blogg banner 2

Ecstatic Dance – vad, hur och varför?

Skrivet av Hanna Rosvall 20.06.2018 | 0 Kommentarer

IMG 0388 02

 

ECSTATIC DANCE! De här två orden dyker upp här och där. Spontant kan det kanske låta som något riktigt new age som man tar del av när man åker typ till Bali. Men det är så mycket mer än så! Dansen har en otrolig frigörande kraft. Därför vill jag, i det här inlägget, demystifiera fenomenet extatisk dans.

För det första: Du behöver inte vara på ett visst sätt. Ecstatic Dance är för precis alla, oberoende av ålder, kön, utseende eller hur vigulant eller dansant man är. Det viktigaste är att låta kroppen röra sig helt fritt. Ibland kanske man känner för att bara sluta ögonen och stå stilla – det är också okej.

För det andra: Det finns inga kunskapskrav. Ecstatic Dance är fri dans där rytmerna och musiken (ofta electronic dance eller World Music) är den enda läraren. Det finns ingen struktur, inga specifika steg eller något visst sätt att dansa på. Just ditt sätt att dansa på är 100% rätt.

För det tredje: Extas betyder i det här fallet helt enkelt eufori. Med andra ord handlar det inte om mörka tält där folk faller i trans eller mister kontrollen på något sätt. Alla rör sig enligt sina egna förutsättningar, sina egna gränser, sina egna behov. Vill man ta kontakt med de andra som dansar kan man göra det, men det är inget måste.

Så...när gav du senast din kropp tillåtelse att röra sig helt fritt? Utan att du funderar på om du gör rätt, om någon ser, om man 'borde' eller 'inte borde'. Tyvärr blir det ganska sällan i vårt samhälle. För mig har fri dans (oftast i mitt vardagsrum) blivit en livsviktig rutin som hjälper mig att släppa taget om känslor och annat som kroppen samlar på sig. Det är obeskrivligt fint att låta musiken flöda ur högtalarna och flöda med den, like no one is watching.

 

Blev du nyfiken?

Imorgon (21.6) har du en möjlighet att testa! Jag är nämligen med och arrangerar non-profit evenemanget Midnight Sun Ecstatic Dance på Sandö i Vasa. Evenemanget är helt alkoholfritt och fungerar samtidigt som efterfest för Internationella Yogadagen. Efter Ecstatic Dance bjuds det på ljudbad och jag kommer att hålla en midnattsmeditation på stranden, dit är du också hjärtligt välkommen!

Via mig är biljetterna endast 3€ så kommentera om du vill att jag skriver in dig på listan.

Hoppas vi ses på Sandö! <3

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar