blogg banner 2

Wounded Healer

Skrivet av Hanna Rosvall 25.05.2018 | 1 Kommentarer

antelope canyon 2

 

"There are cracks in everything,
that's how the light gets in."

 

De flesta har hört ovanstående uttryck i någon form, men vad betyder det egentligen? Om jag har förstått rätt är det ursprungligen Leonard Cohen som gjort orden berömda genom sin låt "Anthem". När man läser låttexten får man en bild av vad han menar. Livet kommer alltid att vara mer eller mindre kaotiskt, det finns inget som är perfekt – därför gäller det att göra det bästa av det man har. Det finns sprickor i allt – det är så ljuset kommer in.

 

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack, a crack in everything
That's how the light gets in

 

Citatet tilltalar mig eftersom det går hand i hand med arketypen Wounded Healer som finns i många gamla traditioner. Många ursprungsbefolkningar kände igen en blivande medicinman/-kvinna genom att hen råkade ut för något riktigt dramatiskt – ofta en nära-döden-upplevelse – men överlevde. Efteråt kunde hela stammen stödja personen och hjälpa hen att utveckla sin helande kraft, aktiverad genom händelsen. I dagens samhälle har den här förståelsen försvunnit till stor del. "Shamansjukan", Shaman Sickness, existerar ändå hos dem som vägrar att lyssna till sitt kall. I mitt fall var jag på flykt från mitt sanna jag tills jag blev utbränd – en händelse som tvingade mig att stanna upp, vakna, helas grundligt och fortsätta min andliga utveckling.

Arketypen finns också i den grekiska mytologin, representerad av Chiron. Chiron var en kentaur och den främsta helaren bland gudarna. Efter några ödesdigra händelser blev han till en komet som cirklar mellan Saturnus och Uranus. Chirons helande kraft fortsätter ändå på stjärnhimlen – inom astrologin representerar kometen en himlakropp som visar våra djupaste sår. Om kometen finns med på den astrologiska födelsekartan (natal chart) visar den vad som behöver helas i det här livet. Zodiaken delas in i 12 olika hus som ger ännu mer information. Genom att se vilka planeter som samverkar med Chiron kan man sedan gräva ännu djupare.

I mitt fall belyser Chiron många, många centrala utmaningar. Eftersom kometen är i mitt tolfte hus representerar den självuppoffring, att tjäna mänskligheten, självöverskridelse, verklighetsflykt, och dolda delar av en själv. I kombination med olika planeter visar Chiron också på en tendens att offra sig själv på kärlekens altare – att söka sig till personer som behöver hjälp och ge och ge och ge utan att tänka på vad man själv behöver (mina tidigare förhållanden i ett nötskal!). Det finns en tendens att inte tillåta sig själv att uttrycka ilska (jag bloggade precis om det). Dessutom skapar planeternas positioner ett starkt behov att uppnå nya nivåer av medvetande, andra verkligheter (har också bloggat om det). Mina utmaningar är alltså att lära mig att älska mitt sanna jag men ändå hålla fötterna på jorden.

Det är ändå viktigt att inte se sig själv som ett offer. Fastän Chiron och astrologi i allmänhet är ett fint verktyg för självkännedom – i alla fall för mig – är det inte ett manus som måste följas. I boken "Autobiography of a Yogi" säger den indiska gurun Sri Yukteswar många visa ord om ämnet:

 

"A child is born on that day and at that hour when the celestial rays are in mathematical harmony with his individual karma. His horoscope is a challenging portrait, revealing his unalterable past and its probable future results. ...

The messages boldly blazoned across the heavens at the moment of birth is not meant to emphasize fate – the result of past good and evil – but to arouse man’s will to escape from his universal thralldom. What he has done, he can undo. ...

The wise man defeats his planets – which is to say, his past – by transferring his allegiance from the creation to the Creator. The more he realizes his unity with Spirit, the less he can be dominated by matter. The soul is ever free; it is deathless because birthless. It cannot be regimented by stars."

 

Vi behöver inte finna oss i vårt förflutna. Det har i alla fall varit en viktig insikt för mig. Istället för att känna skam, skuldkänslor eller bitterhet på grund av något som hänt är det viktigt att kunna ta sig vidare. Det förflutna har redan hänt – det går inte att påverka. Om man skäms över något man gjort eller önskar att något var annorlunda väljer man därför att ha kvar sin energi i en svunnen tid. Man kunde likna det vid att frivilligt släpa på en stor sten. Nuet är istället en plats där vi har stor makt. De beslut vi gör Nu påverkar vår framtid. Om vi väljer att släppa taget om stenen – förlåta oss själva, eventuella andra inblandade, och acceptera att gjort är gjort – blir framtiden mycket lättare.

Man brukar säga att rötterna är djupast där vinden är starkast. På ett liknande sätt bär arketypen Wounded Healer på budskapet att våra djupaste sår i själva verket är våra största styrkor. De ger oss en möjlighet att växa, utvecklas, bli lite bättre människor. Det kräver ändå att vi, med tacksamhet, vågar se också de svåraste sakerna i ögonen. Ibland lär vi oss livets läxor direkt, andra gånger behöver vi gå på omtent – om och om och om igen. Den viktiga insikten är att vi behöver förstå vilka fel vi upprepar så att vi kan bryta mönstret och klara tenten, gå vidare mot nya lärdomar.

De starkaste människorna är oftast de som har tagit sig igenom något utmanande. Det som gör dem starka är att de har förlåtit och helat sina sår – utan att dröja kvar i skuldkänslor eller bitterhet. Istället för att låta mörkret spridas ut genom sprickorna har de låtit ljuset strömma in. Det är det här helande ljuset som aktiverar arketypen Wounded Healer – en kraft som gör att de också kan hela andra.

Nyfiken på var Chiron finns i din astrologiska födelsekarta? Du kan rita upp en gratis karta t.ex. här. Den vänstra spalten visar i vilket stjärntecken Chiron var när du föddes. Triangeln i vänstra hörnet visar i vilken vinkel (aspekt) Chiron var till olika planeter. Genom att sedan googla t.ex. "Chiron in Gemini" eller "Chiron opposite Mars" eller "Chiron sextile Venus" kan du läsa mer om vad de olika positionerna betyder. Det här kan ge många intressanta insikter, men som sagt är det inget som är hugget i sten. Meditation eller känslozonterapi (som jag går på just nu) är andra effektiva sätt att lära känna sig själv på djupet.

Ljus & kärlek <3

 

Bild: Pixabay

Kommentarer

  • Emma 30/05/2018 7:41pm (2 år sen)

    Vill du dela med dig av var du går på känslozonterapi?

    • Hanna Rosvall 31/05/2018 10:34am (2 år sen)

      Det kan jag gärna göra Emma – Wasa Wellness, hos en kvinna som heter Leila. Kolla elamankaari.fi så kan du läsa mer <3

Skriv en kommentar