blogg banner 2

Feminist, javisst!

Skrivet av Hanna Rosvall 03.04.2018 | 0 Kommentarer

IMG 3

 

Veckans blogglista:
FEMINISTLISTAN


Det är är feminism för mig:

Gudinnans revolutionerande segertåg! Särskilt i väst har vi varit ganska bra på att förtrycka gudinnans arketyp eftersom kristendomen inte erkänner kvinnans gudomlighet på samma sätt som t.ex. österländska läror. Också många ursprungsbefolkningar värdesätter det moderliga och den skapande kraften i form av Moder Jord. Vi behöver bara se på hur vår planet mår idag för att konstatera att de dominerande manliga energierna allt för länge uttryckts på fel sätt. Dock finns det många tecken som tyder på att den nya tidens manliga arketyp – Awakened Masculine – är på frammarsch och redo att låta gudinnan stiga fram igen. Så feminism handlar för mig om att alla vi kvinnor kommer ihåg vår inre styrka och inser att vi inte behöver försöka 'bli som männen'.

 

Jag kallar mig feminist, eftersom:

Ni som läste mitt inlägg om kvinnlighet vet att det här med feminism inte all varit en självklar grej för mig. Det tog mig nästan 30 år att inse att den intuitiva och känsliga kvinnan kan vara minst lika stark som den drivna och rationella mannen. Jag har också i praktiken fått uppleva den helande kraften som uppstår när kvinnlor samlas, t.ex. när jag engagerade mig i en nationell #MeToo-grupp på Facebook. Det är viktigt att vi gör det också i framtiden OCH bjuder in de bröder som vill stå upp för vår sak. Jag tror verkligen att den feminina kraften har makten att göra stor skillnad i framtiden.


Det här är den viktigaste feministiska frågan:

Förmågan att se könen, med deras olika styrkor, som likvärdiga. Och också viljan att se hur de här olika egenskaperna komplementerar varandra. Att ersätta patriarkatet med ett matriarkat är dock inte lösningen. Så som jag ser det handlar feminismen om att återställa en balans. Traditionellt har kvinnan varit en intuitiv, skapande, livsalstrande, omhändertagande kraft som – skyddad av mannen – kunnat vara stark och trygg i sin känslighet. När vi kvinnor aggressivt och rationellt försöker ta oss fram genom prestation ger vi bort den där ursprungskraften. Vi börjar tävla med männen istället för att komplettera dem. Så den viktigaste frågan enligt mig är hur vi kan skapa ett samhälle där könen åter kan vara uppskattade och trygga så som de är. 

Det är också viktigt att återställa yin/yang-balansen inom oss, dvs. balansen mellan feminint och maskulint. Vi kvinnor behöver sluta fred med vår maskulina sida och männen behöver lära sig att få kontakt med sin känslomässiga, feminina sida. Därför är det också viktigt hur vi uppfostrar våra barn. Alla döttrar behöver kunna bygga sin självkänsla på annat än utseende och att vara 'snälla flickor' medan alla söner behöver få uppleva att det också är manligt att visa en 'mjukare sida'.


En förebild inom feminismen:

Alla kvinnor som vågar leva ut sin kvinnlighet och hjälper gudinnan att återfå sin kraft. Jag har också stor respekt för alla män (bl.a. min kära man Henrik) som omfamnat sin feminina sida och är så trygga i sin maskulinitet att de inte har ett behov av att visa hur manliga de är genom traditionellt 'grabbigt' beteende. Det är oftast dessa män som vaknat upp till den nya tiden och inte tvekar att stå upp för sina medsystrar.


Så här syns feminismen i min vardag:

När jag fann gudinnan inom mig och insåg vilken krigare hon är kunde jag lära mig att älska allt som kvinnlighet innebär. Min måncykel blev helig, min livmoder blev mitt starkaste energicenter och gemenskapen med mina medsystrar blev en otrolig kraftkälla. Jag engagerar mig i olika kvinnogrupper där den uråldriga kvinnliga gemenskapen återupplivas. Och jag försöker vara ett levande exempel på hur en högkänslig och intuitiv kvinna kan vara stark och framgångsrik med förmågan att manifestera sina drömmar, också i en hård och till synes mansdominerad värld.


Ett motargument jag stöter på mot feminismen:

Jag hör ofta folk som tycker att jämlikhetsfrågor går 'för långt' – att det snart inte längre finns någon skillnad mellan könen. Särskilt kvinnor som har en obalans mellan feminint och maskulint tenderar att försöka bli 'one of the guys' genom att tycka att feminister 'klagar i onödan' eller bara 'borde gilla läget'. Jag måste erkänna att jag själv också tyckte så en gång i tiden när jag väldigt starkt försökte förkroppsliga en maskulin och prestationsinriktad livsstil. Lyckligtvis har jag blivit klokare! Så som jag ser det handlar det inte om att något ska bli exakt likadant. Men ingen ska heller behöva gå med på lägre lön, sämre villkor eller respektlöst beteende bara för att de råkar ha ett annat kön. Det handlar med andra ord om att sluta separera och polarisera. I grund och botten är vi varken män eller kvinnor – vi är själar som består av både feminina och maskulina egenskaper.


Då insåg jag att jag var feminist + Ett tips på ett feministiskt verk:

Att läsa boken Womb Wisdom: Awakening the Sacred and Forgotten Powers of the Feminine av Padma Aon Prakasha & Anaiya Aon Prakasha blev en klar vändpunkt för mig. Därför är den också mitt tips på ett feministiskt verk, dock vinklad mer åt det spirituella hållet. Fastän jag långsamt började utforska och omfamna min kvinnlighet redan för ca 5 år sedan, i samband med att jag blev utbränd, erbjöd denna bok verktygen jag behövde för att verkligen återfå kontakten med min livmoder och dess uråldriga kraft. Rekommenderas varmt!

 

womb wisdom awakening the creative and forgotten powers of the feminine with cd audio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild: Adlibris

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar