blogg banner 2

Chakraskolan: SWADHISTHANA

Skrivet av Hanna Rosvall 02.05.2018 | 0 Kommentarer

sacral2

Chakraresan fortsätter! I förra delen introducerade jag kroppens första chakra, Muladhara. Idag är det dags att färdas ett steg uppåt och bli bekant med det s.k. Sakralchakrat, Swadhisthana. Chakrat sägs vara beläget mellan svanskotan och blygdbenet – vissa säger att det sträcker sig till könsorganen och äggstockarna / testiklarna. Själva namnet kan översättas till "din egen plats" eller "jagets boning". Inte så konstigt att chakrat spelar en stor roll i hur vi uttrycker oss.

Sakralchakrat är starkt kopplat till känslor, relationer, sexualitet, kreativitet och fantasier. Chakrat mår bra när vi tillåter oss själva att uppleva den inre och yttre världen med hjälp av alla våra sinnen – syn, hörsel, smak, lukt, känsel. Eftersom Swadhisthana representerar vattenelementet styr chakrat vårt flow. Hur flexibla är vi? Hur hanterar vi utmaningar? Hur lätt har vi att acceptera oss själva och andra med öppet sinne? Om vi har känslor eller tankar som håller oss tillbaka – t.ex. "jag borde inte / kan inte / får inte" – skapar det ofta blockeringar i sakralchakrat.

Blockeringar kan visa sig som beroenden. Det kan handla t.ex. om mat, träning eller alkohol – saker som snabbt tillfredsställer njutningen som vi undanhåller från oss själva. PMS och låg energi är andra vanliga symptom. Det kan också handla om att bli beroende av andra människor, ha svårt att sätta gränser eller känslomässiga utmaningar – att inte känna något alls eller att vara helt uppslukad av sina känslor. Högkänslighet beror dock inte på en chakraobalans, utan ett högkänsligt nervsystem.

Sakralchakrat är också energicentret för vår sexuella kraft. Det är en fantastiskt fin och stark skapande kraft, trots att bl.a. många religioner försökt förtrycka den i många århundraden. Jag kommer aldrig att glömma när en kompis berättade att hennes mormor beskrivit samlag med orden: "Det är bara att blunda och göra sin plikt för fosterlandet." What! När de här attityderna delvis hänger kvar är det inte så konstigt att många känner att de inte fritt kan uttrycka sin sexualitet. Många kan också uppleva att de skäms över sin kropp, att det är svårt att uttrycka sina önskemål för sin partner eller att det är fult att utforska sin njutning på egen hand.

Sammanfattningsvis: Njutning behövs! Det är 100 % okej att känna njutning. När sakralchakrat är balanserat är det dessutom tryggt att njuta eftersom kroppen inte halkar in i ett beroende, dvs. så att det blir för mycket av det goda. Jag har själv länge tyckt att jag måste 'förtjäna' njutning, dvs. att det är en slags belöning, men genom att jobba med mitt sakralchakra har jag blivit mycket bättre på att unna mig själv saker utan anledning. Trots att jag alltid varit en väldigt kreativ person har en viktig lärdom också varit att dumpa den inre kritikern som begränsar mitt skapande.

Hur kan man då öppna blockeringar i sakralchakrat? Det viktigaste är att hitta tillbaka till ditt flow och din kreativa skapande kraft. Här är fem enkla tips:

  • Dansa som om ingen ser dig! Det finns en otrolig kraft i röra sig fritt.
  • Öppna dina sinnen med eteriska oljor, rökelse eller doftljus.
  • Gör något kreativt – skriv, måla, baka – skapa utan att bry dig om slutresultatet.
  • Klä dig i något oranget – orange är sakralchakrats färg.
  • Öva mantrat "VAM", t.ex. med hjälp av den här videon:

 

 

Symbolen för Swadhisthana är en cirkel med sex kronblad och en månskära. Cirkeln representerar vattenelementet, den oftast silverfärgade månskäran likaså. Vatten, flow och känslor är ju ganska nära besläktade. Det finns också starka kopplingar till den feminina kraften – måncykeln och livmoderns skapande kraft. Ett extra tips för alla kvinnliga läsare är därför att omfamna sin kvinnlighet och skapa en relation till sin livmoder. I många fall kan det också hjälpa till att minska PMS. För mig är det i alla fall så att ju mer obearbetade känslor jag har, desto mer mensvärk.

Boktips! För mig har böckerna Womb Wisdom: Awakening the Creative and Forgotten Powers of the Feminine samt Sacred Relationships varit riktiga ögonöppnare. Böckerna är vackert välskrivna och fulla av meditationer och andra praktiska övningar som i alla fall hjälpte mig att blomma ut på ett helt nytt sätt.

 

Vad är ett chakra? Läs min introduktion till Chakraskolan här.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar