Outfits och fasterapport

söndag 28 februari 2016 - 22:28 | 8 Kommentarer

Hopla, här kommer en fasterapport i racerfart. I början av fastan lovade jag att fasta från tre saker: animalier, socker och behå (åtm några dagar i veckan). Hur har det gått hittills? Så här:

 

-->Animalier: Delvis fail, delvis win.

Mina luncher innehåller oftast mjölkprodukter, eftersom jag inte velat besvära jobbköket med en önskan om veganmat (vegetariskt känns redan som ett projekt där). Frukostarna har jag däremot lyckats göra veganska. Har bytt ut smör och ost på mackan mot något av följande: hummus, jordnötssmör, tahini, Oatlys På Mackan, medelhavspasta med cashew och paprika (pirkka säljer en god en, leta efter liten burk på samma hylla som peston), pirkkas medelhavspasta med salvia (samma hylla). På med lite gurka, tomat, avokado eller groddar. Smaskens.

 

-->Socker: Delvis fail, delvis win.

Jag har lyckats säga nej till de sockriga efterrätterna som jobbköket bjussar på varje dag (förutom hedelmäpäivä). Jag har upptäckt att det går att ta en frukt i stället. Kaffepauserna är en annan utmaning, speciellt den där ena dagen när en kollega slängde fram tre olika chokladtårtor på kaffebordet. Det var nära att jag kallade honom Satan (i stället hulkade jag dramatiskt). Men jag har klarat av att nöja mig med en medhavd frukt eller bara låtsas som att min tekopp är precis lika god som sockret på bordet. Ibland har jag ändå feilat, speciellt om det är stressiga dagar. En Fazers blå där, en ingefäragodis här.

Att säga nej till sockret är den svåraste fasta jag någonsin haft. Det här är faktiskt första gången jag sockerstrejkar och det är skrämmande att märka hur beroende jag är av de där vita kristallerna. Jag som trodde att jag åt rätt lite socker har fått uppdatera min självbild.

 

-->Behå: WIN!

Jag trodde att en behålös dag i veckan skulle vara en stor utmaning. Tänkte att jag nog får vänja mig långsamt för att inte få värk i kroppen. Men hörni! De behålösa dagarna blev fort 2-3 i veckan och min kropp värker faktiskt mer de dagar jag har behå än de dagar jag är utan. Förvånansvärt fort blev jag också så frimodig att jag gått på yoga utan behå. Nu hänger min sportbehå helt sysslolös och sorglig på sin galge. Den attraherar mig inte alls.

Det är ju helt logiskt egentligen: utan en massa remmar hit och dit som spänner åt och skaver är kroppen mycket gladare. Förstås. Men tänk ändå om det är så att hela den här behågrejen bara är lurendrejeri? Tänk om det är så att våra bröst mår mycket bättre utan denna udda mackapär? Svindlande. (Det här är säkert jätteindividuellt och jag hävdar inte att alla skulle ha samma upplevelse, men varför inte testa?)

Så två outfits på det. Den hugade kan ju försöka gissa om de är tagna på behålösa dagar eller inte.

outfit feb2

Smutsigt hår i knut. Vit skjorta i viskos, från mammas garderob. Handledsvärmare i ylle som jag fått av mamma. Labelled-byxor som faktiskt skräddarsytts enligt just mina mått, på Åland, av gamla herrbyxor. De var inte alls dyra med tanke på arbetet bakom (typ 90-100 euro? inklusive frakt!), rekommenderas att beställa byxor av Linda på Labelled! Och så de sedvanliga Duckfeet-skorna.

 

outfit feb

En bild tagen efter jobbet, på väg till yogan. Allt är loppis förutom skorna, yogamattan och den svarta fransiga halsduken. De rosa Benetton-yllebyxorna är mitt senaste loppisfynd. Jag känner mig mycket konstnärlig i dem. Återigen är detta en outfit där jag bara behöver skala av ett lager för att vara yogaklädd.

 

Hur går det med din fasta? Fails eller wins?

Kategorier:

Fasta Veganfasta

8

Kommentarer

 • Ileea

  29.02.2016 08:00 (3 år sen)

  Roligt att läsa om dina fasteframgångar och -kamper! Jag är ju, av flera skäl, mest nyfiken på behåfastan. Det känns som en mer ovanlig fasta. Själv har jag, utan att det ens varit ett särskilt medvetet val, övergått till mjuka behåar av sporttyp - och nu klarar jag knappt av konventionella bygelbehåar längre. De skaver och spänner och är så in i helsikes obekväma! Men jag är inte helt bekväm (alltså psykiskt, pga dumma normer) med mina mjukare underkläder heller, så jag får se var det hela slutar...

  Fina utstyrslar, annars! De rosa byxorna är underbara.

  • Liisa Mendelin

   29.02.2016 16:17 (3 år sen)

   Tack!

   Det stora motståndet verkar, precis som du säger, finnas på ett mentalt plan. I ens uppfattningar av skönhet. Vi har så få förebilder som rockar den behålösa looken. Onekligen är jag nyfiken på att veta var det slutar för dig :)


 • Ika

  29.02.2016 09:43 (3 år sen)

  Och jag blev ju inspirerad och har börjat med nån sorts egen behåfasta i smyg. Det gick ju väldigt enkelt, och jag vet inte ens varför jag blev förvånad av den upptäckten eftersom jag började använda behå jättesent. Nu vet jag definitivt att jag egentligen inte behöver använda behå av någon sorts anatomiska skäl (bortsett från om jag är i någon ovanligt svullen fas), men däremot är jag inte bekväm med att ha vissa typer av kläder utan behå under. Är också lite rädd att jag ska glömma att ha behå på mig sådana dagar när jag ska på fysioterapi...

  • Liisa Mendelin

   29.02.2016 16:13 (3 år sen)

   Ja, det är väl just det, att vissa kläder är gjorda för att ha behå under. Att de på något sätt ser töntiga och slafsiga ut utan de där lagren av byglar och stoppning och wahtnot.
   Kan relatera till den där fysioterapirädslan! :)


 • Hanna Stigzelius

  29.02.2016 15:29 (3 år sen)

  Efter min första amningsperiod då jag bara haft mjuka bygellösa amningsbh:ar har jag inte kunnat använda vanlig bh mer. Utan har jag faktiskt inte testat! Men kanske man borde?!

  • Liisa Mendelin

   29.02.2016 15:52 (3 år sen)

   Ja, våga och vinn!


 • Sandra

  29.02.2016 21:13 (3 år sen)

  Efter att ha blivit kvar med x antal gravidkilon i en kropp som redan färdigt inte var bekväm i bh använder jag det mindre och mindre. Känner jag mig allt för naken har jag en topp under. Enda bhn jag använder är en av mina amningsbh:ar som endast användes i 3 veckor som just amningsbh. Mycket trevligare!

  • Liisa Mendelin

   29.02.2016 21:42 (3 år sen)

   Vad fint att höra, att kroppen liksom blir bättre på att säga ifrån i och med en graviditet. Det där med att ha en vanlig topp under har jag också märkt att funkar bra.


Skriv kommentar