fredag 4 november 2016 - 05:50

Vlogg: mini-lägenheten i Hongkong!

[embed width=459 height=344 class=left thumbnail=https://i.ytimg.com/vi/qZ6Ketj7R6o/hqdefault.jpg?r=69979]http://www.youtube.com/watch?v=qZ6Ketj7R6o[/embed]

Hehe, här är min första videoblogg någonsin! Det känns ytterst pinsamt att publicera den, i denna totalt oredigerade version. Men det är väl bra att ge den här polerade somevärlden lite authenticity. Exakt så här aningslös och pinsam kan jag vara. OCH RÖD I FEJSET.

Alltså: videon är en rundtur i mitt lilla lilla hem i Hongkong. Lägenheten kan inte vara mer än 3,5 kvadrat, har jag räknat ut. Jag filmade det här redan för några veckor sedan, när jag precis flyttat in. Därför pratar jag om min praktikpartner som om hon ännu bodde i Hongkong, och därför har jag redan varit på bröllopet vars inbjudan jag visar upp i videon (det var inte så annorlunda än en finsk vigsel). Det högljudda bruset kommer från luftkonditioneringen som står på för fullt hela tiden, dag som natt. Det är först när jag ser videon som jag inser att det där bruset faktiskt är konstant.

PS. I nästa nummer av FMS tidning Mission kommer en krönika där jag berättar mera om hur det är att bo så här smått. Läs den! (Här kan du prenumerera på tidningen. Helt gratis. Välproducerad och snyggt layoutad info om hur världen faktiskt blir lite bättre hela tiden. Läsning som ger hopp.)

Kan ni gissa hyran för den här?

fredag 14 augusti 2015 - 17:34

Hejdå Åland!

Skarmklipp 2015 08 14 17.36.46

Mer än så här behövs inte. Inte för 2 sommarmånader i möblerad lägenhet.

 

Snabbt gick det. Att flytta till Åland, skaffa cykel, börja jobba, sluta jobba, sälja cykel, packa väskor, stiga på båten och glida iväg mot Åbo (och därmed Ylva och Adrians bröllop och min semester! Jeeeee!).

--

Jag sitter på Viking Grace. Det är min fjärde resa med den här båten och äntligen har jag lyckats hitta en lugn plats att sitta och jobba på. Utan alla högtalarinfon och irriterande människor. Jag ser havet glida förbi och lyssnar på loungemusik. Men saakeli att det alltid är så kallt på den här båten. Fryser rejält trots att jag har långbyxor och varm tröja. Skänker längtande tankar till mina vinterskor.

--

Åland har varit riktigt bra. Har älskat mitt jobb, även om jag inte älskat att jobbdetaljer snurrat i huvudet när jag försökt somna. Har älskat mitt boende, även om jag inte älskat att cykla långa sträckor varje dag till jobbet. Har älskat att befinna mig i det närmaste jag kommit Mumindalen, även om jag inte älskat att alla vänner och älskade varit på annat håll. Helt klart yin och yang. Kanske lite mera yin ändå (obs obs, mycket ovanligt).

Skarmklipp 2015 08 14 17.35.04

Havet. Jag älskar det. Och jag älskar att det finns så mycket av den varan på Åland.

 

Sakta börjar höstens planer utkristallisera sig. Men jag måste hålla mig i skinnet ännu i några veckor innan jag börjar nysta på jobbgrejer igen. Måste vila nu.* Måste få bli pigg igen. Härmed ordinerar jag mig själv semester. 

 

* Insikt från radioprogrammet Kropp och själ - 35 och sönderstressad.

onsdag 15 juli 2015 - 10:05

Minimalistpackning

Det är motorcykeln, killen och jag. Två ryggsäckar, två sovsäckar, två liggunderlag, ett tält. Så börjar min flytt till Åland. Eller så var det tänkt.

Vi kör en provrunda runt Drumsö i Helsingfors och märker att det är helt ohållbart att vi båda ska ha varsin ryggsäck.

Liggunderlaget som jag spänt högst upp på min ryggsäck skymmer sikten när han ska ha koll på trafiken. Hans ryggsäck trycker hårt mot min mage, nej jag kan inte andas så här. Än mindre skumpa runt hundratals kilometer i Åbolands och Ålands skärgård.

Min flytt till Åland får i stället börja med att se mina underkläder ligga uppradade på asfalten på en innergård i Drumsö. Icke picke pö, hälften ska dö.

Gallringen är svår, men samtidigt får vi kicks av att lämna bort sådant vi trodde var helt nödvändigt bara någon timme tidigare. En snyggare jacka, bort med den! En vardagsklänning, jag har ju byxor! Flytande eyeliner och festliga örhängen, jag är snygg som jag är! Två handdukar blir till en, för precis så gulliga är vi.

Ett par byxor. En klänning. En ylletröja. En långärmad trikåtröja. Två toppar, en finklänning. Två par strumpor och lite för lite underkläder. Allt inknölat i en liten ryggsäck tillsammans med en sovsäck och ett liggunderlag. Min minimalistflytt till Åland börjar med en superminimalistisk semester.

Den här våren har handlat mycket om minimalism. Jag har rensat ut saker gång på gång, burit ett tiotal ikeakassar och -lådor till diverse loppisar och bytestorg. Ut ut ut. Skala skala skala. Hittills har varje förenkling av tillvaron mest gjort mig glad, fri. Men att leva en vecka utan variation i kläderna, utan möjlighet att göra mig fin.. njae.

Så minimalist vill jag inte vara, så det fick bli en tur tillbaka till fasta Finland för att hämta en kappsäck till.

 

Kolumn i Nya Åland 13.7.2015

tisdag 30 juni 2015 - 20:28

Åland!

Bild 30 06 2015 kl. 20.29

Vänner, jag har flyttat. Till Mariehamn! Det är helt kreisi. På grund av att mitt internet dog när jag och Rabbe passerade gränsen till Åland har det varit svagt med uppdateringar här, men nu ska ni få höra: 

(I all snabbhet dock, jag kommer från kvällsjobb och måste äta nånting snart innan jag hugger tänderna i bordet.)

Min flytt till Åland började med en helt fantastisk midsommarfest i Dalsbruks skärgård. Vi åkte motorcykel dit med Rabbe med tidernas mest minimalistiska packning:

Skarmklipp 2015 06 30 20.38.27

Två personer, en veckas tältsemester. Ja, jag hade för få trosor och ja, vi delade handduk. Men det gick bra. Vi tältade i Korpo och på Kökar, men sedan blev jag förkyld så vi tog oss till Mariehamn och cirka världens finaste lägenhet som är mitt sommarhem:

Skarmklipp 2015 06 30 20.40.58Den utsikten. Jag blir lugn i själen så fort jag kommer hem och slänger en blick ut genom fönstret. Där seglar båtarna, där glider de stora kryssningsfärjorna runt. Och längs stranden går den finaste strandpromenaden.

Igår började jag mitt vikariat på tidningen Nya Åland. Jag är kulturredaktör och därmed har jag redan fått kolla in ett antal konstutställningar och pratat med festivalfunktionärer. Och skriva text. Jag känner mig kompetent och det är så saakelis skönt. Senast jag jobbade som journalist var jag konstant stressad och rädd för att göra fel. Den känslan finns inte nu. Nya Åland har en underbar redaktion där alla är snälla och goa och dessutom finns det en vettig ambitionsnivå. Vi ska göra sjukt bra journalistik men vi ska inte bli utbrända.

Hopla, här har jag det bra!

 

PS. Tidigt i morgon onsdag kommer mitt första av sommarens Andrum på Radio Vega. Före sjunyheterna och efter nionyheterna. Det handlar om att vara ett vrak. Lyss!

PPS. Varje onsdag i juli är det jag som har hand om andrummen. Ba så ni vet.