blogg banner 2

Arga dagen

Skrivet av Hanna Rosvall 08.05.2018 | 0 Kommentarer

IMG 4

 

Idag har jag varit så Arg. Riktigt ilsken och irriterad. Rent av upprörd. Förtörnad! Aaargh. Varför? Jo, därför att jag hamnat mitt i – enligt min mening – riktigt ofattbart onödig byråkrati.

Long story short. När man blir företagare finns det en hel del saker som olika instanser tycker att man 'borde' göra. Från första början gjorde jag därför ett beslut att tänka igenom vad som verkligen ger mig mervärde. Jag ville inte slänga iväg pengar bara för att man 'alltid har gjort så här'. Efter att ha gjort en del research insåg jag t.ex. att en enskild näringsidkare (= jag) egentligen inte behöver ett dyrt företagskonto – därför fixade jag ett vanligt brukskonto & bankkort via nätbanken.

Jag bestämde mig dock för att anlita en proffsig bokföringsbyrå. Det kändes som en värdefull investering eftersom bokföring inte är min starka sida. Jag visste också att jag skulle behöva bokföra en del specialgrejer, så jag ville vara säker på att få allt rätt. Jag hittade en jättefin bokföringsbyrå och började använda deras onlineprogram. Superlätt att använda och dessutom helt papperslöst! De gav mig en bankfullmakt och bad mig gå till banken för att kunna koppla mitt konto till bokföringsprogrammet. Inga konstigheter.

Men sedan började banken krångla. "Vi kan tyvärr inte godkänna fullmakten eftersom du inte har ett företagskonto." De kunde inte ge mig någon förklaring – i princip var all i sin ordning, men. Allt verkade hänga på nån onödig policy och 0% flexibilitet. Jag försökte vara jättevänlig och konstruktiv, men banken hade noll förslag på hur situationen kunde lösas. Alltså...på riktigt?!

Det här gjorde mig så arg. Det kändes så himla onödigt att jag – som redan kommit igång med mitt företag – nu plötsligt skulle behöva boka möte med banken och få ett helt nytt kontonummer och betala månadsavgifter. Bara för att banken bestämmer att jag inte gjort 'på deras sätt'. Vad är det liksom för skillnad? Det finns ingen lag som säger att jag måste ha ett företagskonto, men genom en liten policy kan banken ändå tvinga mig att skaffa ett sådant. Känns riktigt ruttet faktiskt.

Som företagare känner man sig ganska hjälplös. Det finns inte mycket man kan göra när en part inte vill diskutera med en annan – förutom om vissa krav uppfylls. Hey guys, det här är inte dagis. "Snälla banken, låt nu bokföringsbyrån vara med och leka." Så onödigt! Jag förstår att det behövs skilda konton för företag, men borde det inte finnas något mellanting för enpersonsföretag där företagets ekonomi i princip är lika med privatekonomin?

Jag var arg hela dagen. Jag var arg när jag fixade frukost. Jag var arg när jag åt frukost. Jag var arg när jag kollade mailen. Jag mailade min bokföringsbyrå i en lite irriterad ton. Jag hade en attityd när jag ringde banken. Jag skrev ett argt Facebook-inlägg. Jag var bara arg, arg, arg och fick inget vettigt gjort, trots att det fanns en hel del saker på min to-do-lista.

Allt ändrades när jag kom mig ut i solskenet och började fokusera på glädje, tacksamhet. Jag åkte iväg på ett möte som blev jättetrevligt och innehöll överraskningsfika. Jag fick fina telefonsamtal av nära och kära. En yogatimme blev äntligen bekräftad. Och det var faktiskt mycket lättare än jag trodde att göra den där ansökan för företagskontot. Dessutom försökte jag göra den med så mycket kärlek och tacksamhet som jag i stunden kunde framkalla.

Tänk vad ilska kan göra med en. En halv dag, förmörkad. Dessutom började jag sprida ilskan omkring mig – i mail, på Facebook. Facebookinlägget bestämde jag mig faktiskt för att ta bort – jag kom fram till att det inte tjänade något egentligt syfte. Jag kommer inte längre ihåg exakt vad jag skrev, men jag postade nedanstående bild och funderade kring hur vi alla har ett val. Jag behöver inte vara en surpuppa fastän banken väljer att vara det.

 

4b69b10feaef95e2685bb10ef447ae60

 

På mina mindfulnessföreläsningar pratar jag ofta om ilska. När vi blir arga aktiverar vi en stor kraft inom oss – känn efter nästa gång du blir arg. Det viktiga är hur vi använder den kraften. I mitt fall använde jag kraften till att tycka synd om mig själv, sätta mig själv i en offerposition, sprida ilskan vidare, klaga på banken och skapa drama kring en sak som är ganska liten i det stora hela. Det är lätt hänt när man är upprörd – plötsligt glömmer man allt bra som hänt och fokuserar på det som inte funkar.

Vad kan man göra istället då? I mitt fall kunde jag ha accepterat situationen och använt den ilskna energin för att göra något konkret åt saken – t.ex. ansöka om företagskonto. Sedan kunde jag ha fortsatt att jobba med allt det underbara som faktiskt funkar. Jag kunde ha känt tacksamhet över att jag faktiskt kan sitta hemma i yoga pants och leva en fantastiskt fin och fri företagarvardag – att jag kan jobba hemifrån, precis som min man. Det är en dröm som går i uppfyllelse varje dag.

 

 

Bild: Etsy

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar