blogg banner 2

Vad är ett leende värt?

Skrivet av Hanna Rosvall 21.05.2019 | 0 Kommentarer

DSCF0758

Varje vardagsmorgon möter jag en av två män. Den ena spelar dragspel, den andra fiol. Jag vet inte om de känner varann, men på något sätt lyckas de ändå se till så att endast en av dem står och spelar i tunneln som går mellan järnvägsspåren i Lund. 

Jag är glad att dessa musiker vill stå där. Det är en glädje att få vandra genom den tonfyllda tunneln och mötas av de helande vibrationerna som bevingats av betongklädd akustik. Det är vackert.

Jag har observerat att de flesta rusar förbi. De flesta har siktet inställt på trappan som leder upp ur tunneln. De flesta har en resväska eller en kaffe eller ett barn eller en telefon att hålla reda på. Det är helt förståeligt. 

Men jag brukar känna att jag vill säga tack. Så jag brukar bjuda på en blick och ett leende. Sedan brukar jag fundera om det är tillräckligt – ett leende går inte att byta mot en matportion eller en månadshyra. Och jag brukar känna mig lite dålig för att jag inte ger dessa musiker en slant. Jag som ändå njuter av deras musik varje vardagsmorgon.

Den här morgonen var annorlunda. Jag kände mig lite besvärad när jag gick genom tunneln. Jag såg hur alla andra gick förbi honom som spelar dragspel, utan att notera honom på något sätt. Plötsligt kände jag mig lite konstig och löjlig. Tänk om dessa herrar egentligen tänkte, "kan du inte ge mer än ett leende någon gång?" Så jag flackade med blicken. Gick förbi.

Men då hände något magiskt. När jag passerade honom som spelar dragspel hälsade han med ett "Madame!" Vi utbytten en blick, och jag log. Och jag kände mig dum, fast av en helt annan orsak. Jag insåg att han hade sett mig, varje morgon, precis som jag hade sett honom. Och jag insåg att mitt lilla leende visst hade varit värt något.

Den här morgonen blev en viktig påminnelse. Pengar är verkligen inte allt. Och allt kan inte mätas i pengar. Men det finns något vi alltid bär med oss – något som inte förkroppsligas som mynt eller sedlar. Det är något vi bär inom oss: Kärlek. Förmågan att se varandra, höra varandra, ta hänsyn till varandra. Det kan vara värt så mycket mer än vi tror.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar