Yoga i KP

torsdag 25 februari 2016 - 16:53 | 6 Kommentarer

När jag var i Indien för fem evigheter sedan sa en lokal yogi något i stil med:

"Yoga is always spiritual, even if you say it's only fitness – eventually you need to see the spiritual part of it."

Jag nickade igenkännande men tänkte inombords "jaja, yoga är jumppa". Men den tanken funkar inte längre för mig. 

Nu har jag fått chansen att skriva en essä om kristet yogande till Kyrkpressen. Jag öser ur mina egna tankar, men har gjort en hel del research och pratat med Jyri Komulainen som forskar i kristendomens möte med nyandlighet. Han har funderat mycket på vad kyrkan borde göra för alla de finländare som utövar yoga. Och så bemöter han åtta vanliga kristna argument mot yoga.

Så, om du är intresserad av yoga och får Kyrkpressen hem till dig i dag (torsdag är ju som bekant Kyrkpressendag) så rekommenderar jag att du läser texten Mantra eller Fader vår? . Jag gör antagligen en kortare webbversion i morgon, men the real thing hittas fortfarande i papperstidningen.

Yoga Gympa5 MA webbJag trodde det skulle vara svårt att fota bilder som inte är för "sexy yoga for super flexible girls" (jag är så allergisk för de där yogabilderna som skapar mera prestationsångest än feelgood), men märkte fort att det inte alls var svårt. Jag är ju en myslurv, inte en yogagirl. Det är min kollega Malin Aho som har fotat.

Kategorier:

Kyrka Teologi yoga

6

Kommentarer

 • Ileea

  25.02.2016 17:25 (3 år sen)

  Jaha, nu får jag fara till biblioteket igen! :)

  • Liisa Mendelin

   25.02.2016 17:27 (3 år sen)

   Haha, ja! :). Om du mot förmodan tröttnar på detta biblioteksrännande, så går det ju för all del också att bli prenumerant: http://www.kyrkpressen.fi/prenum.html

   • Ileea

    28.02.2016 13:43 (3 år sen)

    Nu har jag ränt till biblioteket trots allt, kände att en solskenspromenad dit en söndag var bra dagsprogram. Jag tyckte det var en väldigt intressant artikel, och då är jag varken yogautövare eller aktivt troende kristen, så det om något är väl tecken på ett väl utfört jobb! :D Det var över huvud taget ett nummer av KP med många bra saker, jag blev berörd av artikeln om torkan i Etiopien och måste genast klicka mig in på Kyrkans utlandshjälp för att ge ett bidrag - det enda lilla jag kan göra.

    • Liisa Mendelin

     28.02.2016 22:24 (3 år sen)

     Att Kyrkpressen får dig att ta dessa promenader till biblioteket gör mig så glad! Jag ska vidarebefordra din positiva feedback till redaktionen, så får de bli lika glada som jag över dina ord.


 • Ylva

  25.02.2016 18:56 (3 år sen)

  Hej vilken bra juttu det blev, märktes att du jobbat hårt! Jag gillade balansen mellan personligt och journalistiskt. Harmonisk och fin bild också. Heja du!

  • Liisa Mendelin

   25.02.2016 19:05 (3 år sen)

   Tack Ylva fining! Har själv gått runt och stirrat på några rader som kunde formulerats bättre, någon point som ännu kunde ha klämts med. Så därför otroligt skönt att läsa dina rader i stället. Det blir aldrig färdigt, och det är som det skall.


Skriv kommentar