blogg banner 2

#blessed

Skrivet av Hanna Rosvall 01.08.2018 | 0 Kommentarer

DSCF2

Ett möte med Gud – i formen av en kärleksört.

 

Jag vill försöka skriva det här inlägget med all kärlek. För det handlar inte om att försöka säga att någon eller något är bättre eller sämre. Ingen 'holier than thou' attityd över huvudtaget. Men jag har under en längre tid observerat ett fenomen som provocerar mig – nämligen hastagen #blessed och hur den förlöjligas.

Det är inte hashtagen i sig själv som provocerar mig. Jag erkänner: Jag använder den själv! Riktigt ofta faktiskt. Ja, jag är en av de där personerna som, helt på allvar, kan tagga sin Instagrambild med #blessed. Samtidigt känns det som att väldigt många ser hashtagen som en av de största plattityderna som finns – en total kliché, ett banalt yttrande.

Någon på Instagram postar en bild på en fin stund. En annan kommenterar bilden: "Hahaha är du #blessed?" Personen svarar: "Så klart" och lägger till en emoji med gloria på huvudet. Det är då jag får ta några djupa andetag. Varför denna ironi? Thesaurus.com berättar att 'blessed' härstammar från 1200-talet och innebär något obeskrivligt vackert:

 

BLESSED
supremely happy
divine
sacred
spiritual
among the angels

 

...dock berättar samma webbsida att något intressant hände i början av 1800-talet. "Reversed or ironic sense of 'cursed, damned' is recorded from 1806." Är det samma fenomen som fortfarande hänger kvar och gör att vi skrattar åt att något är #blessed?

Jag har inget emot ironi. Det är viktigt att kunna skratta åt saker och inte ta livet på för stort allvar. Men jag har insett – efter att ha rannsakat mig själv – att jag blir provocerad eftersom jag kan känna att de som skrattar åt #blessed också på något sätt skrattar åt mig. Jag vet att det inte är något personligt, fastän det säkert kan finnas personer som tycker att jag 'försöker vara någon' eller har någon slags 'holier than thou' -attityd genom att uttrycka att jag känner mig välsignad. Men för mig handlar det inte om det – #blessed handlar inte om att bevisa något.

Det är nu helt enkelt så att jag ofta känner mig #blessed. Jag är inte religiös, men däremot väldigt spirituell. Jag tror att alla religioner bara är olika sätt att förklara samma Gud – en skapare, ett ursprungsljus. Oftast kallar jag den här högre makten för Universum. Jag bygger mycket av min världssyn kring yogafilosofin och andra forntida läror eftersom jag känner att de på bästa sätt kan förklara det som är sant för mig. Yogafilosofin talar t.ex. om att leva enligt Brahmacharya ('walking with God') och Ishvarapranidhana ('surrender to God'), vilket i korthet innebär att man kan se Gud i allt och återvända till att bli ett med alltet. Det är, helt påriktigt, sant för mig.

Namaste, som ofta sägs i slutet av en yogatimme, betyder just det här – att ljuset i mig ser ljuset i dig. Det allra heligaste inom mig ser och högaktar det allra heligaste som finns inom dig. Gud, Universum, vad du än kallar det. Ju starkare jag tar till mig Namaste och inser att allt är ett – reflektioner av samma ursprungsljus – desto tydligare ser jag Gud överallt. Världen har aldrig varit så vacker som nu. Jag ser Gud både i strålande soluppgångar och de insekter jag tidigare tyckte var äckliga. Jag kan se Gud både i med- och motgångar. Jag kan se Gud i alla jag möter, också dem jag träffar när jag lär ut yoga i fängelset. Jag upplever verkligen att jag vandrar i skönhet – något jag skrev ett helt eget blogginlägg om tidigare i år. Man behöver inte gå in i en kyrka för att vara fullt närvarande med Gud. Det känner jag i alla fall.

Det är därför jag känner mig så #blessed. Jag känner, helt ärligt, att allt jag möter är en välsignelse – eller i alla fall en 'blessing in disguise'. Stundvis kan jag bli rörd till tårar av en vild blomma som växer genom asfalten. Vackra, vackra själar som passerar mig på stan. Det behövs verkligen inte mycket för att jag ska känna mig så otroligt #blessed. TACK, Universum för att du låter mig uppleva allt det här, känner jag. Så många mirakel, varje dag, varje stund. Det är en tacksamhet som kommer djupt inifrån, utan att jag försöker. Brahmacharya och Ishvarapranidhana är inget man lägger in i kalendern eller bestämmer sig för att börja leva efter. Men ju mer medveten man blir, ju vaknare man är, ju mer man låter yogan bli en del av varje stund – inte bara på mattan – desto tydligare kan man se Gud, i sig själv – i allt.

Jag vill gärna försöka förstå dem som tycker att #blessed är löjligt. Upplever de inte att de har välsignelser i sitt liv, saker att vara djupt tacksam över? Eller känner de att man inte 'har rätt' att känna sig välsignad, lite sådar Jantelagen-aktigt, 'du ska inte tro att du är någon'? Är de rädda för att bli stämplade som religiösa eller New Age eller liknande? Kanske det är sant att många använder #blessed utan att tänka vad det egentligen innebär att känna sig välsignad. Kan det vara så att vissa upplever #blessed som ett sätt att försöka signalera att man är så där 'social media happy', fastän verkligheten bakom kameran är en helt annan? Är det därför som det skapas en slags motreaktion?

Det finns nog inga definitiva svar på den här frågan. Och det behöver det inte heller finnas. För mig har det varit viktigast att inse varför jag provoceras av dem som förlöjligar #blessed. Det är en rädsla som ligger bakom – så som det oftast är när man provoceras eller irriteras av någon eller något. Nu när rädslan är identifierad, kan jag släppa taget om den. Ur min synvinkel är vi alla, precis var och en, riktigt #blessed – oberoende av om vi själva tycker det eller inte. Ibland behöver man bara stanna upp och se att Universums välsignelser är närmare än man skulle tro. Det finns alltid något att vara tacksam för. Det finns alltid en orsak att känna sig #blessed.

En sak till. Man behöver varken vara spirituell eller religiös eller tro på en Gud eller något annat för att kunna känna att man är #blessed. Genom det här inlägget ville jag ge min syn på saken, vad hashtagen betyder för just mig och varför just jag väljer att använda den. För dig kan det betyda något helt annat. Det är också okej. Det finns inget rätt eller fel. Och det här med att vara #blessed och vad det egentligen innebär – det är en helt egen fråga med oändligt många svar.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar