Yogabrallor

fredag 16 juni 2017 - 10:54 | 7 Kommentarer

Varför är det så att de yogabrallor som marknadsförs till kvinnor ser ut så här:

Skarmklipp 2017 06 16 10.55.24

 

...medan de yogabrallor som marknadsförs till män ser ut så här?

Skarmklipp 2017 06 16 10.55.45

Båda skärmdumparna är från yogishop.fi, men jag tycker mig se samma fenomen på de fler ställen.

Kvinnor får välja mellan en massa olikfärgade snortighta tights, medan män har betydligt färre färger att välja mellan. Men framför allt är männens yogabyxor korta och luftiga.

För mig känns det som att kvinnor vinner i färgval men förlorar enormt på komfort. Jag har gått på den här idén om tighta yogapants och köpt ett par såna där dyra mandala tights, men det är ju inte alls kul att yoga i dem. Trots att jag provade många olika storleka för att hitta tillräckligt stora byxor så känns det ändå äckligt att yoga i dem. De skär in i magen och försvårar andningen. Det är ju så viktigt i yoga att ha fri rörlighet i bäckenbottenmusklerna, men de här tightsen bara låser fast musklerna i ett läge, känns det som. Den låsningen gör det omöjligt för mig att slappna av. Och yoga för mig är att hitta en fri rörlighet mellan avslappning och fysisk ansträngning.

Så numera är mina bästa yogabyxor lösa shorts eller sladdriga brallor.

Har nån annan reagerat på det här?

 

Taggar:

Kategorier:

Kläder yoga

7

Kommentarer

 • Linda

  16.06.2017 13:16 (22 månader sen)

  Åh men tack för detta!! Jag föredrar haremsbyxor, ja, inte bara till yoga utan överlag.
  Yogar inte själv så mycket, men har tänkt på detta - vad obekvämt det måste vara med tights när man ska träna..

  Nä, tacka vet jag fladdriga byxor och helst haremsbyxor med grenen mellan fötterna :D

  • Liisa Mendelin

   16.06.2017 13:32 (22 månader sen)

   Åh, en fladdriga-byxor-medsyster! Måste dock medge att jag har ett par urgamla löpartights som jag använder när jag springer. Men de är väldigt lösa upptill och har ett snöre som man snörar till över höftbenen och det har funkat jättebra. Rum för rörlighet utan att braxorna trillar av.

   Jag är också en stor vän av haremsbyxor – eller shejkbyxor som jag också hört att man kan kalla dem. Inget ropar avslappning lika mycket som de.

   • Linda

    16.06.2017 14:53 (22 månader sen)

    Dessutom är ju haremsbyxor väldigt förlåtande om man inte råkar ha retuscherad kropp utan en kvinnokropp och fått för sig att skämmas över sin oretuscherade uppsyn ;).

    Tights fyller nog också en funktion, men inte då man vill ha det bekvämt ;)


 • Skr

  16.06.2017 16:27 (22 månader sen)

  Det beror väl på modellen? Jag använder bara tighta pants o har aldrig haft problem med att de spänner, tycker att dom är helt supersköna! Men de flesta jag har är löpartights

  • Liisa Mendelin

   16.06.2017 21:23 (22 månader sen)

   Ja det måste det nog göra. Jag gillar helt vanliga leggings och som redan nämnts mina löpartights. Men just de här mandala leggingsen är som ett pansar som trycker in all over the place. Som ett par shaping-strumpbyxor. Och jag fattar inte vad just det har för funktion i yogan, annat än att klämma in kvinnor i en snäv yoga girl-mall. Jag intalade mig tidigare att funktionen typ är att stöda musklerna och hjälpa en att hålla maglåset, men sen insåg jag ju att jag aldrig sett en man yoga i såna här pansartights.

   Jag är också en person som inte känt mig bekväm i jeans på flera år, pga den trevliga åkomman vulvodyni. Det är säkert därför jag reagerar så kraftigt på det här tajts-idealet i yogavärlden.


 • asd

  18.06.2017 15:50 (21 månader sen)

  Nu yogar jag inte längre, men skulle jag göra det skulle jag vägra båda modellerna ovan. Yogabyxor är för mig lösa elastiska byxor med bred mudd i midjan och fötterna, så att man kan vara bekväm också upp och ner eller i andra positioner. Också barnbyxor i samma modell kallas av vissa tillverkare för yogabyxor. Kanske är det så att i takt med att yogan flyttat in på mainstream gymmen så har mainstreamt gymmode flyttat in i yogalektionerna?

  • Liisa Mendelin

   19.06.2017 15:58 (21 månader sen)

   Tror du är nåt på spåret där! Mainstream-träningsmodet påverkar helt säkert.

   Ett krav som är viktigt i yogakläder är just som du säger att det ska hållas på plats även när man gör upp-och-ner-ställningar. Då är ju leggings smart, likaså en tight övredel som inte glider upp.


Skriv kommentar