blogg banner 2

"Det var inget", eller?

Skrivet av Hanna Rosvall 19.03.2018 | 1 Kommentarer

IMG 11

Jag försöker göra så många goda gärningar som möjligt. Inte för att samla karmapoäng utan för att det känns väldigt naturligt för mig – Gyllene regeln och så vidare. För varje gång någon av oss osjälviskt, utan att förvänta sig något tillbaka, gör något gott sänder det ut kärleksfulla vibbar i vår värld. Och just nu behöver världen de här vibbarna mer än någonsin.

Det behöver inte vara något märkvärdigt. Jag försöker t.ex. plocka ett skräp varje dag – jag har ändå påsar med mig när jag går ut med hunden – eller hålla upp dörrar, eller önska personen i kassan en fin fortsättning på dagen, eller ge en komplimang åt någon jag inte känner. Goda gärningar kallas  också för Random Acts of Kindness och det är ofta precis vad de är – oplanerade tillfällen att göra något fint för någon annan. Idag fick jag t.ex. möjligheten att hjälpa en äldre dam att föra bort kundvagnen på Minimanis parkering. Det var fint. Det var värdefullt.

En sak jag funderat mycket på den senaste tiden är hur jag svarar när någon tackar mig. Av någon orsak är det väldigt naturligt för mig att säga "Det var inget". Vaddå inget? Om man gör något som någon uppskattar och vill tacka för är det väl ändå något? Att jämställa gärningen med "inget" är nästan som att förringa sina egna förmågor. Varför är det svårt att rakryggat ta emot ett tack, uppskatta det och se värdet i det? Att vifta bort ett tack är ju dessutom lite respektlöst mot den som ville säga tack – nästan som att personen tackade för något obetydligt.

"Varsågod" är ju egentligen ett så himla enkelt och fint svar. Var så god. Var god. Nästan som en uppmaning att föra den goda gärningen vidare – att ta tillfället i akt och göra något gott när man själv får chansen. Jag tänker i alla fall bli mer medveten om vilka ord jag väljer i framtiden. För ord har faktiskt en väldigt stor betydelse. Varje bokstav är en ny möjlighet att sprida mer ljus och kärlek.

Kommentarer

  • Vasabo 20/03/2018 12:00am (16 månader sen)

    Det bästa sättet är väl bara att svara med ett tack.

    • Hanna Rosvall 20/03/2018 11:53am (16 månader sen)

      Tack, det är också ett bra svar!

Skriv en kommentar