Skitstormen

tisdag 7 april 2015 - 18:14 | 14 Kommentarer

I morse ringde min syster medan jag stod i duschen. "Du ska inte ta så hårt på vad Janne Wass skriver om dig på facebook, han måste ju ha missförstått nånting."

Jag har haft några dagars internetpaus så jag var först lite konfunderad. Det visar sig att en intervju jag gav åt radio extrem i torsdags nu har sänts och dessutom har det gjorts en webbartikel av intervjun. (Här kan du lyssna på intervjun och här kan du läsa webbartikeln. Det handlar om min veganfasta och om konsumtionskritik. Eller borde åtminstone handla om det.)

Jag hade inte tid på morgonen att varken lyssna på intervjun eller läsa vad det nu var som Janne skrivit om mig. Det var först efter lunch som jag kunde kolla upp saken, ända tills dess hade jag ont i magen och en konstig tryckande smärta över bröstkorgen.

Det första jag tänker är att webbartikeln är slarvigt skriven. Ingressen innehåller ett felaktigt citat ("Säg inte att du firar påsk om du inte firar Jesu uppståndelse, så tycker bloggaren Liisa Mendelin." NÅ NÄ) och dessutom ger artikeln omdömen om mitt tonläge ("Liisa understryker verkligen ordet stämning, och vi hör en del förakt i hennes röst." NÅ VERKLIGEN NÄ).

Jag går vidare till att lyssna på den faktiska intervjun, som är en podsändning. Jag är helt fine med de saker jag säger, även om jag skulle formulera dem annorlunda i skrift. Det felaktiga citatet i ingressen kan man inte höra i podsändingen, eftersom JAG INTE SAGT något sånt. Om jag minns rätt var frågan om man alls får fira påsk om man inte är kristen och mitt svar var typ "visst får man fira, men kanske man kunde kalla det något annat". Typ på samma sätt som jag inte säger att jag firar Eid al-Fitr eftersom jag inte är muslim. Det sades mest som ett teoretiskt skämt, inte som något allmänt förbud till Finlands folk. Men jo, den meningen ångrade jag när jag satt på tåget efter intervjun. Det var klumpigt sagt, och jag anade kanske att den kunde användas som en click-bait.

Artikeln får mig att se ut som en religiös fanatiker, om det är så man vill läsa den. Och det gjorde tydligen Janne Wass, som är chefredaktör för Ny tid och min fd kollega på Husis. Han blev så upprörd av artikeln att han skrev ett långt debattinlägg på sin facebooksida. Han uppfattade artikeln som så att jag ville förbjuda honom att fira påsk på sitt sätt, att jag tycker kristendomen är den enda motpolen mot konsumtionshysterin och att jag ser det icke-religiösa som moralisk tomhet. Visserligen skrev han att han uppskattar mig som journalist och människa, men i samma andetag fick han mig att verka som en religiös fanatiker.

Det inlägget gillades av 150 människor, av vilka jag känner bara en bråkdel. Det är inte kul att så många personer gillar ett inlägg som svartmålar mig, även om jag kan anta att de flesta gillade inlägget för att Janne beskrev sitt eget påskfirande på ett alldeles ljuvligt sätt. Inlägget har 40 kommentarer, och de flesta handlar om hur jobbiga dessa religiösa fanatiker (läs: jag) är. Riktigt hemska är vi. Det här svartmålande inlägget har synts i väldigt många fb-flöden. Bara i dag har jag pratat med sex personer som sett Janne Wass inlägg i sitt flöde, trots att de inte är vänner med honom på facebook.

Så, för att klargöra:

Klart att Janne får fira påsk fastän han inte är kristen. Jag tror mig inte ha någon som helst rätt att säga vad andra får och inte får göra.

Jag tror att det finns många goda sätt att hitta vägar ut ur och vidare från det konusmisitiska träsk vi befinner oss i. Jag har hittat bra resurser för det i kristendomen, andra kanske hittar resurser för konsumtionskritik från något annat håll. Det finns många vägar. Jag ser inte heller det icke-religiösa som moralisk tomhet. 

Nåja. Saken är nu utredd. Extrem har tagit bort felciteringen (även om de fortfarande verkar anse att det är journalistiskt okej att ha med värderingen "vi hör en del förakt i hennes röst"). Janne och jag har pratat och han har bett om ursäkt. Fridens liljor. Får bara hoppas att den här soppan hamnar i rännstenen snart.

 

EDIT: Radio Extrem har tagit bort satsen "vi hör en del förakt i hennes röst" från artikeln. Bra djort!

EDIT2: Janne har tagit bort texten från sin fb-sida.

Kommentarer

 • Patricia

  07.04.2015 18:44 (4 år sen)

  Bra argumenterat Liisa. Jag har två åsikter: 1. Tråkig ton i statusen. 2. Tråkigt att starta debatt via status. Det finns andra forum. En status ska vara kort och inte gå till personangrepp. Det blir bara fel på alla sätt och vis.

  • Liisa Mendelin

   07.04.2015 21:21 (4 år sen)

   Tack Pisa! Haha, ja själv är jag bara tacksam över att det var en status och inte en ledare i Ny tid. Nu gick det ju rätt snabbt att rätta till saken. Kul att höra från dig!


 • Winter

  07.04.2015 19:02 (4 år sen)

  Kommer du ihåg " för att undvika kritik, säg inget, gör inget, var inget"... Jag förstår precis hur du menade och jag tänkte när jag läste kommentarerna igår att ojoj. Medkänsla till dej som råkat ut för detta. Hälsn. En kristen som firar påsk med att äta memma och chokladägg.

  • Liisa Mendelin

   07.04.2015 21:23 (4 år sen)

   Haha, som tur har jag aldrig hört den regeln! Tack för dina ord, de är som en varm filt i snålblåst.


 • Jesper

  08.04.2015 00:47 (4 år sen)

  Fint att saken redde ut sig. Vill påpeka ang. Patricias kommentar att jag varken såg personliga påhopp eller svartmålande i Wass' statusuppdatering, bara en emotionell men saklig reaktion på ett påstående som visade sig vara falskt. Kommentaren var personlig och lämpade sig därför bäst som statusuppdatering; är det inte just detta vi har Facebook för?
  Och ingen regel begränsar väl längden för sådana?
  Men som sagt, bra att missförståndet redde ut sig.


 • Jenny Sylvin

  08.04.2015 08:48 (4 år sen)

  Hej,
  jag gillade Jannes text och tycker inte alls att du framstod som en religiös fanatiker. Jag har inte läst Extremtexten och fick kanske inte någon direkt lust att göra det, men ville bara säga att han inte lyckades svartmåla dig eller dina syskon i tron i mina ögon. Jag tolkade det han skriver som att han vill argumentera för ett andaktsfullt firande av naturens uppvaknande utan kristna förtecken. Så firade jag också, med Matteuspassionen som soundtrack.


 • Liisa Mendelin

  08.04.2015 10:02 (4 år sen)

  Ja, det är många som påpekat för mig att de inte ser svartmålande eller påhopp i Jannes text. Ja, så kan det kanske verka utifrån. Men det är ändå jag som bestämmer om jag känner mig svartmålad eller inte, och jag har rätt att säga stopp. I den positionen jag var i igår kan ingen kräva av mig att jag ska ställa mig utanför mig själv och bedöma om jag "verkligen" blev uthängd eller inte. Magkänslan räcker. Och magkänslan sa att det var en obehaglig och raljerande ton som framställer mig som något som jag verkligen inte är. Det kändes också som att min journalistiska trovärdighet stod på spel, något som jag jobbat hårt för eftersom få verkar kunna tro att någon som är teolog också kan vara en bra journalist. Om jag inte hade sagt ifrån, om jag inte hade mejlat x3m och pratat med Janne, tror ni jag då i framtiden skulle få jobb som journalist? Så kändes det inte igår, kanske det känns annorlunda om några år.

  Men visst är det bra om det inte upplevdes som svartmålande av alla, och att det inte automatisk tedde sig som att jag var en religiös fanatiker.

  Det fanns mycket vackert i Jannes text, men sakinnehållet var för mig svårt att ta på allvar när det bäddades in mellan pikar och raljeringar. Det måste gå att diskutera de här frågorna med en mera sansad ton.


 • Patricia

  08.04.2015 12:10 (4 år sen)

  Oh no, kan inte hålla mig borta från den här diskussionen.

  Jesper: Du kan välja valfri "vän" eller "kollega" och ägna hen en dylik statusuppdatering. Skulle du verkligen göra det? Jag tycker bara att man behandlar sin nästa som man vill bli behandlad själv. Och jag är långt ifrån religiös men jag har ändå den åsikten.

  Jag tycker fortfarande att Facebook är fel forum för att "hoppa på" människor. Ja, en tidning ÄR värre men jag tror att alla skribenter tänker till en gång extra vad som är PK eller inte förrän hen trycker på sänd.

  Liisa har all rätt att reagera som hon gjorde. Och ingen har rätt att berätta för henne hur hon borde reagera. Om hon känner att han gick över gränsen, så gjorde han troligen det. Han gick över hennes gräns och det är väl det som är viktigt i just det här fallet. Jag skulle också ha känt samma sak. Men då är vi alla olika.


 • Jesper

  08.04.2015 12:49 (4 år sen)

  Håller fullständigt med om att varken jag eller ngn annan har rätt att bedöma när en människa känner sig uthängd eller inte. Det handlar om personlig rätt och integritet. Och jag skulle sannolikt själv ha reagerat på precis samma sätt.
  Jag är också glad att du Liisa gjorde det, för reaktionen & diskussionen blev sä mycket mera nyanserad & mångbottnad
  Men jag framhåller också att det finns en gräns mellan "personliga påhopp" och argumentering mot (ev. misstolkade) uttalanden, och att JW i min mening höll sig på "rätt" sida om den. Men så känner jag ju också herrn ifråga, så min läsning är säkert färgad av detta. Visst kan han ha en raljerande ton som säkert kan tolkas olika i text.
  Vad som skall och inte skall formuleras i en statusuppdatering är kanske onödigt att debattera vidare här.

  • Liisa Mendelin

   08.04.2015 19:47 (4 år sen)

   Jag tycker också att diskussionen blev bra, och jag är glad åt det.
   Raljering är en ingrediens jag har svårt med i en debatt, tycker det sänker nivån. Det är sällan raljering är roligt eftersom det innebär en viss grad av förlöjligande, även om det bland vänner kan göras i all välmening, till och med som ett tecken på kärlek. Jag känner ändå inte JW tillräckligt bra för att kunna uppfatta raljering från hans sida som kärleksfullt.
   Men saken är alltså utredd nu och fridens liljor virvlar runt i luften.


 • Jenny Sylvin

  08.04.2015 16:36 (4 år sen)

  Jag ifrågasätter inte alls din reaktion - om det hade varit jag som varit föremål för en lång Facebookkommentar som går i polemik med mina åsikter och i mitt tycke missar målet och raljerar skulle jag med all säkerhet ha reagerat på precis samma sätt. Det att jag skriver disclaimers i stil med "mitt tycke", och annat som kan tolkas som avståndstagande till din reaktion, beror på att jag inte läst originaltexten och därför inte kan ta ställning till den. Jag avsåg blott och bart men kanske klumpigt och illa formulerat att säga att min reaktion på inlägg som Jannes inte är "Gud dessa religiösa fanatiker" utan "jaha, Janne tog visst illa upp". Det jag gillade i hans text var beskrivningen av hans påsk. Fred!

  • Liisa Mendelin

   08.04.2015 19:23 (4 år sen)

   Det blev lite otydligt i min kommentar, men jag uppskattar alltså att du säger hur du upplevde saken. Det gör att jag kan andas ut lite och lita på att människor också kan tänka själv.

   Jo, han verkade ha haft e härlig påsk. (Kanske jag ska fråga om vi ska fira tillsammans nästa år! :) )

   Fred till dig med!


 • Sandra

  12.04.2015 16:41 (4 år sen)

  Hej Liisa. Även om jag bara känner dig via den här bloggen så var det med skeptisk inställning jag läste x3m-artikeln, kunde inte riktigt tro att du faktiskt hade menat det så som det framställdes. Och angående det påstådda föraktet i din röst var jag verkligen inte övertygad, plus att det var en märklig sak att skriva. Så när det gäller din journalistiska trovärdighet och intrycket av dig som människa väger bloggen mycket tyngre, för en läsare som mig i alla fall. Ger ett stort BU och USCH för skitstormen du hamnade i!

  • Liisa Mendelin

   13.04.2015 13:06 (4 år sen)

   Tack för dina ord Sandra! Att läsa dem är som att sitta i en bungalow på Tahiti och dricka paraplydrink.
   Skönt att inte du heller hörde föraktet!


Skriv kommentar