blogg banner 2

Det här med tidigare liv

Skrivet av Hanna Rosvall 18.09.2018 | 1 Kommentarer

star 1096934 1920

 

Tror du på tidigare liv? Reinkarnation, själavandring. För många i västvärlden är det en väldigt främmande tanke – det var det också för mig. Det finns så många frågor. Därför känner jag att mitt blogginlägg om karma behöver följas upp. Reinkarnation är nämligen en viktig nyckel för den som vill förstå karmagrejen. Om du klickat dig in antar jag att du i alla fall bär på en liten nyfikenhet kring allt det här. I vilket fall som helst ber jag dig, än en gång, att läsa med ett öppet sinne. Bjud in de här tankarna och känn om de resonerar. Om de inte gör det är det också okej.

Jag har lärt mig om tidigare liv på många olika sätt. Dels har Paramahansa Yogananda – som till stora delar inspirerade gårdagens inlägg – hjälpt mig att förstå den uråldriga yogafilosofin. Jag kan varmt rekommendera hans bok Karma & Reincarnation som jag också refererar till i det här inlägget. Dels har författare som Elisabeth Haich och David Wilcock gett mig viktiga insikter. I boken Initiation skriver Haich, genom sina egna minnesbilder, om forntida Egyptens syn på reinkarnation.

Det finns många tankar, teorier. Någonstans har jag läst att vissa själar kan vänta 500 år på nästa kropp, andra tar en ny kropp direkt. Det finns själar som för första gången kommer till jorden, har svårt att anpassa sig till den här verkligheten. Och så finns det allt fler som säger att jorden närmar sig en stor förändring, vilket innebär att ungefär alla som någonsin levt på jorden nu kommit hit för att storstäda i sin karma så att det sedan är möjligt att stiga upp, ascend, till en nivå av högre medvetande. David Wilcock reder ut det här i detalj i sin serie "Wisdom Teachings" (särskilt s. 7).

Visste du att det faktiskt har forskats en del i reinkarnation? Jag vill nämna särskilt Dr. Ian Stevenson som, i 50 år, arbetade som professori i psykiatri vid University of Virginia School of Medicine. Han började intressera sig för återfödelse 1960 när han hörde att ett barn i Sri Lanka kunde komma ihåg ett tidigare liv. Händelsen ledde till att Dr. Stevenson undersökte 3 000 liknande fall. Han drog slutsatserna att det finns ovanliga kunskaper, fobier och beroenden som inte kan förklaras genom personens släktskap eller levnadsmiljö. Till och med födelsemärken kan överföras och berätta om tidigare liv. Du kan läsa mer om Dr. Stevensons forskning här.

Det kanske låter crazy, men jag har också fått uppleva tidigare liv i praktiken. Sedan jag var barn har jag t.ex. haft några irrationella och oförklarlig rädslor. Det finns färdigheter som kommit till mig nästan utan träning. Minnesbilder från 4 tidigare liv har vaknat i det här livet – saker jag drogs till redan när jag var barn. Väldigt överraskande har jag nyligen fått möta min mamma från ett tidigare liv i Egypten. Dessutom hör jag ständigt fler och fler intressanta berättelser från andra som haft liknande upplevelser. Min existens flätas samman med mina närmaste vänner – det blir allt tydligare att det här inte är första gången vi träffas.

Reinkarnation skapar naturligtvis många frågor. Vad betyder det att träffa en förälder från ett tidigare liv? Varför återförenas man med personer från en svunnen tid? Vad betyder det när någon som gör 'allt rätt' plötsligt råkar ut för något hemskt? Kan man hålla en allvarligt sjuk person 'ansvarig' för sitt tillstånd? Är det verkligen meningen att någon ska födas i ett krigsdrabbat land eller leva i fattigdom? Orättvisan är nog svårast att förstå.

 

"Nothing ever goes away
until it teaches us
what we need to know"
// PEMA CHÖDRÖN

 

Det är här vi återvänder till begreppet karma – orsak och verkan. Vi får samma läxa i olika former, tills vi lär oss, så som buddhistmunken Pema Chödrön beskriver i ovanstående citat. Paramahansa Yogananda ger ett exempel. Ständigt stridande familjemedlemmar kan ha varit fiender i ett tidigare liv. Karmas lag låter själarna samlas i en ny kontext – en familjegemenskap – så att de kan ha nya förutsättningar att se likheter framom olikheter och därmed sluta fred. Får mig att tänka på en kvinna jag nyss träffade. Hon berättade att hon, i ett tidigare liv, blivit mördad av en person som i det här livet är hennes svärmor...ojdå :) Jag säger inte att det alltid är så här, men läran om karma & reinkarnation har i alla fall hjälpt mig att försöka förhålla mig kärleksfullt också till relationer som är utmanande. Vad vill personen eller situationen lära mig?

Reinkarnation har att göra med vår fria vilja och hur vi använder den. Oberoende av omständigheterna kan vi alltid, i någon form, välja mellan ljus och mörker. Låt oss anta att det här är sant, att våra val reflekteras i nästa liv. Det skulle betyda att man, genom sina val, kan skapa förutsättningar för utmaningar i nästa liv. Paramahansa Yogananda ger ett exempel: "Medical doctors would say that John inherited insanity from his insane father, but the metaphysician would say that John attracted an insane parent in this life because his soul brought back the tendency of insanity from his former life." Det kan förstås finnas många bidragande orsaker. Men om metafysik är nytt för dig kan du t.ex. börja med att läsa Louise Hay's symptomlista, dvs. vilka själsliga sår som kan dölja sig bakom fysiska sjukdomar.

Reinkarnation handlar också om ouppfyllda begär. Om vi, på vår dödsbädd, önskar att vi skulle ha fått det ena eller det andra behöver vi komma tillbaka till jorden för att materialisera begäret i fråga. Ska man då sälja allt man äger och bo i en grotta i väntan på upplysningen? Inte nödvändigtvis. Enligt Paramahansa Yogananda kan begären följa med ut i skogen. "If we live as hermits in the forest, we may not live hygienically, and may die from disease. If we live in the world without peace, we may die of mental worry." Det centrala verkar alltså vara att finna den inre friden och friheten, oberoende av var och hur man lever just nu. Tanken går han i hand med mindfulness, som faktiskt baserar sig på Buddhismen.

Reinkarnation är dessutom ett sätt att motverka all sorts separation. Så som jag skrev igår är ordet yoga Sanskrit och betyder att förena. Karma och reinkarnation handlar alltså om gemenskap. Enligt hinduismens gamla mästare behöver en själ uppleva hur det är att leva som olika mineraler, växter, djur, människor (med alla hudfärger). Allt för att skapa acceptans. Paramahansa Yogananda skriver: "When you feel that the stars, clouds, birds, beasts, men and outcasts are all your blood relatives ... you will no longer be compelled to reincarnate." Målet med yoga är alltså inte att kunna stå på händerna, utan att nå den här insikten: Vi är alla ett.

Innerst inne är vi alla själar på en kosmisk resa. "We're all just walking each other Home", så som den kloka Ram Dass uttrycker det. Precis allt och alla – i varje inkarnation du upplever – kan lära dig något och hjälpa dig att hitta hem igen. Hem till dig Själv. Paramahansa Yogananda skriver: "Reincarnation is the process through which the Spirit returns to Itself – from the many to the one."

Ändå är det svårt att förstå. Sjukdomarna. Lidandet. Jag funderar mycket på det. Men mitt i allt detta inspireras jag av personer som väljer att se smärtan som en lärare. Som fysikern Claude Poncelet som bestämde sig för att lyssna till sin lungcancer istället för att strida och kriga och bekämpa. Det var ingen lätt process, men han lärde sig att förstå varför sjukdomen hade kommit till honom. Insikterna ledde till tacksamhet. Kan man vara tacksam för cancer? Låter sjukt. Men om vi accepterar att det här livet är ett pyttelitet ögonblick på den odödliga själens tidslinje... Vem är vi då att avgöra vilka upplevelser vi behöver eller inte behöver för att bli fria från karmahjulet?

Men ändå. Upplevelser är inte isolerade – det är många som påverkas. Föräldrarna som just fått ett missfall har svårt att tänka sig att själen de väntade på bara behövde en kort stund som människa. Släktingarna som ser en familjemedlem lida har svårt att ta ett steg tillbaka och säga: "det är för allas högsta bästa". Vem kan egentligen veta det? Jag har inte heller några svar. För en stund sedan såg jag på Facebook en video där en man slog ihjäl en hund. Vad fan är det för karma som leder till sådant beteende?! Ofattbart.

Kanske det ändå är den fria viljan som är viktigast. Paramahansa Yogananda skriver att ingen själ i grunden är god eller ond. Vi föds inte heller som slavar, tvingade att följa ett visst ödets skådespel. Ingen tvingar oss att göra dåliga val – dem väljer vi själva. Det kan finnas anlag eller tendenser från tidigare liv som påverkar oss, men möjligheten till förändring är också ett lika starkt frö som ligger i jorden och väntar på rätt förutsättningar för att gro.

Precis som de flesta av oss inte kan komma ihåg livet i livmodern kan vi oftast inte heller komma ihåg tidigare liv. Vackert så – det skulle inte vara särskilt uppmuntrande att komma ihåg allt vi fått kämpa oss igenom. Och vem skulle frivilligt vilja uppleva tonåren, ålderdomen, om och om igen? Samtidigt är reinkarnation en möjlighet att få börja om, också för dem som gjort en hel del fel i sitt liv. Det är något fint i det. Alla ska ha en chans att hitta hem igen – oberoende av hur länge det tar.

Det blev en lång text – kanske ett bevis på att det här är ett stort och svårt ämne. Så jag tackar dig som läst alltihop och hoppas att jag kunnat ge dig nya tankar. Jag vet att det är mycket att ta in. Och jag vill vara tydlig med att inget är svartvitt, ingen har alla svar. Det jag skrivit idag är bara ett litet ytskrap, ett sätt att se på saken. Mitt sökande har bara börjat, men det känns som att jag är på rätt väg. Det är dock min sanning – summan av allt det jag upplevt och tagit till mig. Så jag uppmuntrar också dig att söka vidare, hitta det som är sant för dig. Och om du just nu går igenom något utmanande var min avsikt inte att säga skyll dig själv eller förminska din upplevelse på något sätt. Vi har alla en egen väg att gå, och jag önskar att alla vägar – oberoende av hur de ser ut – får leda till helande insikter och kärlek.

 

Bild: Pixabay 

 

Kommentarer

  • Snubbe 26/09/2018 4:57pm (2 år sen)

    "Sedan jag var barn har jag t.ex. haft några irrationella och oförklarlig rädslor. Det finns färdigheter som kommit till mig nästan utan träning. Minnesbilder från 4 tidigare liv har vaknat i det här livet – saker jag drogs till redan när jag var barn. " Kan mycket bra ha att göra med genetik eller det som psykologen Carl Jung kallar det "kollektiva pmedvetandet". https://sv.wikipedia.org/wiki/Kollektiva_omedvetna

    • Hanna Rosvall 29/09/2018 2:38pm (2 år sen)

      Jodå, jag tror absolut att vi har ett kollektivt omedvetande som verkar på fler plan och starkare än man kunde tro :) Carl Jung är också en väldigt intressant person eftersom han, förutom psykologi, var väldigt intresserad av shamanism. Kolla t.ex.: https://www.amazon.com/Jung-Shamanism-Dialogue-Retrieving-Sacred/dp/1425115438

Skriv en kommentar