blogg banner 2

7 sorters rädslor

Skrivet av Hanna Rosvall 06.03.2018 | 0 Kommentarer

FEAR3

7 sorters kakor är en självklarhet i Österbotten, men visste du att det också finns 7 sorters rädslor som styr våra liv? Eftersom veckans blogglista handlar om Rädslor vill jag dela med mig av något jag lärde mig av José Luis & Lena Stevens som nyligen gav en onlineföreläsning om hur viktigt det är att förbli neutral i alla lägen.

Vi börjar med de 7 rädslorna:

 1. GIRIGHET – rädslan att det inte finns tillräckligt av något
 2. SJÄLVDESTRUKTIVITET – rädslan att livet inte har en mening
 3. SJÄLVFÖRNEKELSE – rädslan att inte vara tillräcklig / värdig
 4. ARROGANS – rädslan att bli dömd av andra
 5. OTÅLIGHET – rädslan att tiden inte räcker till
 6. MARTYRSKAP – rädslan att andra kontrollerar eller manipulerar en
 7. ENVISHET – rädslan för auktoritet

 

När jag tänker på mitt eget liv har alla rädslor existerat på olika sätt, i olika skeden. Jag får arbeta särskilt med rädslor kring att inte räcka till eller vara värd olika saker. Rädslan att bli dömd av andra har också varit påtaglig eftersom jag i stort sett ändrat hela mitt liv de senaste åren. En del har valt att ta avstånd eller uttrycka att de inte längre känner mig. Stundvis har en kombination av de här rädslorna hindrat mig från att till 100 % våga uttrycka det som är sant för mig. När jag förra sommaren sa upp mig från mitt reklamjobb och gav upp en trygg månadsinkomst fick jag också vara väldigt medveten om finansiella rädslor (girighet) som riskerade att komma krypande. Jag vet också att jag ibland kan ha en viss attityd kring auktoritet och inser nu att den bottnar i rädslan att någon annan kontrollerar mig genom att säga åt mig vad jag ska göra.

Jag har gjort ett medvetet val att möta mina rädslor och se dem i ögonen. Genom att bli medveten om dem och inte ge dem desto mer uppmärksamhet, dvs. bränsle, har rädslorna fått allt mindre makt över mig. Ju mer jag lär mig att älska mig själv, destom mindre bryr jag mig om vad andra tycker. Jag ser mitt eget värde och accepterar att alla inte behöver gilla mig. Ju mer jag litar på Universums vägledning och välkomnar ett fritt flöde av tillgångar, desto lättare blir det att leva. Med tacksamhet har jag fått erfara att pengar dykt upp på de mest överraskande sätt – jag har inte oroat mig och har inte heller haft orsak att göra det. Ju mer jag inser att vi alla är ett, desto mer kan jag leva i ovillkorlig kärlek där det inte finns behov av att skapa separation genom arrogans, envishet eller martyrskap. Ju mer synkronisitet jag upplever, desto lättare är det för mig att tålmodigt acceptera att allt sker vid precis rätt tillfälle.

För så här är det: FEAR = False Evidence Appearing Real. Jag kommer inte ihåg var jag först läste det (för länge sedan), men det är verkligen sant. José & Lena pratar om att rädslan är en parasit – egots försök att skapa drama och lidande genom att plantera frön av oro, ilska eller dömande attityder i våra sinnen. Om vi inte är uppmärksamma kan parasiten ta över våra liv. Den skapar en falsk personlighet som lindar in vår själ i mörker. Så de som säger att de inte längre känner mig kanske aldrig riktigt kände mig – den jag är innerst inne, nu när rädslorna skalats bort och mitt sanna jag fått komma fram. För det är så jag upplever det, att jag nu är mig själv mer än någonsin. Det tog mig bara 30 år att inse parasitens illusioner och kärleksfullt göra mig av med dem.

 

5 saker som hjälpt mig att reda ut rädslor

 1. Försök att vara så närvarande som möjligt – då blir du medveten om när du reagerar utifrån en rädsla
 2. Identifiera rädslan – är det t.ex. rädslan att själv bli dömd som gör att du dömer andra?
 3. Bemöt rädslan med tacksamhet – den kan lära dig något viktigt om dig själv
 4. Acceptera att du har valt fel och inse att du alltid kan göra ett nytt, medvetet och kärleksfullt val
 5. Arbeta med en intention, t.ex. "Idag vill jag endast göra kärleksfulla beslut"

 

Som sagt är det en process. Själv har jag nu hållit på i ca 4 år och kommit en bra bit på vägen, men ännu finns det rädslor som kommer krypande. Det fina är att jag har verktyg som gör att jag kan möta de där rädslorna, klappa dem på huvudet och be dem att gå vidare.

Vilken av de 7 rädslorna är mest närvarande i ditt liv just nu? Kommentera gärna och dela med dig av dina tankar!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar