blogg banner 2

Chakraskolan: MANIPURA

Skrivet av Hanna Rosvall 12.07.2019 | 0 Kommentarer

solarplexus

 

Chakraskolan är tillbaka! Fastän man ibland pratar om till och med 20 chakran, brukar yogafilosofin oftast räkna med 7 stycken. Hittills har vi bekantat oss med kroppens två nedersta energicenter: Rotchakrat – Muladhara och Sakralchakrat – Swadhistana. I det här inlägget färdas vi ett steg uppåt, till ett chakra som jag arbetat mycket med och som kommer att vara ett klart fokus under 2019.

Fundersam kring vad ett chakra är? I så fall kan du gärna börja med att läsa inledningen till chakraskolan här. Om du inte ännu läst de två tidigare delarna i bloggserien (länkade i förra stycket) rekommenderar jag att du läser dem också.

Vi har nu kommit till kroppens tredje chakra: Manipura. Det finns lite olika uppfattningar kring detta chakras exakta position, men de flesta brukar placera det ca 3 fingerlängder ovanför naveln, strax under diafragman. Därför kallas Manipura ofta också för Solar plexus chakrat. Det ursprungliga namnet, Manipura, är Sanskrit och betyder "juvelernas stad".

Vad är då dessa juveler som gömmer sig vid ditt solar plexus? Man kunde säga att de är en inre kraftkälla. Chakrat kopplas ofta till den egna identiteten och viljestyrkan. Förmågan att identifiera sina egna behov och våga be om det man behöver. Att forma egna åsikter och våga stå för den man är. Att se sitt eget värde och sätta gränser. Att ta kontroll över och ansvar för sitt liv.

Kanske du kan se ett mönster? Rotchakrat gör det tryggt att känna. Solar plexus chakrat ser till så att vi tar ansvar för våra känslor (sakralchakrat). Allt hänger ihop. Därför är det viktigt att energin i hela chakrasystemet får flöda fritt. Så fastän vi kan arbeta med ett enskilt chakra vid vissa tillfällen handlar det ändå alltid om en helhet.

Manipura är också klarhetens högborg. När chakrat är öppet och balanserat känner du en klarhet kring varför du är här, vad du har kommit hit för att göra. Vägen framåt känns tydlig och det är lätt för dig att fatta beslut som är i linje med den du är och det du tror på. Du är självständig, disciplinerad och målmedveten och behöver inte bekräftelse utifrån. Det är enkelt för dig att vara kopplad till din egen kraft, samtidigt som du naturligt existerar i harmoni med din omgivning, med respekt för avvikande åsikter och val.

Den inre elden är viktig symbol – en nyckel för att förstå Manipura. Om du förkastar din inre eld kommer den att slockna. Men det finns också en risk för att elden exploderar på ett destruktivt sätt. Så det är en kraft som ska användas på ett klokt sätt. Den inre elden visar vad du brinner för, samtidigt som den ger dig kraft att sätta gränser eller tacka nej när det behövs. Så var inte rädd för att låta din inre sol utstråla din själsliga styrka!

Men var ändå uppmärksam. Om du blir väldigt dömande eller kontrollerande kan det vara ett tecken på att ditt solar plexus chakra inte är balanserat. Du kanske manipulerar andra eller använder din kraft på fel sätt. Obalansen kan också visa sig genom att du känner dig kraftlös eller fokuserar väldigt mycket på små detaljer, utan att kunna se helhetsbilden. Du kanske har svårt att hitta en riktning eller ett syfte. Du kanske ständigt går runt med en massa idéer, men det känns utmanande att faktiskt förverkliga dem.

Hur kan man då balansera solar plexus chakrat? Mycket handlar om att vara sann mot sig själv och våga vandra i den inre eldens riktning. Kanske någon insikt kom till dig redan när du läste det här inlägget? Här är fem tips som funkat för mig:

  • Vänd dig mot solen och känn hur kraften strålar in i ditt solar plexus chakra. Meditera kring din inre eld.
  • Öva på att sätta gränser och stå för det du innerst inne tror på.
  • Skriv ner dina drömmar och mål, t.ex. i en dagbok, och gör upp en plan för hur du förverkligar dem. Kom ihåg att följa upp dina framsteg och jubla över din framgång.
  • Klä dig i gult / guld eller bär t.ex. kristallen citrin för att stödja solar plexus chakrat.
  • Sjung mantrat "RAM", t.ex. med hjälp av den här videon:

 

 

Symbolen för Manipura är en cirkel med 10 kronblad och en triangel som pekar neråt. Det symboliserar elden och den jordande kraften som strömmar genom dig, enda ner till jordens glödande mittpunkt. 

Tänk på solen, tänk på lägerelden, tänk på facklan. Eld i olika former – kraftkällor som centrerar sin kraft. Inspireras av dem! Ta kontakt med ditt solar plexus chakra och känn kraften i din inre eld. Låt det blir facklan som lyser upp vägen framför dig.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar