Provocerande men genialt?

torsdag 2 mars 2017 - 20:42 | 11 Kommentarer

Den här bloggen går på sparlåga just nu, på grund av att all min energi går åt till att försöka vila ut mig ur min utmattning. Men nu när fastan är här igen kan jag inte låta bli att berätta hurdan idé jag fick för fastan i år. Jag tycker den är genial!

De senaste åren har jag haft många rätt krävande fastor. Gett bort hälften av inkomsten till välgörenhet, konsumtionsstrejkat, fastat från kaffe, från sociala medier. Men i år är jag sjukskriven för utmattning (och jaja depression också, inget att hymla om) och känner bara nej inför att fasta genom prestationer. Jag är redan vegetarian och känner att veganism i nuläget inte är klokt med tanke på utmattningen (vet inte annars heller om veganism faktiskt är lösningen på våra ekologiska problem). Annars är det ju en toppengrej att skippa köttet under 40 dagar fram till påsk, vilket är ett av de vanligaste sätten som kristna fastat på genom århundradena.

Men så slog det mig att kanske det går att hitta på en mera nådig fasta, något som hjälper mig att inse att Guds kärlek till mig faktiskt kommer före mina prestationer. Och det första riktigt nådiga jag kom att tänka på är massage! Att under fastan en gång i veckan gå på massage, eller på annat sätt ge kärleksbehandling till min kropp, kanske klippa mig, besöka Georgsgatans simhall. Måste ännu kolla om jag kan ha råd med det, har noll inkomst just nu, i väntan på att bostadsbidrag och sjukdagpenning ska uppenbara sig. Men jag tänker mig att pengarna till massagen nog ska dyka upp bara jag har tillit.

På gårdagens askonsdagsmässa (som för mig är en årlig tradition att inleda fastan med) i Gamla kyrkan nämndes det flera gånger att Gud vill oss liv, att vi inte ska klä oss i säck och aska under fastan utan smörja in vårt hår med olja. Allright, säger jag. Det känns lite otippat men jag är övertygad om att efter allt sheisse som jag varit med om det senaste året så har Gud nu bestämt sig för att bjuda mig på en sju veckors spaupplevelse av rang. Lite som kompensation kanske, eller som påminnelse om att jag verkligen varit på villovägar på sistone och nu behöver komma hem.

Det handlar kanske om att jag nu äntligen ska få lämna prestations-Liisa bakom mig. Omvänd dig och tro evangelium, sa prästen medan jag fick ett kors av aska i pannan under mässan. Jag tolkar det som en omvändelse från prestationen till nåden, för det är ju ändå nåd hela evangeliet sjunger om.

Det är så vanligt att folk i dag skyller vår intensiva prestationskultur på Luther. Det gjorde min psykolog också för någon månad sen och det var nära att jag fick feil i hovo. Hon liksom skyllde mitt illamående på Luther, när det ju faktiskt är den lutherska nåden som burit mig genom de värsta stunderna. Jag är älskad och värdefull, oavsett hur snyggt mitt CV är.

Så massagefasta, gott folk. Någon som hakar på?

 

Skarmklipp 2017 03 02 21.23.33Vila. Mys. Kuddar. Bild från en tid när mitt kuddägande var ymnigt.

 

 

PS. Jag är ledsen om mina tidigare fastor (som många gånger fått oväntat stor medial uppmärksamhet) har gett dig prestationsångest. Jag var bara så ivrig över dessa häftiga möjligheter att öva in nya goda vanor och därmed göra världen bättre. Men jag fattar nu. Vi behöver också vara snälla mot oss själva ibland. Sori.

 

Kommentarer

 • Sabbe

  02.03.2017 21:44 (24 månader sen)

  Massage fasta låter super :D Jag skulle faktiskt behöva det så why not :) Sköt om dig!

  • Liisa Mendelin

   07.03.2017 14:47 (24 månader sen)

   Ja, heja heja! Boka in massage redan idag kanske?


 • Ileea

  02.03.2017 21:47 (24 månader sen)

  Provocerande men genialt, ja! Jag hoppas att pengarna rullar in någonstans ifrån. Pengar är ju inte allt här i världen, men inte är det ju roligt att vara utan heller, inte. Jag har också tänkt på fastan. Inte för att jag är aktivt kristen, men för att jag har kristna vänner och läser kristna bloggar och Kyrkpressen (en av veckans återkommande ljuspunkter: torsdagseftermiddagar med kaffe och KP!). Men som du skriver blir det så lätt prestation, och jag har inte ork med det. Blir bara Duktig Flicka av det hela och jag försöker ju komma bort från det. Så jag skippar fastan i år också. Siktar in mig på april istället och skriver dikter hela den månaden. En tid att fokusera på något större/givande/gott, det också. Önskar dig väl i din vila!

  • Liisa Mendelin

   07.03.2017 14:50 (24 månader sen)

   Vet du, dagen efter att jag skrev det här inlägget fick jag ett fönsterkuvert från Kela som berättade att de betalat in tre månaders bostadsbidrag åt mig retroaktivt. ! Som en väldigt tydlig skänk från ovan: det är okej att vila nu, och att en gång i veckan sätta pengar på någon kroppskärlek som till exempel massage.
   Så roligt att du njuter av Kyrkpressen! Det gör jag med :). Och underbart att du tänker ge april till kreativiteten, låter mycket klokt.


 • Frida

  02.03.2017 22:15 (24 månader sen)

  Oj, en sådan här fasta låter precis som något jag behöver! Tack för idén, och hoppas du får vila precis så mycket du behöver!

  • Liisa Mendelin

   07.03.2017 14:53 (24 månader sen)

   Tack! Hoppas du får möjlighet att ta en sån här fasta åt dig själv.


 • Christa

  03.03.2017 08:54 (24 månader sen)

  Kramis!


 • Elin

  03.03.2017 11:17 (24 månader sen)

  Heja dig och din fasta! Det låter genialt. Och heja att du är öppen med att du är drabbad av utmattning och depression! Jag tycker själv att sådant är svårt, men det blir lättare när andra vågar gå före.

  Jag läser en bok under fastan, med ett kapitel och en fasta för varje dag. Den första dagen uppmanas jag att fasta från att betrakta fastan som ett projekt. Jag fick därmed inleda min fasta med att stryka min långa lista över idéer till fastepraktiker.

  Det kändes svårt, vilket nog är ett tecken på att det är detta jag behöver öva på under fastan; att inte ha en plan, att inte ha disciplin, att inte prestera, och inte minst - att tycka att det är okej.

  Hoppas att det löser sig med pengar för dig! Ser fram emot vår nästa skypedejt! Kram

  • Liisa Mendelin

   07.03.2017 14:54 (24 månader sen)

   Kram! Det är så bra att du säger att det är bra att jag är öppen med det här, det betyder mycket. Vila till dig, ser fram emot vår nästa skypedejt!


 • Henrik

  03.03.2017 13:01 (24 månader sen)

  Jag understöder starkt! <3

  • Liisa Mendelin

   07.03.2017 14:54 (24 månader sen)

   Härligt!


Skriv kommentar