Skärtorsdag, sammanfattningsdag

torsdag 5 april 2012 - 09:08 | 4 Kommentarer

Nu vänner börjar fastan lida mot sitt slut, och med bara fyra dagar kvar av totala 47 sammanfattar jag nu vad jag lärt mig av att leva på hälften mindre pengar än vanligt:

 • Veckohandla är hejsan. Att handla på mätt mage med inköpslista vinner 5-0 mot att handla trött och hungrig utan inköpslista. Det är otroligt skönt att kunna gå raka vägen hem efter en studiedag och veta att där finns allt jag behöver den här veckan, dessutom är det billigare i längden.
 • Att låta konsumtion ta tid skalar bort onödiga inköp. Under fastan har jag många gånger tänkt "det där ska jag köpa sen när fastan tar slut", men nu kommer jag inte längre ihåg vad det var som var så viktigt att köpa, alltså kan det inte ha varit så viktigt trots allt. De enda saker som står sig kvar i minnet är en symaskin och en "groddningslåda", och båda känns som långsiktiga investeringar. 
 • Brödbak är en njutning. Man kan lyssna på en bra podcast medan man knådar, och slänger man in bröden i frysen har man färskt bröd varje morgon. Man får själv bestämma mängden rågmjöl, och slänga i lite sojakross om man vill ha proteinrikt bröd. Och helt sjukt billigt är det.
 • Det finns värre saker än att ha constant bad hair day. Det är de facto ganska spännande att se vad mitt hår hittar på när jag inte utsätter det för frissabesök.
 • Det behöver inte kosta att ha fritid. Min bästa belöning efter en studiedag just nu är att se på film jag lånat på bibban medan jag reparerar kläder jag hittat i min garderob. Kostnad? Nada!
 • Jag har haft råd att köpa fair trade-produkter fastän jag levt på 3,35 om dagen. När jag på påskdagen återgår till 6 euro om dagen borde jag alltså ha råd med ekoprodukter också.
 • Det är en lyx att resa.

Det känns som att jag vunnit.

Kommentarer

 • Krisses hantverk

  09.04.2012 16:39 (7 år sen)

  Jättebra gjort! Och tack för bra tips! Jag har just läst "Lev mer på mindre" av Maria Österåker och nu är jag taggad på att försöka leva vettigare på alla sätt och vis i detta slöseristiska samhälle vi bor i. God fortsättning önskar jag dig :)


 • Liisa Mendelin

  10.04.2012 08:15 (7 år sen)

  Tack! Jag är också sugen på att läsa den boken, ska försöka nappa åt mig den från bibban nån dag här snart. Jag försökte hitta din blogg, men det var visst lite klurigt för den är ju hemlig! :) Kunde ändå se små glimtar av den via bloglovin, och den verkade mysig och intressant. God fortsättning till dig med!


 • Krisses hantverk

  12.04.2012 19:20 (7 år sen)

  Jo, det är lite dumt att kommentera med namnet på en blogg som ingen kommer in på. Men det kommer automatiskt upp när jag ska kommentera så det är så enkelt. Den var öppen förr men jag tröttnade på att bara ha bilder utan människor så nu är det typ familjealbum. Jag är så gammal så jag vill inte lägga ut bilder av familjen. Fast mina barn säger "vem bryr sig".<br />Fin frisyr du har! Verkligen kort,det var vågat :)


 • Liisa Mendelin

  28.04.2012 08:35 (7 år sen)

  Näh, inte dumt - men kryptiskt! :) Bra idé att ha bloggen som familjealbum, av någon anledning är det ju så mycket lättare att fixa och dona på en blogg än att göra ett traditionellt fotoalbum.


Skriv kommentar