blogg banner 2

Barfota ner för berget

Skrivet av Hanna Rosvall 25.06.2018 | 0 Kommentarer

IMG 11

 

Jag går barfota så ofta jag kan. Min kropp längtar efter att få känna genom fotsulorna – jorden, gräset, stenarna, blommorna och allt som existerar där mellan. Inne i staden blir det stundvis lite väl mycket asfalt och skor. Men det gäller att göra det bästa av varje stund – ibland, har jag märkt, finns det största hindret till att ta av skorna mellan öronen.

Jag och Henrik gjorde igår en utflykt till Öjberget. Ett uråldrigt berg som samtidigt utgör randen till en kometkrater, skapad för 520 miljoner år sedan. Jag har fascinerats av det här lilla berget sedan barndomen – det är en alldeles speciell energi kring hela området. Därför var det en upplevelse utöver det vanliga att stå uppe på toppen, utan skor, och känna en koppling till bergets ande, Mountain Spirit. Marken var mjuk och varm när vi gick ner, fyllda av djup tacksamhet och ny energi.

Att skippa skorna har faktiskt många hälsobefrämjande effekter. På engelska talar man ofta om Grounding eller Earthing, vilket helt enkelt innebär att man går barfota på ett naturligt underlag (gräs, sand, jord). Då får kroppen en möjlighet att ta till sig elektroner från jorden genom det s.k. piezoelektriska fenomenet. I korthet: hälen dunsar mot marken och i utbyte skickar jorden upp sin helande energi som ser till så att laddningen i kroppen är optimal.

Grounding har fått en hel del vetenskapliga bevis. Egentligen är det bara en bekräftelse på det som våra förfäder redan varit medvetna om hur länge som helst. I vissa kulturer finns t.o.m. en tradition där man gräver en grop och täcker över allt utom huvudet för att låta hela kroppen 're-boota' och laddas. Så alla som gräver ner sig i sanden på stranden gör egentligen sin kropp en stor tjänst!

Man kunde säga att jorden bär på en oändlig visdom som vet precis vad vi behöver. Att gå barfota gör särskilt gott för nervsystemet eftersom det också fungerar genom elektriska impulser. Allmänna positiva effekter är t.ex. förbättrad sömn samt minskad stress och ängslighet. Många med kronisk värk, t.ex. i lederna, har också fått hjälp av att gå barfota. En studie har dessutom visat att Grounding påverkar laddningen i våra röda blodkroppar, dvs. minskar klumpning och förbättrar flödet, vilket kan underlätta livet t.ex. för dem som äter blodförtunnande medicin. Studiens slutresultat är att "Grounding appears to be one of the simplest and yet most profound interventions for helping reduce cardiovascular risk and cardiovascular events."

Det låter så enkelt, kanske för bra för att vara sant? För egen del kan jag bara konstatera att jag starkt kan känna effekterna av att gå barfota. Jag uppmuntrar dig att testa själv, så får du se hur det känns för dig. Jag kan också rekommendera den här dokumentären, "The Grounded", som finns i sin helhet på YouTube:

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar