Springivern och Malenas sommarprat

tisdag 28 juni 2016 - 21:13 | 4 Kommentarer

Malena Björndahls sommarprat, det är så bra. Hur bra? Så bra att jag orkade springa mycket längre än vanligt på en av mina sällsynta kvällslenkkin. Maigad så långt jag sprang, och hårt (för att vara jag). Jag orkade till och med göra solhälsningar och armhävningar lite här och där under vägen. Tack Malena, det var ett ärligt och bra sommarprat. Som hjälpte mig att tänka nya tankar och springa underverk.

Jag har aldrig varit särskilt bra på att springa, även om jag ända sedan gymnasiet försökt komma in i det. Ivern har fort bytts till total motivationsbrist. De senaste åren jag ändå i långsam takt tagit en lenkki typ en gång i månaden eller så. Ofta driven ut av ångestskäl. Lufta skallen och lillhjärtat. Men det har sakta börjat vända, till att jag nu plötsligt klarade av att springa från Rödbergen till Olympiaterminalen och tillbaka längs med Eirastranden (jag mäter aldrig mina sträckor i kilometer, siffror har väldigt lite med mitt motionerande att göra).

Här är några saker som gjort det lättare för mig att springa:

1. Mina fivefingers. Barfotaskorna är inte bara fruktansvärt snygga utan även sköna att springa i. Jag får inte ont i knäna av dem, vilket alltid var ett problem tidigare med konventionella springskor. Tycker fortfarande efter ett år att det är roligt att klä på mig dem, och det motiverar mig att ta en lenkki. Känner mig också mera som en earthling när jag springer med dem.

2. Alla mina jumppakläder hänger på samma galge. Lätt att ta på sig, lätta att hänga av sig. Jag tvättar dem bara när de börjar lukta för äckligt.

3. Något år sedan fick jag tipset att springa så långsamt att det känns töntigt, och det har verkligen ökat lusten att springa. Jag får sällan ont i sidan längre, inte heller blodsmak och grisflås. Jag springer i maklig takt och njuter av syret och utsikten. Mot slutet kan jag klämma in lite hårdare fart för att kunna landa med ett ordenlitgt flås på innergårdens stenplattor.

4. Ett powerplagg. Det är mycket lite lättare att masa sig ut om jag vet att det är min Led Zeppelin-t-skjorta som hänger på jumppagalgen. Med den på är jag inte bara en röd flåsare, jag är också en tuffing.

5. Sporadiskt sällskap. Ibland händer det att jag springer med Rabbe. Det är bra dels för att det är mysigt (obviously) men också för att han kan höja min ribba lite. De gånger jag springer ensam är det lätt att ta det lite för lugnt, så att jag blir besviken efteråt när endorfinerna inte infunnit sig. Med Rabbe springer jag lite längre, och eventuellt lite hårdare.

6. Springandet är en belöning, inte ett straff. Det här är egentligen Rabbes visdom. Det är mycket mera motiverande att byta om till springkläder om det är själva springandet som lockar i stället för någon skräpmatsbelöning efteråt. (Även om blåbärs-kardemummaglassen i frysen ofta hägrar i tankarna när jag är på språng.)

fivefingersOskarpa fivefingers i Mariehamn. Fötterna liknar tassar på en varelse i Mumindalen, sa Ylva en gång. Fjantiga, sa Rabbe. Åsikterna haglar men jag står fast vid att de är snygga och framför allt tuffa.

Kommentarer

 • Monika

  29.06.2016 17:38 (2 år sen)

  Fivefingers är det bästa som hänt mina fötter. överväger att snart köpa ett tredje par.

  • Liisa Mendelin

   29.06.2016 19:29 (2 år sen)

   Roligt att höra! Jag önskar att det skulle finnas någon vinter/höstversion också, så skulle man slippa varje vår att "springa in" sina vader. Veckan efter vårens första fivefingers-springtur är väldigt smärtsam för åtm mina vader.


 • Yoganybörjaren

  02.07.2016 14:43 (2 år sen)

  Hej! En viktig och ärlig fråga: Hur ser du som kristen på kombinationen (kristen) tro och yoga? Jag har just börjat yoga så smått och märker glatt hur BRA jag mår både till kropp och själ. MEN! Som kristen blir man ju itutad från många håll att det är farligt med yoga och man kommer att "dras in i hinduismen" och akta dej hit & dit... Därför vill jag veta av dej - som säkert är mera insatt i denna fråga än jag själv - hur du funderar kring de här frågorna. Tusen tack på förhand och ha en bra sommar!

  • Liisa Mendelin

   15.07.2016 17:02 (2 år sen)

   Hej! Tack för en bra fråga (och ursäkta sent svar). Jag har tänkt mycket på den frågan, ska återkomma med ett helt inlägg om saken.


Skriv kommentar