blogg banner 2

Livet efter en narcissist

Skrivet av Hanna Rosvall 17.08.2019 | 3 Kommentarer

DSCF0950

Det har hängt i luften ett bra tag. Känslan av en annalkande storm. Den olustiga känslan som uppstår när fåglarna tystnat och himlen mörknar och luften känns så laddad att man undrar vilket oväder som snart får skyarna att öppna sig. Det enda man kan göra är att söka skydd och vänta. Så jag har väntat.

Pandoras ask öppnade sig under sommaren. Och jag blev plötsligt tvungen att äntligen ta itu med sådant som jag sopat under mattan. Innerst inne är det här ingen överraskning för mig, fastän jag kan tänka mig att du som läser kanske överraskas. Egentligen har det här inlägget nog bara väntat på att bli skrivet. Men jag har inte haft tillgång till tillräckliga insikter. Jag har blundat. Jag har inte vågat titta tillräckligt djupt in i mig själv.

Du som har läst min blogg ett längre tag vet att jag blev utbränd för 6 år sedan. Det är ingen hemlighet att jag har fått jobba hårt på många olika plan för att hela mig själv. Idag är jag en ny kvinna på många sätt. Men det är väldigt få som vet att jag fortfarande, med jämna mellanrum, upplever olika panikrelaterade symptom. Oftast viftar jag bort dem, kopplar dem till stress och högkänslighet. Men den senaste tiden har jag inte kunnat bli kvitt känslan att något är på gång – att något bortglömt inom mig är på väg upp till ytan.

En del av mig undrar om allt är på riktigt, om det faktiskt har hänt. Är det sant att jag, under en period på ca 10 år, var i förhållanden där det fanns svartsjuka, kontrollbehov, alkoholism och psykisk ohälsa? Kanske jag bara inbillar mig. Kanske jag bara överdriver. Jag ser dessa personer framför mig. Mitt huvud visar mig mentala minnesbilder som utstrålar värme och kärlek. Och allt känns ännu mer overkligt. Dessa fina människor...det var väl ändå mig det var fel på?

Men illusionen har börjat skingras. För min kropp känner sig äntligen tillräckligt trygg för att täppa till minnesluckorna. De rosenröda glasögonen har spruckit, och genom sprickorna sipprar smärtfyllda flashbacks. Insikterna går inte längre att ignorera. Jag är evigt tacksam över att ha Henrik vid min sida just nu. För det där som kommer upp till ytan är ganska tungt att hantera.

Narcissism. Det känns svårt att skriva det. Förbjudet, farligt. Jag har tidigare inte kunnat tänka dessa tankar utan att uppleva någon grad av svindel, hjärtklappning, svettiga händer, eller liknande. För det har varit så svårt att förstå och erkänna det. Att jag hade flera pojkvänner med narcissistiska beteendemönster. Att jag lät dessa förhållanden pågå så länge. Att det dessutom har funnits kompisar och kollegor som uppvisat liknande beteenden. Hur är det möjligt att jag snärjts in i en så sjuk maktdynamik, om och om igen?

En målmedvetenhet har vaknat inom mig. Jag känner mig fast besluten att sluta springa från såren. Jag vill förstå. Jag vill, en gång för alla, hela det som behöver helas inom mig för att jag aldrig någonsin ska uppleva denna destruktiva maktdynamik igen. Jag känner mig redo att ställa mig upp och göra det som krävs för att ta tillbaka min kraft.

Men en del av mig undrar fortfarande om allt är på riktigt, om det faktiskt har hänt. För jag hör en röst som säger: "Det är helt sjukt att du har en kris varje vecka". Och jag tänker att jag kanske överdriver. Särskilt eftersom det finns en annan röst som undrar: "Vad yrar du om egentligen? Skärp dig." Och jag tänker att jag kanske inbillar mig, att jag kanske bara försöker samla sympatier. En tredje röst anklagar mig för att vara skenhelig. Och det här får mig att krympa ihop, fundera på om jag bara gör ett nummer av mig själv. "Du är ju helt otrolig. Tror du att du kan säga vad som helst och hänga ut folk så där?"

Den inre dialogen stannar där. För jag inser att det är röster från mitt förflutna. Jag inser att jag måste börja ta mig själv och mina upplevelser på allvar. Jag måste sluta att ständigt ge bort min egen kraft. Så jag har accepterat att jag inte överdriver. Att jag inte gör ett nummer av mig själv. Att jag inte är skenhelig. Att jag inte yrar. Att jag inte behöver skärpa mig. Och orsaken till att jag väljer att dela det här offentligt handlar inte om bitterhet eller att hänga ut någon. Nej. Jag vill belysa en maktdynamik som tyvärr är ganska vanlig idag. Jag vill beskriva en maktdynamik som sårade mig djupt och som jag nu helar och studerar för att aldrig uppleva den igen.

Jag måste börja ta mig själv och mina upplevelser på allvar. För jag har insett att jag aldrig gett mig själv tillåtelse, tid eller utrymme att bearbeta chocken efter dessa narcissistiska förhållanden. Ja, det var en chock. Det var på riktigt. När mitt huvud försöker släta ut saker eller säga "så illa var det väl inte" är jag stenhård. När jag börjar fokusera på romantiserade och idealiserade bilder tvingar jag mig själv att återvända till verkligheten. Det var ganska illa. Faktiskt.

Jag måste ta mig själv och mina upplevelser på allvar. För jag har också insett att symptomen jag upplevt under många år är PTSD. Posttraumatisk stress. Det har fått mig att känna: Shit just got real. För tänk om min utbrändhet, för 6 år sedan, i själva verket handlade mer om ett nervöst sammanbrott än för stor arbetsbörda? Tänk om det inte är högkänsliga Hanna som är lättskrämd – tänk om det istället är ett av många tecken på att mitt nervsystem aldrig riktigt fått helas? Jag måste, måste, måste ta mig själv på allvar.

Det är svårt för mig att erkänna att jag fortfarande påverkas.
Att jag innerst inne har svårt att lita på folk.
Att en del av mig är rädd för att människor omkring mig inte är det de utger sig för att vara.
Att jag är rädd för att visa mig sårbar.
Att jag är rädd för att mina ord och handlingar kommer att användas mot mig.
Att jag kan oroa mig för att jag inte själv ser när jag gör fel.
Att jag ofta går runt med känslan av att folk är besvikna på mig.
Att jag måste uppfylla vissa krav för att kunna bli älskad.

Men det är sant. Den narcissistiska maktdynamiken har programmerat mig.
Jag har lärt mig att ifrågasätta mig själv.
Jag har lärt mig att tvivla på vem jag är.
Jag har lärt mig att tvivla på min förmåga att fatta beslut.
Jag har lärt mig att vara nervös inför att ta initiativ.
Jag har lärt mig att säga "ja" när jag menar "nej".
Jag har lärt mig att alltid vara på helspänn.
För annars blir jag straffad.

Jag upplevde aldrig fysiskt våld. Det är jag tacksam för. Dock blev jag utsatt för flera olika sorters psykisk manipulation. En pojkvän använde sitt eget liv som hot – såg till så att jag kände mig ansvarig för hans välmående. Det var nog det mest extrema exemplet. Annars handlade straffen mest om att jag blev utskälld, anklagad, förminskad, dumförklarad, förolämpad offentligt. Eller så kunde kontakten till pojkvännen plötsligt brytas. Gemensamma planer kunde ändras eller ställas in utan förvarning. Och jag skulle alltid skulle vara anträffbar – dag och natt. Or else.

Jag vet att det låter helt sjukt. Det känns som ett helt annat liv när jag beskriver det. Och det är svårt att förstå hur jag kunde bli så insnärjd i den här maktdynamiken. Jag vet att flera kompisar upplevde att jag struntade i dem medan jag var i dessa förhållanden. Och jag har full förståelse för att de tänkte så. Samtidigt kände jag frustration. För det var nog ingen som visste hur kontrollerande mina förhållanden var. Det var helt enkelt tryggare att säga "nej" till vänner och familj och säga "ja" till pojkvännen. Jag vet att jag inte kan gå tillbaka i tiden och ändra på mitt beteende. Det var aldrig min mening att se någon som en självklarhet. Så jag är evigt tacksam för alla er som valde att stanna i mitt liv efter att jag äntligen tog mig ut till friheten igen. Tack.

Jag känner att jag har kommit långt på min personliga healingresa. Samtidigt har den, på ett plan, precis börjat. Arbetet med att hela den narcissistiska maktdynamiken har varit en otroligt viktig nyckel för mig. Min kraft återvänder till mig med stormsteg. Jag har landat i mig själv på ett helt nytt sätt. Jag kan ärligt säga att jag mår bra. Jättebra! Så du behöver inte oroa dig.

När jag började ta mig själv på allvar blev jag också seriös kring att ta plats och skapa utrymme för mig själv. Jag är mindful kring hur jag jobbar och tacksam för att jag själv kan styra över min tid. Jag är noga med att känna efter vad JAG vill, tycker och behöver, och att uttrycka det. Jag har bokat in tid för Self Love i min kalender, varje dag. Jag ger mig själv tillåtelse att vila, återhämta mig. Jag ger mig själv utrymme att skapa, vara kreativ. Jag prioriterar yoga, meditation, promenader i naturen. Det är lättare för mig att säga nej. Det är lättare för mig att acceptera att jag behöver lugna och trygga och kärleksfulla miljöer just nu. Så jag ser till så att alla val jag gör reflekterar det. Jag tar aktivt avstånd från det som inte känns bra.

Det här känns viktigt. Och jag vet att jag inte är ensam. För om du läser min blogg är chansen stor att du också är empatisk och känslig. Kanske har du också råkat ut för en narcissist – i familjen, i skolan, på jobbet, i din vänskapskrets, i ett förhållande. Därför vill jag skriva lite mer om det här i kommande inlägg. Min önskan är att mina erfarenheter kan erbjuda insikter och inspiration. För det är möjligt att helas och hitta tillbaka till sig själv. Livet efter en narcissist kan vara det vackraste du någonsin upplevt <3

 

ps. Lee Harris har, baserat på egna erfarenheter, skapat healingprogrammet "Empath vs. Narcissist – A Power Dynamic and how to recover from it". Onlinekursen är en blandning av självstudier, journaling och självreflektion, samt gruppcoaching. Jag har själv upplevt att den hjälpt mig att sätta ord på saker och få en djupare förståelse för vad jag egentligen gått igenom. Så jag kan varmt rekommendera den.

 

 

Kommentarer

 • Maria H 29/01/2020 10:14am (6 månader sen)

  Jag vill bara säga tack! Så mitt i prick du beskriver det som är så svårt, nästan omöjligt, att förklara för utomstående hur man påverkats och hur man blivit programmerad. Man känner misstron från lyssnaren, Vad babblar hon om? Det är ju så länge sedan de skildes åt, hon får ju verkligen släppa det nu och gå vidare! Fattar inte vad hon pratar om? Han har ju alltid varit trevlig mot mig?
  Hur går jag vidare från något som fortfarande, efter nästan tio år, härskar i livet? Hur får jag tillbaka mig själv?
  Maria <3


  • Hanna Rosvall 31/01/2020 7:03pm (6 månader sen)

   Tack Maria för att du delar dina tankar! Och så fint att min text kunde sätta ord på något som du också gått igenom <3 Vägen tillbaka till sig själv är varken lätt eller rak, men det viktigaste är nog att vandra vidare, ett steg i taget. Om Lee Harris kurs känns rätt för dig kan jag varmt rekommendera den – för mig var den i alla fall en helande upplevelse. Många kramar!

 • Maria H 01/02/2020 10:14am (6 månader sen)

  Hej igen! Jag var inne och tittade på Lee Harris kurs och blev mycket intresserad. Dessvärre går det inga kurser nu, men jag gjorde en

  intresseanmälan inför nästa gång det blir aktuellt. Tack för tipset!

  Klarar man av den utan att vara ett datageni undrar jag mest? :)

  Kram!

  • Hanna Rosvall 03/02/2020 5:30pm (6 månader sen)

   Så kul att du gillade kursen! Man loggar in på en webbsida där man sedan kan spela upp videoklipp och ladda ner dokument, plus att man får tillgång till en Facebook-grupp. Så det är nog väldigt enkelt att hänga med <3

 • Monika 17/04/2020 11:48pm (4 månader sen)

  Jag har också, nyligen lämnat ett nästan 20 år långt förhållande med just dessa ingredienser. Och innan dess ett förhållande i 3 år. Det blir 22 år, halva mitt liv som förminskad, nonchalerad av mina styrkor och känslomässiga behov. En trist vana att alla konflikter ska lösas på " min planhalva", att jag är den som ska backa och till slut be om ursäkt för att jag överreagerar och blir ledsen.
  Det är inte över helt och vi har barn, men jag kan numera sova gott och har faktiskt några nära vänner som jag kan ringa när det blir ångest eller kaos i hjärnan.

  Jag får fortfarande bära skulden och blir varje vecka anklagad för diverse saker. Det var ju jag som lämnade och manipulationen av barnen fortsätter, det är tungt men förhoppningsvis blir det bättre så småning om.

  Tack för ditt blogg inlägg, det stämmer till många delar in i hur mitt liv varit. Nu är vi fria!

  • Hanna Rosvall 18/04/2020 1:05am (4 månader sen)

   Tack för ditt mod och tack för att du väljer att dela din historia! Förstår att det är en jobbig tid du går igenom just nu, men fint att höra att du har människor omkring dig som kan ge hjälp och stöd. Det är så viktigt. Sänder dig mycket styrka och ljus – varje steg tar dig närmare en ny tillvaro. Många kramar <3

Skriv en kommentar