blogg banner 2

Heliga berg har inte monopol på helgon

Skrivet av Hanna Rosvall 26.02.2018 | 0 Kommentarer

St Anton Am Arlberg 2St Anton Am Arlberg, 2013

"The Mountains are calling and I must go" är ett av mina favoritcitat av författaren John Muir. Kanske därför att jag själv känner ett ständigt kall till bergen – vi har inte precis några höga höjder här i Österbotten (no offence, Öjberget). Det var alltid något magiskt med att åka till svenska fjällen när jag var barn. I vuxen ålder blev Alperna i Italien och Österrike resmål som jag och min dåvarande pojkvän besökte 1–3 gånger per år.

Det är något med bergen som berör mig väldigt djupt – en uråldrig kraft som gör mig minimal och gränslös på samma gång. Varje gång jag står ovanför träd- och molngränsen och blickar ut över snötäckta toppar känner jag en stark samhörighet med Universum. Samtidigt böjer jag mitt huvud i djup vördnad och respekt – särskilt efter att jag några gånger fått uppleva bergens rasande kraft i form av en plötslig snöstorm. Å andra sidan har solen flera gånger låtit sina strålar dansa över dalar och toppar i gudomliga formationer och alla regnbågens färger. Obeskrivligt vackert.

Det har blivit ett tag sedan jag såg höga höjder och längtan har växt i takt med avståndet. En dag när min själ törstade efter bergstoppar kom bergens ande, Mountain Spirit, till mig under en meditation. "Det är inte höjden på stenblocket som avgör min närvaro – jag finns i marken du går på och stenarna omkring dig. Varför riktar du blicken så långt bort när det du söker finns framför dig?" Djupt berörd av orden blev jag påmind om hur viktigt det är att vara här och nu. När man ständigt önskar sig någon annanstans är man i själva verket Ingenstans.

Inte långt efter ovanstående händelse möttes jag av följande citat. Det är från boken Autobiography of a Yogi av Paramahansa Yogananda:

 

"Mountains cannot be your guru. Masters are under no cosmic compulsion to live on mountains only. The Himalayas of India and Tibet have no monopoly on saints. What one does not trouble to find within will not be discovered by transporting the body hither and yon.

Are you able to have a little room where you can close the door and be alone?

That is your cave. That is your sacred mountain."

// Ram Gopal, "The Sleepless Saint"

 

Jag insåg att jag, precis som Yogananda, har låtit min längtan till bergen förblinda mig från det som finns precis framför näsan. Jag behöver inte åka långt bort – till bergen eller på ett retreat – för att hitta mig själv. Så länge jag har ett rum där jag kan vara ensam kan det vara min grotta.

Medan Henrik är i Palo Alto har jag bestämt mig för att spendera de följande 5 dagarna i tystnad, i ensamhet. Jag har bestämt mig för att bygga upp mina dagar kring yoga, meditation och introspektion. Vi får se vad som uppenbarar sig i tystnaden – jag kommer att rapportera mina insikter i bloggen varje kväll.

Namaste – hoppas att du också hittar tid för tystnad denna vecka.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar