blogg banner 2

Det här med Karma

Skrivet av Hanna Rosvall 17.09.2018 | 0 Kommentarer

DSCF0201

 

Jag måste erkänna att det är lite nervöst att skriva det här inlägget. Karma – ett så laddat ord. Och samtidigt ett lite flummigt begrepp. Jag och Henrik har haft många långa diskussioner kring ämnet vid olika tillfällen. Vi är inte helt överens om man säger så. Och det behöver vi inte heller vara. Yogafilosofin är ändå något som allt starkare bidrar till att forma min världsbild. Därför vill jag dela med mig av det jag har lärt mig och upplever vara sant. Du behöver inte hålla med, men jag ber dig att läsa med ett öppet sinne.

Karma och reinkarnation är väldigt främmande i västvärlden. De allra flesta blir bekanta med begreppen typ när religionsläraren introducerar världsreligionerna. Du kanske hade en annan upplevelse, men i alla fall jag fick lära mig att karma och reinkarnation är lite lustigt och gulligt och i-n-t-e något som 'vi här i västvärlden' tror ett dugg på. I get it – tankarna är inte en del av den kristna religionen. Å andra sidan har man hittat bortglömda (eller bortgömda?) evangelium där reinkarnation är en av Jesus centrala läror. Varför valde kyrkan att inte ta med dem i Bibeln? Det kan man verkligen fråga sig. Men det är en helt egen diskussion.

När jag började studera yogafilosofi öppnades en helt ny värld. Personligen kände jag att så många pusselbitar föll på plats – allt det jag själv upplevt men som kristendomen, som jag är uppväxt med, antingen förnekat eller inte riktigt kunnat förklara. Särskilt Paramahansa Yogananda – gurun som tog yoga till västvärlden – har hjälpt mig med många insikter. Jag kan varmt rekommendera hans böcker! I det här inlägget kommer jag därför att luta mig tillbaka på Paramahansa Yoganandas bok Karma & Reincarnation.

 

51S5 UGCakL. SX404 BO1204203200

 

Vad är karma? Och vad gör det för skillnad? Läs vidare så ska jag försöka förklara. Men först vill jag inleda med ett citat av författaren Byron Katie. På något sätt summerar det, i all sin enkelhet, begreppet karma genom några meningar:

 

"Life is simple.
Everything happens
FOR YOU not TO YOU.
You don't have to like it...
it's just easier if you do."
// BYRON KATIE

 

Karma handlar om orsak och verkan (the law of cause and effect). Det du sår skall du också skörda – det lär också den kristna Bibeln. Den som sår frön av ondska får skörda lidande, den som sår frön av godhet får skörda glädje. Enligt Paramahansa Yogananda handlar karma dock inte bara om konkreta gärningar. "To understand karma, you must realize that thoughts are things. The very universe, in the final analysis, is composed not of matter but of consciousness." Så som jag skrev igår upplever jag allt starkare att min inre värld reflekteras också omkring mig.

Karma handlar om att ta ansvar. Paramahansa Yogananda är väldigt tydlig på den här punkten. Människans själ är, i grunden, varken god eller ond. Det du är i dag är resultatet av alla val du gjort i det här livet, och tidigare liv. Dock påminner Paramahansa Yogananda att ingen ska använda karma för att bortförklara sitt beteende. Han skriver: "To avoid having to face the need to improve. ... We blame anything and anyone but ourselves." Att ta ansvar för sin egen karma innebär alltså en genuin vilja att se sig själv i spegeln – att alltid begrunda lärdomarna i både med- och motgångar.

Karma handlar om att ta tillbaka sin egen kraft. Tidigare hade jag en tendens att tycka synd om mig själv – stackars mig som har otur och hamnar ut för otrevliga människor. Karmaglasögonen har hjälpt mig att få fågelperspektiv. Jag har insett hur jag själv, genom min fria vilja, har bjudit in trista saker i mitt liv. När jag var negativ och dömde andra drog jag till mig dömande och negativa människor. Ju mer jag lär mig om metafysik, desto bättre kan jag också förstå vad olika sorters ohälsa har försökt berätta för mig. Men alla förändringar kunde ske först när jag slutade se mig själv som ett offer – när jag insåg att jag själv har makten att förändra mitt liv.

Karma handlar om frihet. Paramahansa Yogananda skriver: "Accuse no one, not even yourself. Blame and accusation won't erase what has been done; it will affirm, rather, your dependency on circumstances over which, truly, you have lost control." Förändring kan bara ske vid ett tillfälle: Nu. Inte i det förflutna, inte i framtiden. Nu. Jag sätter mina egna begränsningar. Om det inte är möjligt att göra en konkret ändring kan jag alltid, alltid, alltid påverka hur jag förhåller mig till något. Inom mindfulness talas det mycket om den så kallade 'autopiloten'. Det är den som behöver ersättas med medvetna beslut. Jag har insett att frihet framförallt är ett inre tillstånd.

Karma handlar om lösgörande. Paramahansa Yogananda skriver: "We should strive for health, prosperity, and wisdom without fear of failure. But we should remain non-attached and even-minded, throughout." Jag har, gång på gång, fått lära mig hur viktigt det är att våga släppa kontrollen och lita på Universum. Att inte jaga efter saker utan möjliggöra dem, låta dem komma till mig. Jag övar också ständigt på att inte klamra mig fast vid händelser eller personer som gjort mig illa. Enligt den filisofisk-spirituella bokserien "The Law of One" är det faktiskt förlåtelse som får karmahjulet att stanna – det är något jag alltid försöker komma ihåg.

Karma handlar också om odödlighet. Innerst inne är vi själar på en kosmisk resa. Visste du att ordet yoga är Sanskrit och betyder att förena? Enligt yogafilosofin är vår främsta uppgift som människor att, till exempel genom yogaövningar, vakna upp ur vår dröm (Maya, den kosmiska illusionen), komma ihåg vem vi är och blir ett med Universum igen. Så som Paramahansa Yogananda beskrivet det: "Just as electricity does not die when a light bulb breaks, so our real self is not destroyed at death but retires into the infinite ... We are not flesh; we are Spirit." Kroppen är ett tillfälligt hem. Det är en plats dit själen återvänder, om och om igen, tills den har lärt sig tillräckligt. Lite som när man studerar och skriver prov – ibland behövs flera omtenter innan man kan gå vidare.

Det kanske låter förenklat – för enkelt. Kan karma verkligen förklara varför en del människor lever i fattigdom, krig, lidande, smärta, sjukdom medan andra får födas med många privilegium? Jag har upplevt att det ofta är utmanande att ta ett steg tillbaka och neutralt begrunda de här filosofiska frågeställningarna. Det är så mycket känslor inblandade. Diskussionen eskalerar lätt till ett "om allt är karma kanske man bara ska skita i allt och acceptera allt lidande" -stadie. Men karma handlar inte om det.

Karma är lite som den där störiga läraren som pushar dig tills du förstår. Karma är lite som den där envisa föräldern som är hård men kärleksfull i ett försök att styra in dig på rätt väg. För mig har det varit en viktig vändpunkt att förstå det här. Life happens for you, not to you. Ja, ibland är det svårt att inte ta saker personligt eller brista ut i ett förtvivlat VARFÖR. Men det är en del av processen. Jag är här för att lära mig. Jag är här för att minnas. Jag är här för att bli fri.

När jag hörde om karma i skolan kunde jag inte förstå det. Dels på grund av sättet som det presenterades, dels för att jag inte var redo att ta informationen till mig. De senaste sex åren har jag, tack vare yoga och stora livsförändringar, fått uppleva de här sakerna i praktiken. Och det gör stor skillnad. Det är min utgångspunkt – det är därför det är sant för mig. Du behöver känna efter och inse vad just du tror på, vad som är sant för dig.

 

I mitt nästa inlägg ska jag skriva om reinkarnation. Paramahansa Yoganandas bok behandlar både karma och reinkarnation eftersom de onekligen går hand i hand. Så, stay tuned!

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar