blogg banner 2

Lilith – kvinnans mörka sida

Skrivet av Hanna Rosvall 24.07.2018 | 0 Kommentarer

7W8H2

 

Den här sommaren mötte jag Lilith. Det var på festivalen Natural High Healing som jag skrev om i ett tidigare blogginlägg. Workshopen Meet your Lilith med Kaisa Peltola blev fullsmockad redan 30 minuter innan den började så jag var lycklig att jag råkade få en plats. Men det var meningen att jag skulle vara där – det resonerade, jag behövde vara där. Det här är alltså mina upplevelser. Om du inspireras att utforska Lilith och Eva behöver du göra det på ditt sätt, genom dina insikter. Men jag vill ändå dela med mig av min historia, som en fortsättning på mitt förra inlägg om Skam. Lilith finns nämligen ofta i det som vi kvinnor skäms över.

Enligt mytologin var Lilith Adams första fru. Kaisa Peltola berättade att Lilith som arketyp representerar den obegränsade kvinnliga skapande kraften – allt det där som inte kan tämjas. Den 'mörka sidan', det där som ofta är tabu. Motsatsen till Lilith är arketypen Eva – den tillbakadragna modern som vill vara alla till lags. Så som samhället tycker att kvinnor 'borde vara'. Mytologin förtäljer att Lilith blev utsparkad ur paradiset eftersom hon var för stark för Adam och inte alltid ville göra som han ville. Istället skapade Adam sin andra fru, Eva, från sitt revben och kände sig mycket mer bekväm med en kvinna som underkastade sig, lät sig styras av mannen. Enligt Kaisa Peltola är det här grunden till kvinnornas ställning i samhället idag. De flesta styrs av arketypen Eva, men under ytan bubblar ändå den otämjda Lilith – en stark kollektiv ilska och bitterhet som har sina rötter i utvisningen ur paradiset. Lilith finns också inom astrologin – här kan du läsa en tolkning av vad Lilith innebär för dig.

Lilith och Eva utesluter inte varandra. Modern behöver inte ge upp sin sexualitet, självständighet. Och 100 % Lilith är inte heller optimalt. Kaisa Peltola berättade att kvinnor som styrs starkare av arketypen Lilith ofta dras till s.k. 'farliga män' och kan ha svårt att kontrollera sin inre kraft – därför kan den visa sig på sätt som inte är för allas högsta bästa. På samma sätt, om Eva är starkare, har kvinnan svårt att säga vad hon tycker eller behöver. Eva-kvinnan kan känna sig som ett omständigheternas offer, utan rätten att ställa sig upp och ta för sig. Eva-kvinnan kan lätt drunkna i ett hav av ursäkter istället för att våga förverkliga sig själv.

Jag fick så många insikter under workshopen. Lilith har kommit och gått under mitt liv. Jag har alltid varit den snälla och väluppfostrade flickan som håller tyst och försöker vara alla till lags. Som barn följde jag alltid reglerna, svalde allt som kändes orättvist. Ilskan samlades på lager tills jag plötsligt fick ett utbrott – en gång sparkade jag t.ex. ett hål i väggen. Hoppsan! Stor guilt trip – hur kunde jag göra något sådant? – och tillbaka till att vara den snälla flickan som underkastar sig.

För mig vaknade Lilith väldigt starkt i tonåren. När någon försökte säga åt mig vad jag skulle göra aktiverades en stor kraft inom mig. Många gånger gjorde jag tvärtom, bara för att bevisa att jag inte kan kontrolleras. Särskilt i högstadiet och gymnasiet var jag väldigt rebellisk mot regler. Jag var dock inte alls en stökig typ, utan använde mitt intellekt för att motarbeta systemet. Om man t.ex. skulle analysera huvudpersonen i en bok enligt en viss analysmetod kunde jag skapa en egen analysmetod och bevisa att en annan karaktär i själva verket var mycket viktigare. Jag drev nog en del lärare till vansinne...men jag gjorde alltid ett så bra arbete att lärarna inte kunde säga åt mig eller underkänna mig. 

Det har också varit intressant att se hur Lilith har påverkat mina vänskapsförhållanden. I mina gamla dagböcker har jag hittat berättelser om hur vänner stundvis försökte kontrollera mig, t.ex. genom att säga att jag inte får umgås med andra eller genom att frysa ut mig om jag på något sätt 'bröt mig ur gänget'. Varje gång Lilith började vakna i mitt liv var det andra kvinnor som, direkt eller indirekt, sa åt mig: "Vem tror du att du är?" eller "Vad håller du på med?". Så jag tog snällt några steg tillbaka mot arketypen Eva. I högstadiet, när Lilith började vakna på riktigt, började jag medvetet gå min egen väg. Det var inte längre lika viktigt att passa in, göra som andra sa eller gjorde. Genom mitt musikintresse började jag umgås huvudsakligen med män. Jag kände mig alltid mer hemma i deras sällskap, än med andra kvinnor. Som jag nämnt i tidigare inlägg hade jag t.o.m. en period när jag tyckte att allt 'tjejigt' (dvs. allt som representerade Eva) var svagt och löjligt.

Genom att förstå Lilith kunde jag plötsligt förstå mina heavy metal år. Jag har alltid trott att det var en tid när jag utforskade min skugga, men workshopen gjorde det tydligt att det var Lilith som visade sig i mitt liv. Rå feminin kraft – jag kände mig så stark! Min identitet vid den tiden gav mig tillåtelse att säga vad som helst, göra vad som helst. Jag umgicks som sagt huvudsakligen med män och njöt av deras uppmärksamhet. När jag steg upp på scen var jag förförerskan, jag lindade så många män runt mitt lillfinger och lekte med deras känslor innan jag avvisade dem. Jag var högljudd, jag var ocensurerad, jag var stundvis oförskämd. Jag upptäckte en mörk kraft och använde den till min egen fördel. Det fanns så mycket ilska som vällde upp inom mig och jag uttryckte den genom den aggressiva musiken som exploderade genom mig och min bas eller gitarr. Jag brydde mig inte om att vara annorlunda – jag gick runt i svarta kläder och kajal och tyckte FUCK YOU åt alla som hade någon åsikt om mig. Jag älskade farliga män och var tillsammans med en alkoholiserad musiker i tre tunga år. Jag festade...och innerst inne mådde jag dåligt. Det var en stark men förstörande kraft.

Arketypen Eva började komma in i mitt liv igen för kanske 5–6 år sedan. Under mina heavy metal år fanns det alltid stunder när jag kände, det här är inte jag – innerst inne är jag inte så här hård. Men där kring 24–25 började jag och Lilith gå skilda vägar på riktigt. I samband med min utbrändhet och mitt spirituella uppvaknande föll alla hårda skal bort och jag tvingades börja ta i tu med mitt inre. Jag blev mjukare än någonsin, omfamnade min högkänslighet, och hittade en helt ny styrka. Dock fick jag allt större problem med min självkänsla – jag började försöka vara alla till lags igen, började underkasta mig och gömma undan min vilda sida. Samtidigt började skammen komma krypande, jag bad om ursäkt för att jag var den jag var. Jag drog mitt undan, jag drog mig in i mig själv. Men samtidigt gjorde jag mitt livs största storstädning – på ett inre och yttre plan.

Under workshopen insåg jag att Lilith börjat vakna hos mig igen det senaste året. För det första är Ugglan och Vargen en symbol för Lilith – och vad jag varit besatt av ugglor det senaste året! Mitt företag, muwan, är faktiskt namngett efter Mayakalenderns symbol för Uggla. Ett tag var det en varg som besökte mig under mina meditationer. Enligt Kaisa Peltola är Lilith den som obarmhärtigt avslutar relationer eller annat som inte lägre tjänar ditt högsta bästa – och hon gör det genom kaos. Förklarar en del förändringar som skett i mitt liv..! Lilith har sannerligen städat min tillvaro de senaste åren. En hel del ilska har också, väldigt överraskande, bubblat upp inom mig. Stundvis har jag bara skrikit rakt ut i bilen eller när jag vet att ingen hör mig. Så. Renande. Men samtidigt skrämmande – vad är den här kraften som väller upp? Spännande, omvälvande insikter. Och som motvikt har jag bara dansat, dansat, dansat i djup eufori och glädje, levt i ett sådant flow och låtit kropp och själ uttrycka sig med en större frihet än någonsin.

I dagsläget känner jag mig ändå redo att ta emot Lilith – på ett kontrollerat sätt. Jag känner att jag har gjort ett så stort jobb med mig själv att jag kan använda Liliths kraft på rätt sätt, för det högsta bästa. Jag har hanterat och släppt taget om så mycket skam och ilska. Jag jobbar fortfarande med mitt eget värde, vad jag 'får' eller 'inte får' säga/göra/vara, men jag lär mig mer varje dag. Det känns värdefullt att ha fått de här insikterna genom workshopen, så att jag kan jobba vidare med de två arketyperna varje kvinna bär inom sig: Eva och Lilith. Som sagt handlar det inte om en kamp, utan om att dessa två ska omfamna varandra och ge upphov till en sund styrka – en kvinna som är stark och självständig i sig själv. Eva behöver inte vara svag. Hon kan vara den stora modern med sin villkorslösa kärlek, stärkt av Liliths självständiga kraft.

Om du får möjligheten att gå på någon av Kaisa Peltolas workshopar – do it! Förutom Meet your Lilith har hon också en väldigt populär workshop som heter Alchemy of Shame. Vi var ett fullspäckat rum med förändrade kvinnor som gick ut från Kaisas workshop på Natural High. Visst, Eva och Lilith är arketyper – symboler, ett sätt att förklara något. Men det känns verkligen som att det ligger något i det här. Så kvinnor, tryck inte ner varann – respektera och uppskatta också Lilith, både inom dig själv och när du ser henne i andra kvinnor. Jag tror att det kan aktivera en helande kraft i ett större sammanhang.

Jag vill ännu säga en sak: Ingen har förstås rätt att bete sig dåligt, med eller utan Lilith. Man behöver inte acceptera allt. Och var och en behöver lyssna till sitt samvete för att försäkra sig om att man alltid har kärleken som ledstjärna. Jag betedde mig dåligt under mina heavy metal år, när jag inte hade kontroll över Lilith. Men på samma sätt kan en Eva-kvinna bete sig dåligt, om inte mot andra så mot sig själv. Det handlar alltså om en balans. Att respektera sig själv och andra. Då har man en god möjlighet att få de bästa sidorna av både Eva och Lilith.

 

 

...och ja, det är jag på bilden i början av inlägget! En spelning med mitt härliga thrash metal band Metaphor, årtal okänt :)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar