Ska du fasta?

tisdag 17 februari 2015 - 19:15 | 5 Kommentarer

Nu har jag ätit mitt sista ägg, druckit min sista mjölk och slängt in fetaosten i frysen. I morgon börjar fastan och då ska jag vara vegan i 40 dagar.

Medan jag stuvade bort äggkartongen i paffinsamlingen slog det mig att det knappast blir så lätt att vara vegan. Jag har varit vegetarian i 8 år så helt omöjligt blir det inte. Men utmanande. Jag måste bli den där besvärliga människan som alltid frågar efter veganalternativ. Vegetariskt finns ju för det mesta, men veganskt? Sen är jag inte heller helt hundra på vad en vegankost egentligen innebär. När jag i morse skrapade ut det sista av min honung kom jag på att honung knappast är veganskt, för att produktionen typ utnyttjar bin på ett grymt sätt?

Jag tycker om den här typen av fastor, som påverkar min vardag genom vad jag sätter i munnen. Det är på nåt sätt så gammaldags och elementärt. Visst är det kul att nån gång testa modernare sätt att fasta, att till exempel avstå från sociala medier eller att fasta på ett ömsint sätt om det är det man behöver. Men det är något med det här urgamla sättet som tilltalar mig. Det är lite rått och det går på djupet.

Med ömsint fasta menar jag att till exempel göra sådana saker som får en att känna sig kravlöst älskad. Bada bastu, äta middag med vänner, meditera, få massage.

Jag tänker kombinera min veganfasta med en form av ömsint fasta: jag ska ha som mål att gå och borsta tänderna senast klockan 22 varje dag. Ryser av välbehag när jag tänker på hur mycket sömn jag kommer få.

Eftersom jag är kyrknörd går jag lätt runt och tror att alla är lika brydda som jag i att det är askonsdag i morgon och att fastan därmed börjar. Men så är det kanske inte.

Hur är det med dig? Tänker du fasta? Från vad? Till vad?

 

Ashtag 2015 02 17 20.10.18

Kategorier:

Veganfasta

5

Kommentarer

 • Erika

  17.02.2015 21:52 (4 år sen)

  ÅHH!! Du måste kolla in världens bästa Lauras #whatveganseat Jag brukar göra den här galet goda choklad-banan smoothien (ibland också utan dadel) https://laurannah.wordpress.com/2015/01/28/yummy-chocolate-smoothie/

  Överlag blev jag utmanad att ändra hur jag tänker under fastan, hur jag ser på livet och mig själv och också låta bli att klaga. Så mycket mer extremt blir det inte i ett hushåll med sjukdom, men mycket kan förändras av vilka tankar man låter bo inne i skallen. ;)

  • Liisa Mendelin

   17.02.2015 22:17 (4 år sen)

   ÅHÅ, verkligen ÅHÅ, det där låter så gott så gott. Tack för tipset!

   Och vad roligt att hitta till din blogg! Eller roligt är kanske fel ord för jag berördes verkligen till tårna av texterna. Men det var roligt att hitta din blogg för att jag inte läst det du skriver förr. Du skriver så bra, så... märgfyllt på nåt sätt.

   • Erika

    18.02.2015 11:55 (4 år sen)

    Roligt att du hittade min blogg. Den har varit lite inaktiv, men just nu är det ett bra ställa att skriva om hur vi har det när så många undrar hur vardagen med Ms diagnos ser ut. Och tack det samma! Roligt med goda skribenter!


 • Sara

  20.02.2015 11:44 (4 år sen)

  Jag fastar sådär på riktigt i år, och det är tack vare att ha läst din blogg och inspirerats så mycket! Jag äter inte sötsaker/socker och lämnar bort kött några dagar i veckan. Lycka till med din veganfasta, skriv gärna fler recept som du hittar på så kan man ju testa själv! :)

  • Liisa Mendelin

   20.02.2015 11:58 (4 år sen)

   Vad roligt att höra! Starkt det där med socker, vet inte om jag skulle klara av det. Lycka till!

   Så fin din nya blogg är, jag tittade in där ordentligt först nu. Bra att du länkade :)


Skriv kommentar