blogg banner 2

Chakraskolan

Skrivet av Hanna Rosvall 20.04.2018 | 0 Kommentarer

chakras system human body used hinduism buddhism ayurveda design associated yoga poster banner vector sahasrara 2

I ett tidigare blogginlägg berättade jag att vår kropp består av ett så kallat chakrasystem. Enligt yogafilosofin är det viktigt att vårda det här energisystemet eftersom olika obalanser kan leda till både kroppslig och själslig ohälsa. Det här beror på att varje chakra är kopplat till olika organ och kroppsfunktioner. Om det uppstår en blockering, t.ex. på grund av stress, kan energin inte längre flöda fritt.

Ordet 'chakra' är sanskrit och betyder hjul eller disk. Varje chakra är alltså ett energicenter där kroppens energi är i ständig rörelse – runt, runt som små galaxer. Oftast talar man om 7 chakran, men egentligen finns det flera till. Bilden här ovan ger en kort introduktion till kroppens viktigaste energicenter och vilka uppgifter de har. Våra övriga chakran finns utanför kroppen – ett chakra under jorden (Earth Star) och minst 4 chakran ovanför huvudet. Vissa påstår att vi t.o.m. kan ha över 20 chakran, men jag går inte in på dem just nu.

Enligt yogafilosofin finns i kroppen dessutom 3 stycken Nadi-linjer, dvs. energikanaler. Som du ser är kroppens chakran placerade i en lodrät linje, längs ryggraden. Det här är Sushumna, den mittersta Nadi-linjen, som sägs vara den spirituella medvetenhetens kanal. Till vänster om ryggraden löper sedan Ida nadi och till höger Pingala nadi. Målet är att alla chakran ska vara fria från blockeringar så att energin kan flöda fritt genom dessa energikanaler.

Om du har varit på en yogatimme är det mycket möjligt att du redan blivit bekant med ett eller flera chakran. Kanske din lärare t.ex. har bett dig att "fokusera blicken på tredje ögat" eller "bli rotad" eller "känna ditt hjärtcentrum". Låter bra...men vad betyder det? Det ska jag försöka reda ut i min kommande bloggserie – Chakraskolan – så stay tuned!

 

Bild: Pixabay

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar