söndag 13 december 2015 - 17:11

Inte lipat på jobbet ännu

Nästa fråga! Nu handlar det om yrke och utbildning. Du kan ännu ställa nya frågor här. Det kommer bilder mot slutet av inlägget, så håll ut!

Julia undrar:

hur gammal är du? hur är det att jobba på Krykpressen? vad är dina arbetsuppgifter etc. Vad har du gått för utbildning?

 

27 jordsnurr är jag. Hade min första ålderskris i oktober när jag sörjde över att jag inte kunde förbli 26, det var en så himla bra ålder.

-

Jag trivs VÄLDIGT bra på Kyrkpressen. Där får jag chansen att göra mera fördjupande journalistik än på en dagstidning (ordentlig research före intervjun, tänka över temat några extra varv, diskutera det hela) och dessutom är mina kolleger läsande människor med intressanta tankar och åsikter så luncherna och kaffepauserna är roliga. Än så länge har jag inte gråtit på jobbet (vilket förr eller senare händer på alla jobb) så det är ett mycket gott betyg för stressnivån och trivseln.

-

Mina arbetsuppgifter är dels att skriva artiklar till Kyrkpressen, men eftersom jag också jobbar på bokförlaget Fontana Media marknadsför jag även böcker. Jag layoutar annonser, sköter ett facebook-konto och pratar med kunder. Ibland är det stressigt att ha två olika arbetsgivare, men när det funkar tidsmässigt så är det skönt att ibland få släppa journalistjaget och bara fundera på snygga layouter ett tag. Förutom de här två blocken har jag en massa mindre och plottrigare arbetsuppgifter som ibland gör mig lite yr. Då ritar jag en mindmap och försöker ha feng shui igen.

-

Jag har studerat teologi vid Åbo Akademi i Åbo. Mitt huvudämne var Teologisk etik med religionsfilosofi, jätteintressant för den som obotligt funderar på livets mening. Förutom det har jag läst lite litteraturvetenskap (verkligen lite, men ändå) och som ett stort biämne Masskommunikation vid ÅA i Vasa, alltså media/journalistik. För att gå den utbildningen ska man vara verkligt motiverad för arbetsmängden är stor och tempot hetsigt. (Jag fick en utmattningsdepression under Vasaåret, men det berodde även på andra faktorer än utbildningen.) I våras blev jag klar teologie magister.

-

Lite bildregn på det:

mediaaret

2013. Mina studiekaveris på masskommunikation: Sören, Linn och Catrin. Daniel saknas på bilden. Liten men fin kärntrupp.

 

mediaaret2Så här såg jag själv ut under medieåret. Trött, sliten och med inre krav på att vara snygg och "mediecool" framför alla dessa kameror. På den här bilden har vi freezefreimat en väldigt rak mun.

 

Skarmklipp 2015 12 13 17.43.54

Min sista boktent vid ÅA innehöll de här böckerna. Jag måste ännu akta så att jag inte dreglar när jag ser den här typen av litteratur.

 

Skarmklipp 2015 12 13 17.45.42

Hopla. Nervositet inför en övningsgudstjänst, med min kurskamrat Claus. "Liturgiska övningar" är en av de roligaste kurserna jag gått vid Åbo Akademi. Vi fick lära oss allt som präster ska kunna i gudstjänster. Svårare och mera meningsladdat än vad man kunde tro.

 

Tack för frågorna Julia!

torsdag 28 maj 2015 - 11:22

Den är klar

Skarmklipp 2015 05 28 11.23.19

Min bebé är äntligen klar. Det har gått en vecka sedan jag lämnade över en svettig mapp med nyprintade papper till språkgranskningen, och några dagar sedan jag fick hämta den tryckta gradun från tryckeriet.

Skarmklipp 2015 05 28 11.24.01

Tre intensiva veckor tog det att fixa det som jag inte hunnit göra under hösten och våren då jag bara hade en till två gradudagar i veckan. Tre veckor med långa dagar, från tio till tio ungefär. Tre veckor med morgonmeditation, rigorösa snackspaket och en hel del dead mans pose i arbetsrummet.

Skarmklipp 2015 05 28 11.24.20

Det är över nu.

tisdag 17 mars 2015 - 13:39

Fly on the wings of graduhandledning

Jag hade en helt huippu graduhandledning i måndags och nu är inspirationen för mitt verk på topp. Plockar in graduminuter här och där, drömmer om saken på natten. Jag var till och med så uppeggad igår att jag övervägde att ta med graduprojektet till London dit jag ska åka på torsdag. Vi har lite ledig tid här och där, visst ska det gå att klämma in lite graduarbete där, på något mysigt kafé. Det här kan bli graduretreaten jag aldrig fick i vintras.

Nu har jag dessutom fått byta till ett arbetsrum som inte luktar mögel och damm, så det känns som att hela universum samverkar för att jag nu ska flyga framåt med det här arbetet. Det enda som tar mig ner på jorden är att jag måste gå en hermeneutikkurs nu som jag inte alls har lust med. Jag borde ha gått den för flera år sedan, nu är jag i stället personen som i farten kallar kursen för den här skitkursen.

Rant over. Nu graduflyg!

lördag 14 mars 2015 - 20:28

En minut i taget

Jag failade min gradudeadline igår, så har varit tvungen att lägga ungefär hela den här lördagen på att skriva och läsa och svettas och rynka pannan.

Nuförtiden är det väldigt sällan jag jobbar på helger, tycker det är alltför viktigt för mitt välmående att bara få släppa allt två dagar i veckan. Men ibland måst man.

För att hitta motivation till denna bragd omvandlade jag gradusessionen till en kreativ skrivsession med Ylva på kafé. Klädde mig lite fancy och smetade på statementkajal. Vi tog en ljuvlig promenad i solskenet och landade på Wäinö Aaltonen-museets kafé. Hur bra som helst. Jag tror att flow inträffade. Jag fick fem tomater gjorda.

Sen lekte vi Malmö och åt falafel i domkyrkoparken i solskenet (fatta att det är mars och vi sitter i parken!). Efter det har jag fortsatt att producera gradu här hemma. Mening för mening går det framåt. En bit i taget, eller så som jag misshörde att en person sa: en minut i taget.

gradusessionYlva har äntligen skaffat instagram (in och följ) och till min stora glädje förevigade hon detta att min lugg föll precis så där som den så sällan gör men som jag så ofta vill att den ska göra.

måndag 2 mars 2015 - 14:18

Studietips

När det känns som att inget går framåt med studierna, jobbet, livet:

Byt fysisk miljö och lyssna på filmmusiken till Hunger Games (länk till Grooveshark).

Att byta miljö funkar ofta som en väckarklocka för mig (hallå, jag ska ju faktiskt få något gjort!) och att föreställa mig att jag är Katniss Everdeen ute på uppdrag... ja det säger ju sig själv att det är en bra mental bild.

Har du bra arbetsmusik du vill dela med dig av?

Katniss 2015 03 02 14.25.27Ungefär så här känner jag mig när jag höftar bokrecension i läsesalen. Bildkälla.

lördag 21 februari 2015 - 16:47

Working Class Heroes

Vi har en arbetshelg på gång med Rabbe. Han jobbar med något häftigt arkitekturprojekt och jag sitter frustrerad med min gradu. Eller, är inte längre frustrerad för jag har avreagerat mig med en serie aggressiva ljud, irritationshopp och slutligen ett skulderstående som lugnade ner mig. Sedan var det bara att fokusera på gradun på nytt och då kom jag faktiskt vidare.

IMG 20150221 3

Det är inte så pjoskigt att jobba på helgen när vi gör det tillsammans. Lite frukost, mycket jobb, lite promenad, lite lunch, mycket jobb. Lite pauser däremellan där Rabbe går bananas med sin djembetrumma och jag dansar mina galnaste danser.

Djembe trumma

Noterar annars att det är lite svårare att vara vegan när jag inte är i mitt eget kök. Har nog aldrig varit så sugen på smör och ost som när jag iakttog Rabbes frukostsmörgåsar, eller på parmesanost som när han hyvlade en stor hög av varan på sin soyabolognese. Men i morgon är det söndag och då tar jag en kort paus i fastan. Då saakeli ska det bli smör och ost på mina smörgåsar. Och mjölk i mitt te!

tisdag 6 januari 2015 - 09:51

Helga

I morse sade jag trettondag schmettondag och pallrade iväg till arbetsrummet. Gjorde en deal med min skapare om att jag inte behöver helga alla helgdagar om det innebär att jag i stället helgar alla mina arbetsdagar. (Alltså att jag kan ha ett lite lugnare arbetstempo den här veckan om jag också arbetar i dag.) Rätt bra deal tycker jag.Jag hittade dessutom helt mirakulöst min bortlånade gitarr – i mitt låsta arbetsrum. Nu kan jag alltså ta kreativa pauser när hjärnan trögar ihop sig, och till exempel spela tonårsbravurerna The house of the rising sun och Den fulaste flickan i världen. Det kan vara sju år sedan jag spelade senast.

torsdag 20 november 2014 - 08:27

Gradufronten

Tre bra nyheter från min gradufront:

  • Det finns en realistisk chans att jag blir klar med kapitel två före min medtävlare blir klar med sin gradu. Jag kan alltså vinna en månads netflix, bara jag anstränger mig så det knakar från och med nu.
  • Den här veckan har jag och en kompis haft en pakt om att dyka upp i kafferummet klockan 7.45 varje morgon. Vi har inte lyckats en enda gång, MEN tack vare visionen av honom ensam och trött sittandes och väntandes på mig så har jag lyckats komma till mitt arbetsrum redan klockan 9, i stället för 10, halv 11, vilket beklagligt nog varit rutinen de flesta morgnar. 
  • I går hade jag första gången känslan av att min gradu är doable. Görbar. Den där delen tar en månad, den där en månad till, sen tar slutfinishen ännu en månad. Sen: klar.
PS. gradu = pro gradu avhandling = det som kallas masteravhandling/uppsats i Sverige (jag har bestämt mig för att min blogg ibland når ut till andra än finlandssvenskar).

tisdag 4 november 2014 - 22:07

Eyes on the prize

Åh. Jag såg just den här trailern till en (antagligen) helt fantastisk film. Den handlar om en tavla vars invånare märker att målaren försvunnit. Makten smyger in och tavlans invånare börjar gradera varandra enligt vem som är mest färdigmålad. De som bara är skisser hamnar på botten (förstås).

Jag vill verkligen se den här filmen, och vet att den finns på Netflix. Jag och en studiekompis råkar ha en gradutävling på gång där vinsten lämpligt nog är en månads gratis flidare. Det här är precis vad jag behöver för att äntligen komma igång med material och metod-delen.


onsdag 1 oktober 2014 - 20:47

Tre bra!

Whoppaa, det är mycket bra grejer på gång nu:

Jag har fått ett freakin' forskarrum att skriva gradu i. Alltså ett rum med en dörr och ett skrivbord och två andra personer. Det är fabulous även om jag ibland hör folk som sjunger eller spelar piano eller vrålar (?) i vårt kafferum som är på andra sidan väggen och då är det lite svårt att läsa på om världsekonomin. Men annars fab.

Jag har ingått en tävling med en studiekompis. Den av oss som först blir klar med sin gradu (han) eller blivit klar med sina två första kapitel till gradun (jag) blir korad vinnare. Och man (jag) vinner inte bara någon mesig ära och berömmelse, utan en månads netflix! Jag är så taggad. Men den här tävlingen tar ju verkligen tid, det innebär att jag faktiskt sitter och studerar på dagarna.

Jag har startat ett feministiskt nätverk i Åbo. Vi hade vår första träff i måndags och det var helt smashing fantastiskt. Om du känner att du är feminist och att du finns i Åbo, säg hepp här i kommentarerna så ska jag lägga med dig i facebookgruppen. (Den är hemlig än så länge, vet inte varför, men det är lite som en bebis, jag vill att den ska ha fått lära sig ett och annat innan omvärlden får bedöma den.) Nätverket är helt gratis och du väljer själv hur mycket av din tid den tar. Men om du längtar efter att prata feminism utan att för en gångs skull behöva förklara vad ordet faktiskt betyder så är det här forumet för dig!

Det är så bra grejer på gång att  ett orosmoln som hängt med i några veckor har krympt. Det är fortfarande där, men inte så övergripande hotfullt som tidigare. Score.

I dessa soffor satt vi i måndags helt casually och diskuterade Beyonke och Emma Watson som om ingenting hade hänt.