blogg banner 2

Han och Hon i harmoni

Skrivet av Hanna Rosvall 15.07.2018 | 0 Kommentarer

yin 2332166 2

 

Yin & Yang. En uråldrig symbol som visar hur motsatser kompletterar varandra och smälter ihop till en helhet. Allt finns i cirkeln. Shiva och Shakti. Mannen och kvinnan. Solen och Månen. Elden och Vattnet. Det ena avlöser det andra, lika naturligt som natt blir till dag blir till natt blir till dag. Egentligen är motsatsen ett livsviktigt komplement som behövs för balans.

Igår när jag gick med hunden genom en park bevittnade jag ett våldsamt gräl. En man satt på en bänk och framför honom stod en kvinna och skrek. Hon slängde saker ur en väska. Hon slängde saker på honom. Hon slog honom så att han vek sig dubbelt av smärta. Han slog inte tillbaka – han försökte lösa situationen fredligt. Jag har ingen aning om vad som hade hänt, men inget gav den här kvinnan rätten att bli våldsam.

Får mig att tänka på #MeToo-kampanjen. Enligt mig var det ett välkommet inslag eftersom mycket dåligt beteende ofta bortförklaras med "boys will be boys" eller liknande fraser som verkligen inte berättigar kränkande gärningar. En del kallade kampanjen för en häxjakt, andra tyckte att den förstörde tilliten mellan könen eller skapade 'purister'. Personligen upplevde jag det inte riktigt så – ibland behöver saker behandlas lite mer från ett perspektiv. Det finns en obalans i vår patriarkala värld just nu och därför behöver kvinnorna få ta mer plats.

Dock behövs också den andra sidan – männen. Trots att #MeToo fokuserade på kvinnornas situation är det inte hela sanningen. En man kan också ha en våldsam partner, fastän det här kanske är ännu mer tabu att tala om. En riktig man 'ska ju inte bli slagen av en tjej', osv. Ändå var det just det som hände i grälet jag bevittnade.

Vi behöver en ny slags diskussion. Det spelar ingen roll vem som slår, trakasserar eller överskrider gränser på andra sätt. Det är aldrig, aldrig, aldrig okej. Varje gång något sådant sker rubbas balansen, yin & yang är inte längre en harmonisk cirkel. Fastän många personer (bl.a. Thordis Elva) under #MeToo-kampanjen lyfte fram statistik som visade att nästan 100% av våldtäkter och andra våldsgärningar utförs av män finns det också kvinnor som beter sig dåligt. Enligt mig är det alltså inte en könsfråga, inget "he said she said", utan en fråga om ömsesidig respekt. Ändå verkar det finnas ett behov att svartmåla eller stämpla ett helt kön.

Ett exempel: En väldigt märklig polaritetsworkshop på en festival. Jag hörde om den för någon vecka sedan av en vän som deltog. Hon berättade att männen skulle stå på knä framför kvinnorna och böna och be om förlåtelse å hela det manliga könets vägnar. Både män och kvinnor hade varit besvärade, kanske inte helt medvetna om vad de hade valt att delta i. När workshopledaren (en man, kan ju påpekas) hade sagt åt varje man att se på kvinnan framför sig och säga förlåt för alla kvinnor han slagit, hade mannen som knäböjde framför min vän känt att det blev för mycket. Han hade berättat att han aldrig hade slagit en kvinna i hela sitt liv, men dock blivit slagen av flera kvinnor.

Det känns som att polariserande initiativ inte är effektiva på lång sikt. Istället för att skapa motsatsförhållanden tycker jag att vi behöver komma tillbaka till insikten att vi alla, innerst inne, inte är så olika. Om man, som jag, tror på själavandring, dvs. reinkarnation, har vi nog dessutom alla varit både man och kvinna i våra tidigare liv. Från den synvinkeln är det ännu märkligare att behandla någon dåligt – i ett tidigare liv kanske man själv var av motsatt kön. Vi behöver alltså vara försiktiga med att dra alla över en kam.

Fastän symbolen för yin och yang är svartvit är verkligheten inte utan nyanser. Mellan natt och dag finns både skymning och gryning – en gråzon, en gränstrakt, ett slags tomrum där polariteterna flyter ihop. Att ställa mannen och kvinnan mot varandra, nästan som fiender, skapar klyftor. Istället för att peka finger kunde vi försöka fokusera på hur mannen och kvinnan kompletterar och stärker varandra. Istället för att skapa drama kring dåligt beteende kunde vi försöka fundera på var det här beteendet har sitt ursprung och hur kommande generationer kan bryta mönstret.

Det är inte alltid lätt, jag vet, men vi har alla en möjlighet att börja med oss själva. Genom att balansera det feminina och maskulina inom sig kan man bli hel, utan att trycka ner någon annan. För det är väl kanske det som dåligt beteende bottnar i, att vi inte är trygga i oss själva? Med den insikten är det lättare att bemöta det motsatta könet – och allt som finns där mellan – med större respekt. Ingen behöver vara på ett visst sätt eller känna att de har rätt till övertramp. I cirkeln, yin & yang, tar motsatserna lika mycket plats. Helheten förutsätter harmoni.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar