammans här i 2,5 månader men hon var tvungen att avbryta sin praktik. Sedan dess har jag försökt vänja mig vid tanken att vara här ensam.

Helt ensam är jag absolut inte. Jag har min handledare, mina grannar, både finska och kinesiska kolleger på de två arbetsplatser jag hänger på. Så jag träffar en hel del människor. Men det finns ingen som det är självklart att jag ska äta mina middagar med.

Platsen jag bor på är ett lägenhetshotell. Jag har ett litet rum på fyra kvadrat och delar badrum och "kök" med en hel våning människor. Kylskåpet är fullspäckat av 25 människors mat och det finns egentligen inga möjligheter att kocka ordentlig måltider. Så om jag ska äta annat än frukt, gröt och flingor så är det restauranger och gatukök som gäller. Det är en helt annan sak att äta ensam hemma med sin favorittidning än att äta ute på restaurang ensam. När matstället dessutom finns i en helt annan kultur med annat språk och andra tankar om vad som är självklar mat så är det faktiskt rätt jobbigt.

Faktiskt så pass jobbigt att jag rätt ofta gör något jag skulle ha fnyst åt tidigare: Jag varvar Starbucks, McDonalds och Pret A Manger flera gånger i veckan. Egentligen gör jag bara som hongkongborna – de älskar verkligen dessa kedjor. 

Det är så dumt. För jag tycker faktiskt om sydkinesisk mat, åtminstone allt det som inte innehåller djur. Vilket ju det mesta gör, och de mest udda delarna av djuren dessutom. Tarmar, fötter, lever. Det är egentligen väldigt fint hur odramatisk inställning kineserna har till mat. Allt kan ätas. Tyvärr tyvärr förmår jag bara inte. Jag har varit vegetarian lite för länge för att klara av att äta det mesta som serveras på lokala ställen. Det var lättare att våga sig på kinesiska diners när vi var två. Jag måste helt klart öva mig på att beställa vegetarisk mat på kantonesiska. Min förmåga där är just nu noll.

Nu ska jag packa ihop mig från hipsterkaféet jag sitter på och leta reda på en biograf. Ska se Snowden-filmen tänkte jag mig. Tänkte kategorisera det som allmänbildning.

torsdag 23 juli 2015 - 22:20

Lån

"Nödlån till Grekland" står det på mitt kontoutdrag. Ett plustecken och en nätt liten summa därefter.

Fem-euros-utmaningen haverade lite grann när jag fick lite för många räkningar som skulle betalas lite för samtidigt. Så jag bad om ett lån och fick det. Hellre det än obetalda räkningar.

Om det bara hade handlat om maten så tror jag att det hade gått vägen med de där fem euro om dagen, faktum är att jag fortfarande klarar mig på dem i matväg. Det där lånet gick bara till räkningarna.

Saker som hänt under fem-euros-utmaningen (som ännu pågår till sista juli):

- Gröten har avancerat i mina ögon. Med lite blötlagda linser och quinoa i går det att göra en riktigt trevlig microgröt till lunch. Eller med russin och nötter. Åh, banan.

- Pannkakan har också avancerat. Även respekten för dem som kan det där med att göra en god pannkaka. Mina har hittills blivit lite för äggiga eller för vattniga. Men hoppet om den frasiga pannkakan lever.

- Jolanta kom på besök och fixade fantastisk middag åt mig. Två gånger.

- Jag har fyllt mina frysfack med Malins bönor, som hittade till mig via en rolig omväg.

- Hålet i grenen på mina enda leggings har blivit groteskt stort. Jag har inte haft råd att köpa nål och tråd.

- Jag har löneförhandlat med god utgång.

IMG 20150723 224832

Förutom smultron har naturen gett mig blåbär, svamp (okej Jolanta gav mig kantarellerna) och mjölkörtsblad (supergott i sallad, något jag lärt mig av Nanó).

IMG 20150723 224940

En Jolanta, en utsikt, en middag. Och en flaska rosé som inte syns på bilden. Hopla!

tisdag 14 juli 2015 - 21:44

Hänt i veckan/knegar på/jämna plågor

Hopla, där for nästan en vecka igen. Som jag lite anade blev det tråkigt att dela med mig varje dag av hur det går med femeurosutmaningen. Så här en dryg vecka in i utmaningen att klara mig på fem euro om dagen kan jag ändå meddela: Det går bra.

Jag har lärt mig göra pannkaka på fiilis. Vad som helst slinker ju ner i en sån och det är billigt, mättande och världens enklaste lunchlådegrund. Några maffiga bitar pannkaka plus en sallad med soltorkad tomat är så mycket bättre lunch än microgröt. Nam.

Jag har klarat av att hålla mig till budgeten. Och då gick jag ändå på kafé i helgen!

Viktiga milstolpar i mitt liv i övrigt:

- har sprungit med mina fivefingers för första gången, efter att i flera veckor mest ha promenerat och klättrat med dem. Det är sant som alla säger, det gör otroligt ont i vaderna efteråt.

- plockade fram humoristen i mig och deltog i statistcasting. Gjorde därmed  lokaltevepremiär (start 6:40 i klippet).

- har badat vid två av Mariehamns officiella badstränder och två hemliga. Och tydligen börjat säga bada i stället för simma. Jag ålandifieras!

 

PS. Du vet nog vad jag tänker säga här. I morgon är det onsdag och andrumsdag! I mitt andrum i Radio Vega i morgon fantiserar jag om att flytta bort från alla jobbiga människor. Strax före sjunyheterna och strax efter nionyheterna.

onsdag 8 juli 2015 - 21:05

Dagens födoämnen

Frukost: Sista rågbrödet med smör och skivad banan, svart te med sojamjölk

Lunchlåda: En överdimensionerad portion av gårdagens middag

Mellanmål: En halv munk som nyhetschefen bjöd på till kaffet, PLUS en födelsedagsglass från en kollega, jestas så folk fyller år här

Kvällsbit: Hemgjort knäckebröd med tapenad

Efterrätt: Vanlijglass med nöt-kakao-dadel-smet

 

Inga utgifter i dag, har alltså sparat fem euro till *ölkassan*. Hade packat med mig lite för mycket lunch (så svårt att mäta mat i låda!) så var fortfarande mätt när jag kom hem. Slapp fixa middag och kan således ta med min middagslåda till jobbet i morgon. Ka-ching.

tisdag 7 juli 2015 - 21:43

Ätit som en kung

Dagens fem-euros-dag såg ut så här:

Frukost: Rågbröd med smör och sista osten, tomat, svart te med sojamjölk

Lunchlåda: Gårdagens nudelsoppa plus ett kokt ägg

Mellanmål: Banan, och en glass som en födelsedagsfirande kollega bjöd på

Middag: Morotsgryta med linser, lök, russin och lite torkad shiitakesvamp. Kornpärlor och quinoa. Broccoli-tomat-äppel-sallad, tahini. Hemgjort knäckebröd

Har ätit som en kung alltså. Cyklade hem via matbutiken, köpte morötter, lök, havregryn och knäckebrödsingredienser. Summa 10 euro (använde mig av gårdagens sparade femma).

Vet inte hur länge jag orkar ge rapporter, men just nu är det så kul att jag fortsätter ett tag till!

PS. I morgon är det jag som talar i Radio Vegas Andrum. Strax före sjunyheterna, och strax efter nionyheterna. Jag ska prata om fysisk smärta.

måndag 6 juli 2015 - 20:19

Inte så illa

Fem euro om dagen är ändå inte så lite som jag trodde igår när siffrorna lyste kalla från datorns kalkylator.

I dag har jag inte behövt köpa nånting, alltså har jag mitt i allt nästan tjänat fem euro till mitt terasshängskonto!

Läste i snåljåpsboken (som jag länkade till igår) att det bara för några tiotals år sedan var mycket vanligare med gröt, puddingar, vällingar och frukt- och bärkrämer än vad det är i dag. Till lunch, till middag, till efterrätt. Om vi åt mera av sånt i stället för "tallriksmodellmåltider" så skulle vi spara massor av pengar.

Dagens matlista såg därmed ut så här:

Frukost: Rågbröd med smör, ost och tomat, svart te med sojamjölk

Lunchlåda: Korngröt med russin, en broccoli- och tomatsallad, ett kokt ägg

Middag: Nudelsoppa med broccoli och svamp

Efterrätt: Vaniljglass med en nöt-dadel-kakao-smet

 

Hur bra som helst! Den där nudelsoppan var helt perfekt efter att jag cyklat hem från jobbet i regn. Var helt plaskblöt när jag klafsade in i hissen.

onsdag 11 mars 2015 - 22:46

Kvällsvision

Ibland tänker jag att jag vill uppfinna en smörgås som är som ett tuggummi. Den här smörgåsen skulle vara precis som en vanlig smörgås, säg ett bröd bakat av en fin pojkvän, med lite tahini och saltgurka på. En smaskig kvällsmörgås. Skillnaden är bara den att när jag tuggar den så slutar den inte existera, utan den håller på att finnas i min mun tills jag blivit mätt. Sen sista tuggan slurps ner i magen och då är den borta. Den dagen när den här fantastiska smörgåsen äntligen finns kommer jag nämligen att kunna kvällssurfa utan att behöva hejda mig i farten genom att behöva sätta in mera smörgås i munnen. Ja.

onsdag 4 mars 2015 - 22:09

Fastefail

Präktigheten hos den här asketen fick sig en törn i början av veckan.

Eftersom min fasta har paus på söndagar så grävde jag fram en fetaost från frysen och gjorde en rätt tråkig grönsaker-och-fetaost-i-ugn-grej. Min helg innehöll en del ångestrelaterade saker så söndagsmaten blev inte den där festen som jag drömt om inne i veganveckan. Den där osten var liksom bara där, helt utan ordentlig eftertanke eller uppskattning. Dessutom gjorde jag alldeles för mycket av den där maten. Det fanns inte heller någon att dela den med så jag åt resterna av den både måndag och tisdag, dagar som egentligen borde vara vegandagar under fastan. Inte nog med det: på måndag råkade jag äta getostsås till min lunch, och hällde mjölk i mitt te på tisdag. Fail.

Men så går det väl i de flesta fastor som handlar om viljestyrka. När jag shoppingfastade ett år köpte jag ändå ett par skor. Däremot när jag fattigdomsfastade var det omöjligt att avvika från fastan eftersom jag redan gett bort hälften av mina pengar i början av fastan.

Oh well. Nya tag nu. Jag hittade ett recept för en krämig mexikansk sås gjord på cashewnötter som lät inspirerande. Tror det blir veganska burritos till helgen.

Veganmat vermicelli linsröra 2015 03 04 22.23.37Ikväll hittade jag ändå lite improvisationslusta tack vare ett paket risvermicelli (nudlar) som jag fick av en studiekamrat som var allergisk för dem. Kokade nudlarna, stekte dem med gröna bönor. Under tiden skar jag upp avokado, päron och paprika. Rörde ihop en sallad av det hela, kom på att jag kunde slänga i de smått misslyckade rostade kikärterna jag gjorde i helgen. Kronan på verket blev min allra lättaste linsröra (röda blötlagda linser + soltorkad tomat + stavmixer). Nam!

torsdag 19 februari 2015 - 20:38

Nammmm

 

Jag blötlade röda linser i kallt vatten.

Skalade morötter och palsternackor, skar i kuber.

Skvättade olja i en stor kastrull och i med kuberna. Vred på plattan till fräsvärme.

Hackade vitlök och ingefära. Slängde hacket i kastrullen.

Slängde i kanel, chili, nejlika, gurkmeja, spiskummin.

Slängde i de blötlagda linserna, med vätskan.

Hällde i havremjölk, russin och paranötter i russinstora bitar.

Lät det puttra medan jag kokade bulgurvete och choppade några tomater och vitlöksklyftor. Hällde olja och citronjuice i en salladsskål, lade i vitlöken och tomaterna.

Klöv broccoli i små buketter. Lade i den puttrande såsen.

Blandade bulgurvetet i salladsskålen, saltade.

Dukade bordet och placerade kastrullen och salladen därpå.

 

Allt det här hände medan Ylva satt på min kökspall och berättade saker. Sedan åt vi och konstaterade att om vår första veganmåltid i fastan är så här sjukt saakelis god så bara måste det vara ett väldigt gott omen.

Skarmklipp 2015 02 19 20.54.09

tisdag 27 januari 2015 - 19:45

Från hungrig till mätt på sex minuter

Jag var hungrig. Diskade min lilla kastrull. Måttade 1,5 dl havregrynsflingor och 3 dl iskallt vatten (detta och inget annat är hemligheten). Knäppte på plattan. Kastade i lite russin, lite solrosfrön, en skvätt rapsolja. Rotade runt i frysen, hittade tranbär, kastade i en näve av den varan. Råkade ha mandelmjölk i kylskåpet, hällde i en skvätt. Saltade. Hivade ner härligheten på en djup tallrik och placerade ett smöröga i mitten, strösslade över generöst med rörsocker. Jag var hungrig. Nu är jag mätt.