blogg banner 2

Helig geometri

Skrivet av Hanna Rosvall 11.07.2018 | 1 Kommentarer

sacred G2

 

Crazy Plant Lady här hej. Jag blir verkligen djupt berörd av växter. På min yogalärarutbildning har de andra nog redan vant sig vid att jag zonar ut på matpausen om jag råkar sätta mig bredvid en växt. Eller, 'råkar'... Låt oss nu vara helt ärliga här – jag söker mig aktivt till växterna.

Jag kan inte helt förklara det. Det är lite som en ordlös kommunikation som uppstår. En så fin energi att man bara vill dröja kvar och rent av bada i den. Allt och inget blir sagt. Jag lyssnar, de lyssnar. Med andra ord tror jag till 100 % på att det hjälper att prata med sina växter! Jag kan i alla fall erkänna att jag pratar med träd och växter varje dag.

Min mamma sa en gång att växterna vet om man är lycklig. Det var så fint uttryckt, och något jag också upplevt att är sant. Vid flera tillfällen har en växt blivit riktigt deppig, för att sedan slå ut i blom som aldrig förr när min egen energi ändras. Kanske är det här ett band jag bär med mig från tidigare generationer – min farmor hade en förmåga att få allt att grönska och min mormor hade en blomstrande koloniträdgård. Av min gamlamormor (som blev 106 år!) har jag ärvt böcker om läkande örter som är mig mycket kära. Som ni kanske redan gissade finns det en hel del växter också hos mina föräldrar – jag har haft lyckan att växa upp med växter överallt, skogen utanför dörren.

När jag möter en växt är det som att blicka in i Universum. Det låter kanske konstigt, men egentligen är det inte så långsökt som man kunde tro. Man brukar tala om Helig Geometri, Sacred Geometry. Spiralen, den så kallade Fibonacci-sekvensen, sägs vara grunden till allt liv. Galaxer, slingrande växter, trädgrenar, snäckskal, DNA...allt är uppbyggt på samma sätt.

 

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34

 

Fibonacci ser kanske inte så märkvärdig ut i skrift. Sifferserien byggs upp så att varje siffra är summan av det två tidigare siffrorna (0+1=1, 1+1=2, 1+2=3, osv.). På det här sättet kan livet expandera enligt en matematisk logik som t.ex. avgör var nästa gren kommer att växa på ett träd. I verkligheten är dessa siffror rent av ett underverk. Intuitivt kaos och logik i perfekt symbios. Spiralen som får livet att spira. 

Jag har alltid älskat geometri. Det är något med formerna, mönstren. Det är som en slags kod – ett språk som talar utan ord och väcker något uråldrigt inom mig. Ett minne, en koppling till Alltet. Jag kände mig kallad att skriva efter att ha läst en artikel om hur helig geometri visar sig i växter. Du kan läsa den i sin helhet här. Att se helig geometri förkroppsligad på det här sättet är för mig obeskrivligt vackert. Här är några bilder som berör mig lite extra djupt. Kanske du också ser Universum när du tittar på dem?

 

15 Plants That Teach Us Sacred Geometry At Its Finest 2

15 Plants That Teach Us Sacred Geometry At Its Finest 8

15 Plants That Teach Us Sacred Geometry At Its Finest 9

15 Plants That Teach Us Sacred Geometry At Its Finest 11

 

Alla bilder lånade från artikeln som nämns ovan.

Kommentarer

  • Sandra Neuman 12/07/2018 11:37pm (23 månader sen)

    Hur växter växer ÄR fascinerande! :D På jobbet också när jag står och snittar väldigt utslagna rosor kan jag inte låta bli att stanna upp en sekund, titta på hur otroligt vackra och välformade de är, för att inte prata om doften. Hur det kommer sig att de växer som de gör övergår mitt förstånd, men det är klart att det finns någon logik i det.
    Krukväxter brukar jag tycka att vet om man tycker om dem eller inte. Jag har flera gånger gett bort någon av mina växter bara med motiveringen att vi inte trivs tillsammans.

    • Hanna Rosvall 15/07/2018 9:40pm (23 månader sen)

      Eller hur! Åh, vad roligt att du också tänker så här :D Och det där med att inte alltid komma överens med en växt – jag vet precis vad du menar! Ibland känns det bara som att man inte klickar. Så fascinerande varelser!

Skriv en kommentar