blogg banner 2

Mamman som glömdes bort

Skrivet av Hanna Rosvall 16.05.2018 | 0 Kommentarer

people 3147853 2

 

Två dagar efter morsdag sitter jag fortfarande och funderar på mammor och moderskap. Det är viktigt att vi uppmärksammar och uppskattar alla mammor, fastän jag förstås hoppas att det inte skulle behövas en speciell dag för att komma ihåg att göra det. Samtidigt som mamma, farmor, mormor, styvmor och svärmor får alla möjliga gåvor finns det ändå en moder som främst får nöja sig med skräpet som blir kvar efter morsdagsgåvorna.

Det är som att vi helt har glömt bort Moder Jord. Hon som bär upp oss varje dag. Hon som frikostigt låter oss använda sina träd och stenar för att bygga hus. Hon som ser till så att naturen vaknar varje vår och bär frukt varje sommar och höst. Hon som är ett hem för alla varelser och älskar dem alla lika ovillkorligt – oberoende av om kärleken är besvarad eller inte.

Varje dag när jag går ut med hunden plockar jag skräp. Jag ser hur de mest ofattbara sakerna bara 'faller ur händerna' på folk, fastän de skulle vara några meter från ett sopkärlk. Jag ser hur människor roar sig med att skrämma djur eller sparka på träd. Människan bara tar och tar och tar av naturliga resurser, utan att alltid ge tillbaka med samma mått. Är inte vår Moder Jord värd lite mer respekt än så här?

Hur vi behandlar Moder Jord säger också något om hur vi ser på kvinnan i allmänhet. Ursprungsbefolkningarna levde alltid i samklang med naturen och dess cykler och visade stor tacksamhet för naturens gåvor. I de här kulturerna hade också kvinnan, Modern, en helt annan roll – en respekterad rådgivare med tillgång till unik intuitiv kunskap och stark skapande kraft. Eftersom vårt patriarkala samhälle inte värdesätter feminina egenskaper på samma sätt som maskulina är det därför inte alltid lätt för den moderna kvinnan att ta tillbaka sin kraft.

Gudinnan är ändå på frammarsch igen. Det visar gårdagens nymåne tillsammans med en del andra intressanta astrologiska händelser. Kvinnor stiger fram och talar sin sanning. Män stiger också fram och försvarar sina systrar, uppskattar dem för deras unika kvinnliga egenskaper. Könsrollerna börjar suddas ut och hitta en ny balans. På samma sätt behöver Moder Jord oss alla just nu, mer än någonsin, för att själv kunna börja helas. Både män och kvinnor behöver ta henne i försvar.

Moder Jord är också en arketyp – den Stora Modern. Gudinnan som drömmer och skapar och känner utan begränsningar, fri och intuitiv. Hon som, med öppna armar, välkomnar alla till sin famn och accepterar dem precis som de är. Hon som bär på en rasande kraft bakom den mjuka fasaden. Det sägs att varje kvinna, genom sin livmoder, är kopplad till Moder Jord – The Womb of the World – och har tillgång hennes uråldriga kraft. Det gäller också kvinnor som inte har kvar sin fysiska livmoder eftersom livmoderns energicenter inte försvinner någonstans.

Den ovillkorliga kärleken är moderns främsta egenskap. Om vi alla skulle älska lika ovillkorligt som mammor gör skulle världen se ganska annorlunda ut. Det tror jag i alla fall. Värna alltså om miljön – sortera, återvinn, skräpa inte ner, köp inte mer än du behöver, gör hållbara val. Krama ett träd, gå barfota, lägg händerna på jorden – se, känn, hör, dofta smaka på det som Moder Jord frikostigt delar med sig av. Det är något att vara tacksamför, varje dag – inte bara på morsdag.

 

Bild: Pixabay

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar