blogg banner 2

Hemska, himmelska städning

Skrivet av Hanna Rosvall 28.10.2018 | 0 Kommentarer

IMG 6627

 

Jag erkänner: Jag avskyr att städa. Eller avskydde, ska man väl säga. Jag läste nämligen några kloka ord av underbara Niina-Matilda Kuusisto. Hon skrev ungefär så här: "Siunaa siivousvälineesi. Ne ovat tärkein energiatyökalusi." Hmm. Tankeväckande.

Blotta tanken på städning får nämligen mina mungipor att peka lite neråt. Redan innan jag har satt igång kan jag känna hur jobbigt det kommer att vara att släpa runt på dammsugaren och lyssna på det där hemska höga oljudet. Och sedan det där med att tvätta golv. Och torka damm. Och tvätta toan. Usch och fy vilken förutbestämd attityd jag bygger upp.

Alltså, jag älskar ju när det är rent. Energin i hemmet blir så fjäderlätt att tankarna flödar fritt. Det är som att hela härligheten strålar. Egentligen är både jag och Henrik väldigt måna om att det ska vara ordning och reda. Allt har sin förutbestämda plats. På sin höjd kan det samlas lite disk eller pappershögar på arbetsbordet.

Ändå känns det när det inte städats på ett tag. Känslan i lägenheten blir så tung och tryckande att man nästan börjar gå dubbelvikt – i alla fall om man, som jag, är känslig för energier. Det behöver inte alltid ens handla om hundhår eller damm. Jag har crazyjobbat den senaste veckan – suttit på datorn nästan från morgon till kväll – och det märks också i hemmets energifält. Stressen och tankarna blir som ett 'energimässigt damm', kunde man väl säga.

Jag har vid flera tillfällen känt att jag verkligen borde städa. En av mina andliga guider har också, vänligt med bestämt, försökt påpeka detta genom att, upprepade gånger, lämna städskrubbens dörr på glänt. Okej, okej – I get it, I get it. Jag ler alltid när sån här saker händer. Men mina guider behöver faktiskt ett rent energifält för att kunna kommunicera. Det är också något jag lärt mig av Niina-Matilda, som är något av en expert på det här med osynlig kommunikation, men också en mästare på att ge konkreta råd.

Nå, igår bestämde jag mig för att tänka annorlunda. Jag unnade mig själv en ledig dag och bestämde mig för att städa på ett nytt sätt. Med Niina-Matildas kloka ord i bakhuvudet påbörjade jag städningen med intentionen energiarbete. Denna gång handlade det inte om en kamp mot dammet – städningen var en konkret och påtaglig gärning för att reda upp också i den osynliga världen. Och vet du vad? Upplevelsen blev helt annorlunda. Intentionen gjorde stor skillnad. Dessutom blev det finare än vanligt att runda av städdagen.

Min städning innehåller nämligen också några andra ritualer. Efter att jag blivit klar med den fysiska städningen (dammsugning, dammtorkning, golvtvättning osv.) bränner jag lite salvia i varje rum. Det här kallas smudging och är en uråldrig tradition som du kan läsa mer om t.ex. här. Att klappa i händerna, så som artikeln rekommenderar, känns dock inte naturligt för mig. Men olika klockor är däremot något jag gärna använder!

Efter smudgingen går jag oftast igenom varje rum med mina Tingsha-klockor. Det är häftigt att höra hur ljudet resonerar olika, beroende på om energin är rörig eller ren. Att rena rummet med Tingsha kan du läsa mer om t.ex. här. För mig är det ett fint sätt att kolla om någon energi ännu behöver balanseras ut.

Sedan tänder jag ljus, gärna i varje rum. Kanske lite rökelse, eller en doftlykta. Och så njuter jag. Så mycket lättare att andas. Att bara vara. Och jag kan känna hur mina guider också uppskattar den konkreta gärningen som underlättar deras osynliga arbete i min vardag. Vilken fin sak städning kan vara, när man gör det med rätt intention. Välsigna dina städredskap – de är dina viktigaste energiverktyg. Hmm. Det ligger nog något i det där. Tack för den här insikten, Niina-Matilda!

Hur städar du? Har du speciella ritualer eller rutiner? Dela gärna med dig! Jag är också nyfiken på att höra om du också känner en skillnad i hemmets energi efter städningen.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar