blogg banner 2

Ett träd om dagen

Skrivet av Hanna Rosvall 22.03.2018 | 0 Kommentarer

IMG 9051

Jag har alltid haft en nära relation till träd. De har en helande energi och bär på så mycket visdom. Deras djupa rötter är också en viktig påminnelse om att det enda sättet att spira upp mot skyarna är att stå stadigt rotad, här och nu.

Det finns en fin berättelse bland ursprungsbefolkningen i Sydamerika. De tänker på varje människa som ett träd – det kosmiska fröet gror i hjärtat och blir till en stam (halsen) som sedan söker sig uppåt mot oändligheten genom hjässan. Inte så långt från sanningen eftersom modern hjärnforskning visar att våra hjärnceller, genom oändliga kombinationer, kan skapa en verklighet som storleksmässigt motsvarar en galax. Våra tankar är trädets frukter. Det gäller alltså att vårda dem noga eftersom det är dem vi sedan skördar. Armarna och benen är våra rötter. Jag brukar ofta tänka på det när jag yogar – vi har ju faktiskt möjligheten att bli rotade både genom handflatorna och fotsulorna.

Jag hade lyckan att växa upp med skogen bokstavligen på bakgården. Förutom gamla kloka barrträd fanns där en ek som vi planterade när jag var liten. Man kan säga att vi växte upp tillsammans. När mina föräldrar flyttade från mitt barndomshem var det nog svårast att skiljas från skogen. Jag grät många tårar över att aldrig få se eken igen. Under senare tid har jag ändå insett att vårt band aldrig brutits – eken dyker upp ibland när jag mediterar och uppehåller kopplingen till min barndomsskog.

De senaste 11 åren har jag bott i centrum av Vasa. Det har delvis varit väldigt jobbigt eftersom jag inte har någon egen bil och inte kan ta mig ut till urskogen så ofta som jag skulle önska. Till min lycka har jag 10 av dessa 11 år år bott i Vöråstan – en oas strax intill Metviken. Ändå tog det mig väldigt länge att inse att det finns kloka träd också här. Vasa är trots allt en väldigt grön stad.

Jag kramar ett träd på brandgatan så gott som varje morgon när jag går ut med hunden. Det behöver inte vara mer komplicerat än så. För mig är det ett perfekt sätt att börja dagen – djupt rotad. De underbara gamla ekarna i Stationsparken har ofta också blivit en tillflykt. Jag går till dem om jag känner mig orolig eller stressad, om jag har ont någonstans, om jag känner att jag håller på att 'flyta iväg'. Träden är en trygg famn som alltid står öppen. När jag kramar ett träd kan jag verkligen känna hur mina egna rötter växer sig starkare. Otaliga gånger har jag mirakulöst fått hjälp med huvudvärk eller ryggont. Det enda som är viktigt att komma ihåg är att alltid vara respektfull – att be om lov och säga tack. Träden älskar också om man sjunger för dem.

Det är fint att allt fler börjar inse kraften i att krama träd. Trädkramarveckan infaller den 20–26.8 i år. Boken The Hidden Life of Trees: What They Feel, How They Communicate fick också en hel del uppmärksamhet när den publicerades för några år sedan. I Finland har t.ex. Sirpa Arvonen skrivit boken Metsämieli som lyfter fram konkreta hälsofrämjande effekter av att vistas i skogen. För ett tag sedan fylldes mitt Facebookflöde av videoklipp som berättade om japanska läkare som skriver ut 'recept' på skogsbad, s.k. Shinrin-Yoku. Det finns hopp för vår värld!

I början såg jag mig omkring innan jag kramade ett träd – "hoppas att ingen ser". Att krama träd är ju, tyvärr, ofta sammankopplat med att vara en konstig hippie. Numera bryr jag mig inte särskilt mycket. Weird hippies have more fun! Och om någon skulle fråga mig vad jag håller på med kan jag gärna dela med mig av de underbara effekterna av att krama träd. Testa själv så får du se. Trädens visdom är alltid tillgänglig – det är bara att fråga.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar