blogg banner 2

Visa alla inlägg skrivna december 2020

Förankringens kraft

Skrivet av Hanna Rosvall 16.12.2020

IMG 4737

Jag sitter på ett nästan tomt tåg. I en papperspåse har jag knäckebröd, äpplen, apelsiner och nejlikor – väldoftande julpynt som jag snart ska hänga upp i stallet i fina vänners sällskap. På golvet ligger Wilja lugnt, inbäddad i sin julröda jacka. Det är ingen självklarhet att hon kan känna sig så lugn i kollektivtrafiken. Men just då gör hon det. Och det känns otroligt fint.

Jag tar ett djupt andetag och blundar. Medan luften färdas in och ut ur mina lungor kapslar jag in känslan av kärlek och harmoni. Jag låter glädjen och tacksamheten fylla hela mig, tills jag berörs till den grad att jag känner mig tårögd av lycka. Jag låter tummen och pekfingret på min högra hand mötas med ett mjukt tryck. Jag förankrar min upplevelse. Och sedan öppnar jag ögonen igen.

Allt började med ett kort som heter "Förankringens kraft". Kortets budskap är att medvetet fokusera på det en vill ha mer av i sitt liv. Energy goes where attention flows. Law of Attraction. Ja, du har säkert hört någon variant av det där. Men det jag älskar med det här kortet (som är en del av Niina-Matilda Kuusistos kortlek) är att det talar om förankring på ett väldigt konkret sätt. Kortets uppmaning är nämligen att hitta någon rörelse – vad som helst – som utförs i samband med förankringen.

Jag har valt att låta tummen och pekfingret på höger hand mötas. Det är alltså min ritual som jag gör varje gång jag befinner mig i en stund som jag vill förankra i mitt liv. När jag ser att lönen kommit in på mitt bankkonto förankrar jag känslan av överflöd. När jag är fylld av kreativitet i något projekt förankrar jag känslan av flow. När jag klarar mer än jag trodde förankrar jag känslan av styrka och mod. När jag får hem ett fullkomligt friskt besked från cellprovet förankrar jag känslan av hälsa och välmående. När jag får luta mig tillbaka i Henriks armar, i vår lägenhet, förankrar jag känslan av tacksamhet. Och så vidare, och så vidare, och så vidare.

Det finns oändligt många stunder som kan förankras på en dag. Genom att medvetet förankra dem stannar jag upp i stunden, mitt i upplevelsen, och tar ett slags energimässigt fotografi som jag sedan kan bära med mig. Med tiden samlas de här bilderna, känslorna och upplevelserna på hög. Jag uppfylls av den magi som ständigt finns tillgänglig i min vardag. Och jag börjar rent av leta efter de där stunderna som jag kan förankra.

Jag tror verkligen att min förankringsritual hjälper mig att bjuda in mer av det jag vill ha i mitt liv. Det blir ju annars så lätt att fokusera på det som saknas eller det som är fel. Men om jag istället skiftar fokus till det som finns – det som är helt och friskt och fullkomligt och fantastiskt – tror jag att det i sig skapar förändring. Eller det är i alla fall min upplevelse.