blogg banner 2

Chakraskolan: MULADHARA

Skrivet av Hanna Rosvall 23.04.2018 | 1 Kommentarer

root4

 Vi börjar längst ner. Kroppens första chakra heter Muladhara och hittas vid ryggslutet – i området kring bäckenbottnen och de tre första ryggkotorna. På Sanskrit betyder Mula 'rot' och Adhara 'stöd' eller 'bas'. Inte så konstigt att rotchakrat förknippas med jordelementet och att bli grounded, jordad. Det här energicentret håller dig djupt rotad så att alla livets delområden kan sprudla.

Rotchakrat förknippas med grundtrygghet. Överlevnad, tak över huvudet, mat på bordet, en trygg tillvaro, sömn osv. Det är också länkat till mer abstrakta trygghetskänslor så som finansiell trygghet, en trygg arbetssituation, ett tryggt förhållande, känslan att ha kontroll över sin tillvaro eller förmågan att ha båda fötterna på jorden.

Många går runt med en ständig känsla av att något saknas. Fastän man egentligen har allt man behöver (och mer!) känns det som att man borde ha mer, vara mer, kunna mer, hinna med mer. Så trots att de flesta av oss har det väldigt bra rent överlevnadsmässigt kan en allmänt stressig och prestationsinriktad livsstil lätt bidra till att grundtryggheten inte alltid känns så självklar. När jag var som mest stressad upplevde i alla fall jag stunder när undrade 'hur jag skulle överleva' från en dag till en annan.

När grundtryggheten saknas, av en eller annan orsak, kan det leda till blockeringar i rotchakrat. På det mentala planet kan blockeringen visa sig som negativitet, cynism, girighet, ängslighet, oro, rädslor. Det kan också uppstå fysiska besvär kopplade till matsmältningssystemet, urinblåsan, nedre ryggen eller fötterna. Större blockeringar sägs kunna leda till ätstörningar eller överdriven misstänksamhet, paranoia. I bästa fall är symptomen en vänlig påminnelse att skapa mer trygghet i tillvaron och landa Här och Nu.

Jag märker tydligt när mitt rotchakra inte är balanserat. När jag reser får jag t.ex. ofta problem med matsmältningen eftersom det tar en stund innan jag hittar tryggheten på en ny plats. Jag har också en tendens att 'flyta iväg' till högre höjder och då får jag värk i benen – en påminnelse att komma tillbaka till kroppen, till jordens yta. När jag insåg kopplingen blev det lättare att förhålla sig till symptomen och se dem som viktiga meddelanden från min kropp.

Hur kan man då öppna blockeringar i rotchakrat? Det viktigaste är att hitta sina rötter igen, känna sig trygg där man står. Här är fem enkla tips:

 • Gå ut i naturen, krama ett träd!
 • Klä dig i röda kläder – rött är rotchakrats färg
 • Skriv ner dina rädslor & hur du kan övervinna dem
 • Försök att vara Här & Nu så ofta som möjligt
 • Öva mantrat "LAM", t.ex. med hjälp av den här videon:

 

 

Symbolen för Muladhara är en lotusblomma med fyra blad. Triangeln i mitten symboliserar uppåtstigande energi – själen som, genom sina jordliga rötter, kan spira uppåt. Kvadraten är nämligen jordelementets symbol. Rotchakrat är fundamentet för vårt energisystem och möjliggör att energin kan färdas ända upp till hjässan. Därför är det så otroligt viktigt att börja här, i roten. När grundarbetet är gjort har man sedan goda förutsättningar för att bygga ett välbalanserat och fritt flödande energisystem i sin kropp.

 

Vad är ett chakra? Läs min introduktion till Chakraskolan här.

 

Kommentarer

 • Emma 25/04/2018 5:59pm (2 år sen)

  Åh, det här är så intressant! Ser fram emot att läsa din version av chakraskolan :)

  • Hanna Rosvall 26/04/2018 2:08pm (2 år sen)

   Eller hur! Chakrasystemet är så otroligt intressant. Fint att du också tycker det :) Ha en bra dag!

Skriv en kommentar