När jag är 78.

torsdag 28 september 2017 - 19:55 | 6 Kommentarer

Dags att återvända till frågestunden jag hade på bloggen för en evighet och ett glasögonbyte sedan! Jag lovade att svara på alla frågor, och ett löfte är ett löfte också när åren går.

Jolanta frågar:

Var är du, vad gör du och vad drömmer du om om fem år? femtio?

 

Kul fråga! Jag gnider spåkulan och ser följande framtid:

Om fem år, det vill säga år 2022... jobbar jag utomlands med utvecklingssamarbete eller misson. Låt oss säga att jag är informatör för Finska Missionssällskapet i Thailand (råkade se en sån arbetsannons för länge sedan och den fastnade). Då är jag 33 år och lever livet. Jag har blivit klar med den terapi jag förhoppningsvis snart ska börja och känner mig gladare och tillfreds med livet. Jag lär mig thailändsk matlagning och hänger i lokala kyrkor. Jag reser runt i Sydostasien och ser med medkänsla på mitt tidigare jag som kämpade så otroligt den där hösten 2016 i Hongkong. Jag drömmer om en familj och ett hem på en ö.

Om femtio år, år 2067 är jag 78 år gammal om Gud så vill och jag får leva. Då har jag en stuga i skärgården som jag krypplar runt kring efter bästa förmåga. Jag rensar fisk som om jag aldrig gjort annat, kör en liten snabb motorbåt och mjölkar min get (allt detta är förmågor jag saknar 2017). Börjar säkert dagen med ett yogapass. Jag drömmer om de jag älskar och saknar. Fantiserar om himlen.

[Samtidigt i ett alternativt universum:]

Om fem år är jag en konstnär som, förutom att ägna sig åt konsten, leder samtalsgrupper och drar en och annan gudstjänst då och då. Jag lever nära andra människor i ett kollektiv eller en familj. Naturen är nära.

Om femtio år uppträder jag med expressiva dansnummer på små UF-lokaler i Österbotten. Jag äter ett kokt ägg till frukost och ägnar timmar åt romanläsning och stretchning till klassisk musik.

--

Ptja. Samtidigt som det är roligt att leka framtidsleken, så känns det också lite ångestfyllt att skriva ut såna här planer. Vill jag verkligen något av detta? Spelar det någon roll? Är inte alla framtidscenarior deprimerande, trots försöken att göra dem roliga? Jag har nog alltid haft lite svårt för att fundera på framtiden. Det känns som att jag inte klarar av att drömma fram den bästa möjliga framtiden och att alla scenarier bara visar hur meningslöst livet är.

Kan ni känna igen er? Den bästa medicinen som jag har hittat mot framtidsångest är att acceptera att jag inte kan påverka framtiden. Att mina planer är futila, att livet alltid tar andra vägar än de vi tänkt oss. Det finns något tröstsamt i det. Framtiden är något vi omöjligt kan planera. Har du andra mediciner mot framtidsångest?

Tack för frågan Jolanta!

Taggar:

Kategorier:

Frågestund!

6

Kommentarer

 • Ileea

  28.09.2017 20:06 (17 månader sen)

  Jag tycker hur som helst att alla dina framtidsscenarion är fenomenala. Speciellt det där med att rensa fisk.

  • Liisa Mendelin

   28.09.2017 20:21 (17 månader sen)

   Jag ser framför mig hur jag till och med kan rensa fisk bara med händerna, utan kniv.


 • Malin / en gul apelsin

  02.10.2017 09:38 (17 månader sen)

  "Om femtio år uppträder jag med expressiva dansnummer på små UF-lokaler i Österbotten. Jag äter ett kokt ägg till frukost och ägnar timmar åt romanläsning och stretchning till klassisk musik." Jag ÄLSKAR den här tanten! Jag vill vara med henne (fast om 50 år är jag nästan 88, så jag vet ju inte ens om jag lever då mera). Kan vi stretcha tillsammans?

  Jag tänker mig att det är skillnad på framtidsdrömmar och framtidsplaner. Framtidsdrömmar kan man ha tusentals av, och det spelar inte så stor roll om de slår in eller inte. Framtidsplaner är något jag aktar mig lite för, för med noggranna planer följer också möjligheten till stor besvikelse och dålig flexibilitet, samt oförmåga att se det fina i det som blev, bara för att man var så inställd på det som SKULLE bli. Men drömmar, o ja! Dem gillar jag!

  • Liisa Mendelin

   03.10.2017 16:29 (17 månader sen)

   Vi kan stretcha ihop, jaijamen! (OM jag får flytta in hos er, annars går det inte.)

   Jamen så bra att göra en distinktion mellan drömmar och planer. Det ser så enkelt ut när du säger det men det lyckades jag inte tänka ut själv. Smart. Många bitar faller på plats av detta ska du veta!

   • Malin / en gul apelsin

    04.10.2017 10:53 (17 månader sen)

    Ja, kom! (Om du inte vill bo I vårt hus så finns det ett litet, övergivet grått hus här nära oss där jag önskar att nån trevlig flyttade in. Det är helt eländigt i skick, men formen är på något sätt härlig, och tomten är totalt vildvuxen men överskådlig. Kanske det är DU som ska flytta in dit? Ja?)

    • Liisa Mendelin

     04.10.2017 19:34 (17 månader sen)

     "övergivet grått hus"? Låter som drömmen XD. I'm in.


Skriv kommentar