blogg banner 2

DAG 3. Man kan ta kvinnan från bergen, men inte bergen ur kvinnan

Skrivet av Hanna Rosvall 28.02.2018 | 0 Kommentarer

IMG 7

Jag har valt att dedikera 5 dagar till tystnad, meditation, yoga och introspektion. Det här är Dag 3. Läs varför i inlägget Heliga berg har inte monopol på helgon.

 

Mitt i frukostförberedelserna tog jag en paus och började spontant dagen med Kirtan Kriya. Det är en meditation från traditionen kundaliniyoga som jag gör nu och då. Genom att påminna om hur vi alla är kopplade till de större cyklerna i Universum hjälper meditationen mig att förflytta mig från huvudet till hjärtat igen. Stavelserna i mantrat Saa Taa Naa Maa står nämligen för begynnelse/kosmos, liv/existens, död/förändring och pånyttfödelse/förnyelse. Eftersom man kopplar mantrat till 4 olika mudran (fingerpositioner) skapas dessutom ett starkt fokus.

Under Kirtan Kriya använder man "the three languages of consciousness". Det innebär att man först sjunger mantrat högt i 2 minuter, sedan viskar mantrat i 2 minuter och slutligen upprepar mantrat tyst för sig själv i 2 minuter. I den här versionen fortsätter man med 2 minuter tystnad, 2 minuter viskningar och 2 minuter sång så att hela meditationen blir 12 minuter lång. Yogi Bhajans ursprungliga instruktioner lär ha varit mycket längre än så, men jag har förstått att 12 minuter ska vara acceptabelt ändå. Ett tips är att söka upp Kirtan Kriya på YouTube – den är enkel att lära sig bara någon visar hur man kommer igång. På Spotify finns en färdig 12 minuter lång meditation som jag brukar använda för att inte behöva sitta och räkna minuter. Kommentera gärna om du testade!

Trots strålande solsken blev det ingen längre promenad idag. Det har varit så kallt att min hund, Wilja, blivit till en orörlig isbit efter 5 minuter. Istället kom jag på mig själv med att ha stenhård bergslängtan. Lite lustigt med tanke på att hela den här 5-dagars-tystnaden uppstod från min insikt att bergen innerst inne inte kan erbjuda mer än tystnaden här hemma. Ändå var det som om någon uråldrig längtan vaknade inom mig. Det kanske låter konstigt, men min relation till bergen är väldigt personlig. Det känns ungefär som att bergen är familjemedlemmar som jag ofrivilligt har tappat kontakten med.

Sedan kom insikten: Man kan ta kvinnan från bergen, men inte bergen ur kvinnan. Det måste ha varit inkashamanen från ett tidigare liv som vaknade inom mig eftersom jag snart satt på golvet och plockade ihop en Mesa. En Mesa är ett "medicinknyte" som ursprungsbefolkningens medicinmän/kvinnor alltid bar med sig. Den innehåller 4 stenar som symboliserar de 4 väderstrecken, kristaller, symboler för månen/solen och andra föremål som förstärker medicinknytets intention (t.ex. att beskydda eller hela). I de fyra stenarna kallade inkafolket, med hjälp av intention och andning, in mäktiga berg vars kraft följde med dem vart de än gick.

Jag kallade alltså bergen till mig och satte mig för att meditera. På bomullstyget framför mig fanns Machu Picchu i norr, Himalayas i öster, australiensiska Blue Mountains i söder, ett berg i finska Lappland i väster samt kristaller för de fyra elementen, solen och månen. Trots att jag oftast lever mer uppe bland molnen än med fötterna på jorden kunde jag känna hur hela min kropp blev tung. Det var nästan som att bergens andar blev en del av mig och förankrade mig stadigt på jordens yta, samtidigt som tankarna ändå kunde flöda fritt ovanför molnen. Jag har aldrig upplevt något liknande.

Kanske för första gången i mitt liv kände jag mig jordad, Grounded. Det var obeskrivligt fint. När jag senare på dagen ställde mig för att göra Tadasana (Mountain Pose, se bilden i inlägget) var det med en nyfunnen stadga, stillhet och styrka. Man kan säga att jag hittade bergen inom mig.

Än en gång visade sig Ram Gopal ha rätt:

"What one does not trouble to find within will not be discovered by transporting the body hither and yon. Are you able to have a little room where you can close the door and be alone? That is your sacred mountain."

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar