blogg banner 2

Me-time & morgonyoga

Skrivet av Hanna Rosvall 14.03.2018 | 0 Kommentarer

IMG 0014

 

Jag har några intensiva men otroligt fina res- och workshopdagar bakom mig. Jag har fått möjligheten att jobba med ett företag som vill hjälpa sina anställda att må bättre genom mindfulness. Det gör mig så glad! Min önskan är att framtidens företag verkligen ser mentalt välmående som en konkurrensfördel. Det kommer jag i alla fall att arbeta för. Så förutom att jag besöker Vasakontoret varje måndag fick jag möjligheten att också åka ut till kontoren i Tammerfors och Vanda. Det varma bemötandet och gruppernas genuina tacksamheten är något jag bär med mig i mitt hjärta. En dröm går i uppfyllelse varje gång jag inser att jag verkligen har fått chansen att jobba heltid med något som får människor att må bättre.

Som högkänslig person är det stundvis ganska tungt att resa, fastän det inte handlar om långa sträckor. Att hela tiden omges av stora mängder människor, ständigt vara social och vistas i miljöer med många sinnesintryck skapar varierande grader av känslomässig overload. Att dessutom förflytta sig från det här läget till att möta en grupp på 30 pers. och öppna sitt hjärta i 90 minuter kräver några djupa andetag. Därför är det viktigt för mig att kunna vara ensam en stund, ta en promenad utomhus eller – om inget annat alternativ finns – göra en 30-sekundersmeditation på toan innan jag sätter igång. Jag är tacksam över att ha de här verktygen att vända mig till. De hjälper mig att inte se min högkänslighet som ett "handikapp", utan snarare en superpower som behöver lite extra omsorg.

Jag tycker att det engelska uttrycket to hold space är så himla bra. För det är ju verkligen det som mitt arbete handlar om – att öppna upp ett utrymme där människor kan vara sig själva, öppna sina sinnen och, viktigast av allt, helas. Det får mig ändå att tänka på en liknelse som en av mina mindfulnesslärare, Beatrice, gärna använde sig av:

 

"Hjärtat syresätter sig själv
innan det sprider syret vidare
till resten av kroppen."

 

Samma sak gäller för mig – jag måste skapa utrymme för mig själv innan jag kan öppna upp utrymmet för andra. Det här är något jag får jobba med eftersom "arbetandets ovana" är väldigt inrotad från mitt tidigare copywriterjobb. När jag t.ex. – utmattad efter en lång dag – satt i familjens lägenhet i Helsingfors och började svara på mail kl.21:00 fick jag stoppa mig själv. Istället tog jag ett djupt andetag, kokade en kopp te, mediterade och spenderade en lång stund i Viparita Karani, dvs. "legs upp the wall pose". Det är verkligen den perfekta yogaposen när man vill andas ut efter en lång dag!

Jag gjorde alltså ett medvetet beslut att välja mig själv. Jag gav mig själv gåvan av en god nattsömn. Jag gav mig själv tillåtelse att vara offline. Jag bestämde mig för att äntligen testa Roots Helsinki – en underbar yogastudio med veganskt café i Berghäll, nära vår lägenhet. Det kändes så magiskt att gå iväg på den där yogatimmen, att bara sätta sig ner på en lånad yogamatta och bli omhändertagen av en underbar själ i 90 minuter. Jag behövde verkligen de där 90 minuterna. Det var en ny kvinna som efteråt satt med en solgul Jama-shot i handen och väntade på sin lunch. Den fantastiska väggmålningen i början av inlägget är förresten från Roots – rekommenderar varmt, både fiket och yogan!

Det kändes kärleksfullt att komma hem igår kväll. På vår gata råkade jag träffa en kär vän som omfamnade mig mitt i mörkret. Och älskade Henrik hade fixat mat och vin och havtornscheesecake och levande ljus. Det var fint att få omfamna honom och hunden igen. Men det var också värdefullt att jag inse att jag hade klarat av att omfamna mig själv till den grad att jag kunde njuta av allt det underbara, utan att vara helt tömd på energi.

Så kära läsare, kom ihåg att också välja dig själv idag. Välj att äta din lunch utan att prata jobb eller läsa e-mail på telefonen. Unna dig själv en lång och varm dusch. Gå på ett yogapass. Säg JA till sådant som stärker dig och NEJ till sådant som tar för mycket av din tid eller energi. För det är du värd. Och det är din uppgift att se till så att Du också får tid i ditt eget liv.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar