Ti kisi

torsdag 20 augusti 2015 - 11:59 | 2 Kommentarer

Ett av mina projekt i sommar har varit att reclaima utekissandet

Det handlar främst om bekvämlighet, men visst är det också ett feministiskt statement. Jag har tröttnat på att vara den som under några snabba sekunder kurar ihop inne i en buske och gör sina behov med hjärtat i halsgropen. Samtidigt som det inte går att ta en vanlig promenad genom en park utan att bonga åtminstone en man som gör sina behov i lugn och ro i stolt stående ställning. Kanske han passar på att stretcha nacken lite medan strålen segrar iväg.

Jag har tröttnat på att det bara är män som tar sig den friheten, medan kvinnor så ofta kurar ihop sig till en liten utsatt boll när det ska kissas ute. Eller ännu värre: håller igen i timmar.

Jag har ingen lust att stå och kissa, inte heller att köpa mig den där plastgrejen (är det en tratt?) som det är tänkt att kvinnor på vandringar ska bära med sig. Nej. Jag vill sitta på huk, men jag vill inte känna mig utsatt.

Poletten trillade ner när jag upptäckte den här yoga-ställningen:

iuBild härifrån.

 

Det här är ingen utsatt ställning, utan en power-position! Lugn och seren, med rak rygg. Blicken riktad mot den vackra miljön, kroppen placerad i en ställning som är lika naturlig för människan som att klättra, springa och gå. I tusentals år har människan suttit så här medan hon gjort upp eld, lagat mat, fött barn, konverserat. I den här ställningen mår kroppen bra. 

Så det här är min nya inre bild när jag söker upp en lämplig buske (gärna med lätt sluttning). Jag har inte bråttom, jag får i lugn och ro betrakta min omgivning och ja... bli mera ett med naturen. Lite kisi-meditation.

 

FIDIECOMMISSUM

Det finns en kissande kvinna-skulptur! Ann-Sofi Sidéns "Fideicommissum" i Wanås, Sverige. Foto lånat härifrån.

Kategorier:

Feminism yoga

2

Kommentarer

 • Ileea

  23.08.2015 20:26 (4 år sen)

  Vilken oväntat men fenomenalt sommarprojekt! Jag håller med dig på så gott som alla punkter. Det är skönt med egen villa där man kan strila i godan ro utan att behöva störas av annat än myggor.

  • Liisa Mendelin

   27.08.2015 11:19 (4 år sen)

   Åh, ja, en egen villa är nog bästa platsen att öva upp kisi-självförtroendet. Sen kan man avancera till vägkanter och parkbuskar.


Skriv kommentar