söndag 26 april 2015 - 19:18

Vila + Den kristna vänstern

Jag har vilodag från gradun i dag men jag har vilat i kanske två sekunder. I stället har jag:

Firat högmässa. Tvättat tre maskiner tvätt. Dragit ner alla mattor på gården, borstat av dem med rotborste. Pratat om mattställningen med en farbror på innergården. Sopat golvet och torkat av det. Sorterat bort grejer från mitt bohag.

Min dammsugare har gett upp, därför denna stenåldersvariant av städning. Men det är helt okej, det är bra mycket lugnare att städa så här än med en brummande, ylande, protesterande stressklump i hasorna. Jag har i stället nästan njutit av städningen och lyssnat på bra radio medan jag jobbade.

Bland annat på det här från Sveriges radio:

Det teologiska rummet: Kristendomen som en revolutionär kraft

Ett urbra avsnitt där en författare, en nunna, en ekumeniker och en journalist diskuterar den socialistiska kristendomen. Det är rysligt skönt att höra på människor som levt ett kristet vänsterliv länge och bara öser ut sin visdom ur det. Jag tyckte det var lätt att lyssna, definitivt en bra intro till att förstå den kristna vänstern!

söndag 1 februari 2015 - 19:17

Lyss

Denna söndag behövde jag. Har vandrat runt i mitt hem hela dagen och lyssnat på olika podcasts medan jag skapat ordning i mitt kaos. Jag har sorterat bort papper och gammal elektronik, fyllt på min loppishög med kläder och smågrejer. Så skönt för nerverna.

Jag lyssnade bland annat på Dagens människa som jag tipsat om förr. Fortfarande väldigt bra podcast. Jag tycker väldigt mycket om faktum att livesången i slutet av varje avsnitt faktiskt kunde vara ett ärligt försök att sjunga bra.

En annan podcast jag lyssnade på är Samtal om livet med Göran Ekström. Om djupekologi, miljötänk och konsumtionsstopp. Och om ett fascinerande driv att outtröttligt skriva insändare till Vasabladet. Jag blev lugn av att lyssna på den, samtidigt som jag fick i mig lite jävlar anamma.

Se det som ett tips. Eller alltså två.

 

onsdag 17 december 2014 - 18:36

Dagens människa

Mycket på gång nu, som distraherar mig från bloggen. Graduhandledning, graduförvirrning, graduseghet. Nya böcker, nya tag, ämnesjulfest, ämnesjulfestbakis och tusen små paljetter som ska sys fast på en pytteliten tröja och bli den glitrunen paita som mitt gudbarn önskat sig till jul.

Men ett hett podtips till er alla ändå: tidningen Dagens podcast Dagens människa. Två journalister pratar med kändisar om Gud. Det är långt ifrån cheezy, det är sakligt, det är osakligt, det är roligt, det är intressant och väldigt givande att lyssna på. Det blir aldrig tråkigt. Okej, jag har bara lyssnat på tre avsnitt hittills så aldrig är väl att ta i. Men speciellt samtalen med Alice Bah Kuhnke och Magnus Betnér var helt fenomenala. Det är den här typen av bra samtal som fick mig att stanna kvar på teologiska fakulteten efter första studieåret.

Det är väldigt smart att göra pod så här, med ny gäst varje gång. Dels undviker de det där upprepandet som jag börjat tröttna på i andra poddar (förutom hos Karin och Sara!), och dels är det riktigt fiffig marknadsföring att plocka in kändisar och ge dem rum att prata om något så nervkittlande som tro.

torsdag 30 oktober 2014 - 20:27

Dags att lyssna på Podsteiji!


Nu äntligen är mitt och Alfreds podsamtal uppe, och som jag föga ödmjukt skrev på facebook: Vi hade ett så sjujävulskt bra samtal att alla nog måste lyssna. Om konsumtionskritik mest, men också om att kombinera kreativitet med överlevnad.

Här lyssnar du.

PS. Den uppmärksamme noterar att jag har samma tröja på bilden som i min bloggheader. Den är bäst. Den uppmärksamme noterar också porslinsmålningen av Lenin.

fredag 19 september 2014 - 09:29

Mitt bästa podcasttips


Varje fredagsmorgon när jag sömndrucket stirrar genom mitt instagramflöde möts jag av en sån här bild. Och det gör mig ALLTID så förväntansfull, ja glad. Då vet jag att jag bara behöver traska genom en arbetsdag till, sen får jag komma hem och inleda min helg med att lyssna på Karin och Sara. Så blir världen lite mer avslappnad igen. Här hittar du härligheten.